Lord Byron lánya volt a világ első programozója: Ada Lovelace, a tragikusan fiatalon elhunyt matematikus különös élete

Tudományos eredményeit a mai napig nem ismerik el egyes kutatók.

entity-women-that-did-ada-lovelace-1320x720

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ada Lovelace Augusta Byron néven született 1815-ben. A költő George Gordon Noel Byron és a matematikaszerető Annabelle Milbanke egyedüli gyermekeként nevelkedett.

Annabelle Milbanke elhagyta Lord Byront az őt övező botrányok miatt, és  magával vitte az akkor egy hónapos Adát. Lord Byron egy évre rá aláírta a válási papírokat, és soha nem látta őket többé. Attól félve, hogy Ada apja költészetére is jellemző lobbanékonyságát örökli, édesanyja szigorú, matematikára, logikára és tudományra alapozott szigorral nevelte. 

Fiatalkorától kezdve elbűvölte a tudomány

Szülei válása után Ada Lovelace édesanyjával élt, akinek az életében fontos szerepet töltött be a matematika. A fiatal Ada később magántanároknál tanult, többek közt Auguste de Morgan matematikus tanítványa is volt. Talán nevelésének köszönhetően, de már fiatalkorában lenyűgözték a különböző gépek, hajók és gőzrepülőgépek tervrajzai, valamit az ipari forradalommal megjelenő újabb találmányok képei, amikkel az akkori tudományos folyóiratok tele voltak. 

Jó barátja volt Mary Sommerville-nek, a 19. századi híres kutatónak is, aki 1833-ban bemutatta Charles Babbage-nek, akivel későbbi gyümölcsöző munkájának köszönheti az első feltételezett programozó címet.

GettyImages-837642380
Fotó: Interim Archives / Getty Images Hungary

Fiatalon, 19 évesen ment hozzá William King arisztokratához. Három gyermekük született: Byron, Annabella és Ralph Gordon. Augusta Ada Byron teljes neve házasságától számítva Őméltósága Augusta Ada, Lovelace grófnője lett, azonban az utókor számára mint Ada Byron vagy Ada Lovelace vált ismertté.

1842 és 1843 között Ada Lovelace kilenc hónap alatt lefordította Charles Babbage Analytical Engine-jéről készült Luigi Menabrea, olasz matematikus írását, amihez jegyzeteket is fűzött. Bennük saját gondolatait fogalmazta meg, hogyan lehet az Analytical Engine segítségével Bernoulli-számokat kiszámítani. Az utókor történészei szerint ez volt a világ legelső számítógépes programja, Charles Babbage önéletrajzírói szerint a programokat a férfi írta. Ezt cáfolja meg a tény, hogy Ada Lovelace jegyzeteiben az Analytical Engine olyan használati módjai is említésre kerülnek, amikről Charles Babbage soha nem közölt gondolatokat, többek közt, hogy a gépezet bármilyen összetettségű zenedarabok komponálására is alkalmas lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ada Lovelace nem élte meg 37. születésnapját sem, pont előtte kicsivel, méhrákban elhunyt. Saját kérésére soha nem ismert apja mellé temették a Nottinghamban található hucknalli Szent Mária Magdolna-templomba.

(Képek: Getty Images, entitymag.com)

8 csodálatos magyar nő, akik történelmet írtak: képeken az első orvos, ügyvéd és pilóta

A történelemkönyvekben általában csak a férfiak neve kerül előtérbe, pedig rengeteg csodálatos asszony van, akik tetteikkel, döntéseikkel hatalmas változásokat, sikereket értek el, és jobbá tették az országot, a világot, valamint kinyitották a lehetőségek kapuját nőtársaik előtt.

Ezt is szeretjük