Sosem látott felvételek kerültek elő Ady Endre temetéséről - 100 éve készültek

Pontosan száz évvel ezelőtt helyezték örök nyugalomra a költőt. A gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg.

Ady Endre temetése

Eddig soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum a Filmhíradók 100 éve sorozatban Ady Endre temetéséről, mely 1919. január 29-én volt. A pontosan száz évvel ezelőtt lezajlott nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg, és nemrég előkerültek a kameranegatívok.

A most beazonosított filmanyag nemcsak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte teljesen sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről.

Az archívumi raktárrendezések során azonban nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív, melyek közül kettőt közzé is tett a Filmarchívum karácsonyi Filmajándékai között. A feliratok nélküli képsorokat sokan próbálták beazonosítani és megfejteni, ennek eredményeként láttak napvilágot olyan unikális mozgóképek, mint a Krúdy Gyulát vagy Kertész Mihályt - Michael Curtiz - megörökítő, rövid snittek.

Véletlenül megörökített képkockák

Az Ady-temetés is több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, ami látható is a képanyagba karcolt vágójeleken. A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A felvételben benne maradtak olyan apró részletek is, melyeket véletlenül rögzített az operatőr.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn. A Filmarchívum tavaly augusztus óta rendszeresen jelentkező Filmhíradók 100 éve sorozatának most megjelent 16. epizódjában látható mindaz, amit száz év után sikerült megtalálni és megmenteni Ady Endre temetéséből.

Régi filmet talált a 88 éves fényképezőgépben a fotós

Megkérte hozzáértő barátját, hogy házi műtermében hívja elő a képeket, aki készségesen segített a fényképésznek. Hamarosan meg is született az eredmény: a régi fotók egy idős házaspár franciaországi kiruccanását dokumentálják.

Régi filmet talált a 88 éves fényképezőgépben a fotós: előhívatta, és nyomozni kezdett

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük