300 meccsből egyet vesztett el: Abraham Lincoln sikeres birkózó volt, mielőtt elnök lett

Sorra nyerte a mérkőzéseket a később politikai babérokra törő Lincoln.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki volt Abraham Lincoln? A kérdés egyszerű, ám az a válasz, hogy az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, ha helyes is, de nem teljes. A jellegzetes körszakállas arcú ügyvéd-államférfit fiatal éveiben birkózóként ismerték.

Noha első hallásra meglepő lehet, de a huszonéves Lincoln olyannyira sikeres volt ebben a sportban, hogy 12 év leforgása alatt 300 meccsből mindössze egyetlenegyet veszített el. Azt, hogy később a politikai pályán is kipróbálhatta magát, részint a sportsikereinek is köszönhette: nemcsak kitartásában gyarapította, hanem a kampányaiban is előnyt kovácsolt belőle.

Így vált birkózó Abraham Lincolnból

 1809-ben született Kentuckyban, egy szegény család második gyermekeként. Bár írni és olvasni iskolai körülmények közt tanult meg, későbbi tanulmányait jórészt autodidakta módon végezte el. Tizenévesként sokat segített az édesapjának, de fizikai erejét nem csak így kamatoztatta. Felismerte tehetségét a birkózásban, és örömest vállalt szereplést meccseken.

GettyImages-640477791
Fotó: Library of Congress / Getty Images Hungary

A Lincoln család és népes rokonságuk egy része Illinoisba, New Salembe költözött. Abraham Lincoln rengeteget olvasott, és kitartóan folytatta jogi tanulmányait. Hogy pénzt keressen, bolti eladóként helyezkedett el. Magas volt, és erős, így a bolttulajdonos rendkívül meg volt vele elégedve. Örömest dicsekedett beosztottjával a vásárlóknak, és így bontakozhatott ki a történet, mely Lincoln birkózói pályafutásának legkülönösebb mérkőzéséről szól.

Abban az időben egy haramiabanda tartotta félelemben a várost. Jack Armstrong és társai szokásuk szerint minden új betelepülőre rászálltak, és veszélyes tortúrának vetették alá: egy hordóba kényszerítették őket, amelyet leszögeltek, majd legurítottak egy dombról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A boltban megforduló lakosok jól tudták, hogy Lincoln elbírna Armstronggal, ezért nagyon kérlelték, hogy küzdjön meg a bajkeverővel, ő azonban nem akart kötélnek állni. Az emberek kívánsága, persze, Armstrong fülébe is eljutott. Megelégelte a dolgot, és végül ő hívta ki egy birkózásra a majdani elnököt.

A nagy küzdelem

Mire kiállt volna Armstronggal, Lincoln már több száz meccsen túl volt, és egy bajnoki címet is szerzett a Sangamon megyei birkózóbajnokságon. Elegendő tapasztalatot szerzett, és előre felépített stratégiával indult: oldalsó fogásokat tervezett bevetni.

GettyImages-1151166537
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

A jelenlévők visszaemlékezése szerint a két fél hosszasan próbálta legyűrni a másikat, de jó ideig egyikük sem kerekedett felül. Amikor végül Armstrong megpróbálta elgáncsolni Lincolnt, ő annyira felbőszült, hogy egyszerűen nyakon csípte ellenfelét, és olyan erősen megrázta, akár egy rongybabát. Armstrong bűntársai ekkor közbeléptek, de Lincoln nem ijedt meg. Azt mondta, hogy akár mindannyiukkal is megverekszik, egyenként. Armstrong ugyanakkor leállította a bandát, és ő maga kiáltotta ki Lincolnt győztesnek. A győzelem után a helyiek sokáig hősként beszéltek a majdani elnökről.

Érdekes, hogy Lincoln sportolói múltja akkor sem veszett feledésbe, amikor politikai pályára lépett, sőt. Kampányai során a korábbi birkózói sikerek kifejezetten pozitív pontnak számítottak.

Egy, a sportolói karrierre utaló karikatúra 1861-ből.
Egy, a sportolói karrierre utaló karikatúra 1861-ből.
Fotó: The New York Historical Society / Getty Images Hungary

Lincoln egyébként nem az egyetlen elnök volt, aki megválasztása előtt sportolt. George Washington például a földharc nevű küzdősportban ért el sikereket, William Howard Taft pedig ugyancsak birkózóbajnok volt a Yale-en.

Különleges vésés Abraham Lincoln zsebóráján

Egy órásmester különös sort vésett az elnök zsebórájába. Következő cikkünk erről a feliratról mesél.

„Hála Istennek, van egy kormányunk”: egy órásmester titkos sorai Abraham Lincoln zsebórájában

Elolvasom
Ezt is szeretjük