Áder nem tudja még, hogy találkozik-e Kim Dzsongunnal
Azt írta a köztársasági elnök hivatala, hogy Áder nem tudja még, mit kezdjen Putyin meghívásával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második világháború lezárásának 70. évfordulóját ünneplik május 9-én Moszkvában. Kérdésünkre a Köztársasági Elnöki Hivatal azt írta, Áder János még nem döntötte el, hogy eleget tesz-e a meghívásnak, és együtt ünnepel-e Putyinnal és Kim Dzsongunnal. De vajon miért hezitál, és miért olyan kellemetlen a döntés?

Áder Jánost még Vlagyimir Putyin invitálta a moszkvai eseményre budapesti látogatása alkalmával. Akkor a tolmács hibája miatt egy darabig úgy tűnt, az orosz elnök Orbán Viktort hívta meg, azonban a miniszterelnök megnyugodhatott, nem neki kell dönteni, hogy parádézzon-e Putyinnal és Kim Dzsongunnal.

Áder nehéz helyzetben van: visszautasítani a meghívást nem venné jól ki magát egy olyan országgal szemben, amellyel éppen az "évszázad üzletét" köti a kormány. Viszont ha mégis elmegy az államfő, akkor elkerülhetetlennek tűnik, hogy legyen egy közös fotója például Kim Dzsongunnal, a világ legzártabb országának diktátorával, aki már jelezte, részese lesz a nagyszabású partinak.

A parádén nem lesz ott Angela Merkel és David Cameron német, illetve brit kormányfő, de a balti államok még korábban jelezték, bojkottálják az eseményt Oroszország agresszivitása miatt. Ugyanígy tett Barack Obama is. Talán nem meglepő, hogy a lengyel kormány szintén nemet mondott a részvételre. Az a közelből Szerbia és Csehország vezetői ott lesznek Moszkvában.

Fotó: MTI/Varga György

Ezt is szeretjük