„Hála Istennek, van egy kormányunk”: egy órásmester titkos sorai Abraham Lincoln zsebórájában

Abraham Lincoln zsebórája titkos sorokat rejtett: az órásmester véste a belsejébe.

lincoln
beauty and style
Top olvasott cikkek

Harry Rubenstein, a Smithsonian Múzeum igazgatója nagyszabású kiállítást rendezett Abraham Lincoln amerikai elnök születésének 200. évfordulójára.

Az íróasztalánál ült, amikor megcsörrent a telefonja: egy bizonyos Douglas Stiles volt a vonal túlvégén Illinoisból. Azt mondta, hogy egy néhai órásmester szépunokája, John Dilloné, aki az 1800-as években dolgozott, és néhány titkos sort vésett az elnök arany zsebórájába.

Felnyitották a zsebórát

Rubenstein mindig is odavolt a Lincoln-tárlat eme darabjáért, ezért lelkesedéssel, kicsit mégis kételkedve hallgatta rejtélyes hívóját.

Stiles a The New York Times egy régi újságcikkére hivatkozott, melyben az egykori órás, 45 évvel azután, hogy megjavította az elnök óráját, maga mesélt a belevésett sorokról, de ez az infó mégis elveszett valahogy.

Egy hónappal később, újságírók és fotósok koszorújában, felnyitották a zsebórát, és ámulva látták, hogy az említett sorokat valóban az óra belső szerkezetére vésték.

A mester leszármazottjaként Stiles olvasta fel a szöveget, mely egy nappal azután kerülhetett az óra belsejébe, hogy 1861-ben a konföderációs csapatok a Sumter-erőd ellen mentek:

Jonathan Dillon April 13-1861 Fort Sumpter was attacked by the rebels on the above date J Dillon April 13-1861 Washington thank God we have a government Jonth Dillon.

azaz:

Jonathan Dillon 1861. április 13. a Sumpter-erődöt megtámadták a lázadók a fenti dátumon J Dillon április 13. 1861. Washington hála Istennek, van egy kormányunk Jonth Dillon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hosszú ideje rejtve maradt soroknál talán csak az a másik két, ismeretlen személytől származó bevésés volt titokzatosabb, amelyekre végképp senki sem számított:  LE Grofs Sept 1864 Wash DC, illetve  a név, Jeff Davis.

Lincoln egyébként az 1850-es években vásárolta a zsebórát George Chatterton ékszerésztől. Valószínűleg sohasem tudott arról, hogy az órával együtt e sorokat is magával hordja a zsebében.

Misztikus sorok hordozói

Selyemruhába varrva és elhullott háborús postagalamb lábán is találtak már titokzatos sorokat. Ezekből következik egy összeállítás.

Ezt is szeretjük