Ártatlan pillantásnak tűnik, de veszélyes: ha ilyet észlelsz, rossz vége lehet
Bármikor kileshetik adatainkat a vizuális hackerek.

leskelodik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy észrevétlen pillantás a vállunk fölött a monitorunkra vagy a telefonunk kijelzőjére, és máris a legértékesebb adataink kerülhetnek veszélybe. Bizalmas információk, jelszavak, szakmai titkok: a nyilvános helyeken, sőt, a munkahelyünkön is áldozattá válhatunk. Nyaraláskor és munka közben is érdemes védekeznünk: a Ponemon Intézet 3M által szponzorált felmérése szerint 10-ből 9-en tapasztalták már, hogy belenéztek a laptopjukba, amikor nyilvános helyen dolgoztak.

Digitalizálódott világunkban ma már sokan nincsenek munkahelyhez kötve, és a legkülönbözőbb helyeken - kávézóban, étteremben, parkban vagy éppen a reptéren - dolgoznak. A szabadsággal azonban az is együtt jár, hogy a körülöttünk lévő emberek könnyedén ráláthatnak digitális eszközeink képernyőjére, a vizuális hackerek pedig éppen ezt használják ki.

A jogtalan információszerzéshez nem feltétlenül van szükség egy jól megszervezett kibertámadásra: elég, ha nem védjük megfelelően eszközünk képernyőjét. A szakmai titkok mellett a jelszavak és egyéb magáninformációk sincsenek biztonságban, ez pedig mindenkit érint, aki nyilvános helyen mobilozik vagy laptopozik. A Ponemon Intézet kutatása elgondolkodtató eredményeket hozott: az alkalmazottak 59%-a dolgozik rendszeresen az irodán kívül, de csak 21%-uk figyel oda a vizuális adatvédelemre.

Sokan közülük érzékeny információkat - bankkártyaadatokat, TAJ-számot, jelszavakat - is megjelenítenek eszközeiken nyilvános helyen, ami különösen nagy kockázattal járhat. Így ha például éppen a reptéren várunk a gépünkre, a strandon mobilozunk, vagy egy étteremben tartunk prezentációs meetinget, fontos, hogy gondoljunk a biztonságra. 

Kísérlet bizonyította, milyen veszélyt jelent a vizuális hack

A bizalmas adatok egy egyszerű irodai séta során is könnyedén begyűjthetőek, a vállalatok pedig nincsenek megfelelően felkészülve a vizuális hackerekre. Ez derült ki a Ponemon Intézet 3M megbízásából szervezett globális kísérletéből, melynek során egy beépített vizuális hacker Kínától kezdve Németországon át az USA-ig nyolc országban próbált meg vállalatok irodáiban sétálgatva, a képernyőket és dokumentumokat nézegetve bizalmas információkat szerezni. 

Hihetetlen, de az esetek közel felében kevesebb mint 15 perc alatt sikerrel járt, és a próbálkozások 91%-ában sikerült információt szereznie. Az egyik legnagyobb veszélyforrást a munkavállalók gépének képernyője jelentette, a megszerzett bizalmas információk 52%-át ugyanis innen sikerült lelesni. Ráadásul az így elért adatok 27%-a bejelentkezési vagy pénzügyi jellegű információ, illetve bizalmas dokumentum volt.

És ha azt gondolnánk, hogy a kollégák közbeavatkoztak, tévedünk: az esetek többségében - 68% - észre sem vették, mi történik, vagy legalábbis nem szóltak rá a hackerre. Ahogy az eredmények mutatják, csakis rajtunk áll, hogy megvédjük adatainkat: egy vonaton, parkban vagy repülőn ülve is hasonló veszélynek vagyunk kitéve, hacsak nem előzzük meg az adatlopást.

Erre is létezik hatékony megoldás

Azon túl, hogy jobban odafigyelünk, hol és mikor nyitunk meg érzékeny információt tartalmazó oldalakat vagy dokumentumokat, már léteznek kifejezetten erre a célra  készült eszközök, amelyek praktikus és hatékony megoldást jelenthetnek. Ilyenek például a betekintésvédelmi és kijelzővédő fóliák, amelyek speciális optikai technológiájával könnyen kijátszhatjuk a kíváncsiskodó tekinteteket: míg mi szemből tökéletesen látjuk, amivel éppen dolgozunk, a fólia a 30°-os oldalszöget elérve feketévé válik, illetve a 60°-nál nagyobb látószögű oldalsó nézeteknél hatékonyan takarja a képernyőt.

Ezt is szeretjük