A kormány újabb különadókat vezethet be?

Milyen terhekre lehet számítani a következő ciklusban?

Íme, a részletek!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány jelenleg nem rendelkezik adópolitikai tervekkel, de annyit lehet tudni, hogy a költségvetési szigor fennmarad - írja a napi.hu

Előreláthatóan 2018-ig érdemi adósságcsökkenés nem várható, és az államadósságon csak tovább ront a paksi hitelszerződés.

Marad a szigor

A cél továbbra is az, hogy az államadósságot 3% alatt tartsa a kormány, emiatt a szigorú költségvetési politika nem változik a következő időszakban. A kormány megtartja a különadókat, és akár újabbakat is bevezethet. A magyar gazdaság teljesítménye az uniós forrásokból megvalósított beruházásokból és a járműipar által meghatározott exporttól függ. Az elmúlt négy éve termése gyakorlatilag a különadók kivetése, a bankszektor túladóztatása és a nyugdíjpénztárak megsemmisítése volt. A magyar gazdaság növekedési rátája a korábbi 3-4%-ról 1%-ra csökkent.

Az államháztartás első negyedévi hiánya elérte a 701,2 milliárd forintot, ami az évre tervezett 984,6 milliárd forint több mint 70%-a. De a nemzetgazdasági minisztérium nem esett kétsége, hiszen szerintük az első negyedéves hiány megfelel a várakozásoknak. Érdemi járulékcsökkenés nem várható a következő években, hiszen erre a kiadások miatt nincs lehetőség.

Szja-csökkenés és magas áfa

A miniszterelnök, Orbán Viktor azt tervezi, hogy folytatódik a személyi jövedelemadó csökkentése, ami újabb évi 400-500 milliárd forintos bevételkiesést okozhatna a költségvetésben. A kérdés csak az, hogy honnan lesz rá fedezet.

Az emberek már kénytelenek voltak megszokni az Európa-, sőt, világszinten is legmagasabbnak számító 27%-os áfát. Az egyre inkább elterjedt áfacsalások ellenére sem vették tervbe ennek megváltoztatását. A környező országokban egyébként 20% alatt van az áfa. A különadók is a magyar adórendszer részei maradnak, azok már amúgy is beépültek a vállalatok költségszerkezetébe.

Van, ami nem változik

A kormány annak ellenére, hogy csökkentette az államháztartás hiányát, az államadósság mértékét nem tudta lejjebb vinni. Az elmúlt hónapban az adósságműveletek következtében a GDP 84%-ára növelte az államadósságot. A tavalyi konvergencia program pedig 78,1%-os államadósságot jósolt. További gondot okoz a magas devizaarány és a forint gyengesége.

A paksi hitel is beleszólhat a gazdaságba. A következő négyéves időszakban a folyó hiány miatt a GDP 1-2%-ával mérséklődhetne az adósság, de ebbe beleszól a paksi hitel, ami szerint 10 milliárd eurónyi projekthitelt hívhatnak le az orosz államtól a kormány a Paks II beruházás finanszírozására. A hitelek lehívására előreláthatóan 2018-ra várható.

Ezt is szeretjük