A történelem 4 legnagyobb tévhite

Hány áldozatot követelt az 1666-os londoni tűzvész? Valóban Kopernikusz fedezte fel, hogy a Föld forog a Nap körül?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kopernikusz mondta elsőként, hogy a Föld kering a Nap körül

Nem igaz. A szamoszi Arisztarkhosz, aki időszámításunk előtt 310-ben született - Kopernikusz előtt 1800 évvel -, tudta már ezt.

Kopernikusz

Arisztarkhosz nemcsak azt állította, hogy a Föld és a többi bolygó kering a Nap körül, hanem kiszámolta a Föld, a Hold és a Nap viszonylagos méreteit, valamint a közöttük lévő távolságokat. Azt is kijelentette, hogy az égbolt nem lehet gömb alakú, mert a világegyetem végtelen, csakhogy senki sem tulajdonított ennek nagy jelentőséget.

Arisztarkhoszt inkább matematikusként, és nem csillagászként tartották számon saját korában. Csupán annyit tudunk róla, hogy az alexandriai Lykeionban tanult. Később megemlítette Vitruvius, a római építész is, aki azt írta róla: jól ismeri az összes tudományt.
Kopernikusz tudott Arisztarkhoszról, mert méltatta őt Az égitestek körforgásáról című, korszakalkotó művében.

Mindemellett, amikor könyve 1514-ben nyomtatásban is megjelent, mindent eltávolítottak belőle, ami a látnoki képességekkel bíró görögre utalt. Ezt vélhetően a kiadó tette, mert attól tartott, hogy az ilyen mellékvágányok aláásnák a könyv eredetiségét.

Washington volt az első amerikai elnök

Tévedés. A helyes válasz Peyton Randolph - ő volt az Amerikai Kongresszus Washington előtti 14 elnöke közül az első.

Az Amerikai Kongresszus volt a 13 gyarmat tanácskozó testülete, mely megfogalmazta panaszait a brit koronának. A Randolph vezetése alatt zajló második ülésen határozatot hoztak, mely szerint Nagy-Britannia hadat üzent a gyarmatoknak, és válaszképpen létrehozták az Amerikai Hadsereget, melynek főparancsnokává George Washingtont nevezték ki.
Randolph utódja, John Hancock elnökölt, amikor a Kongresszus kinyilvánította, hogy jogot formál a 13 gyarmat kormányzására, melyek függetlenek Nagy-Britanniától.
Peytont még 13 elnök követte a Kongresszus élén, végül 1789. április 30-án a győztes George Washington felesküdött a független Amerikai Egyesült Államok elnökeként.

Több ezren haltak meg az 1666-os nagy londoni tűzvészben

Nem igaz, csupán öten. Annak ellenére, hogy megsemmisült 13 200 ház, 87 templom, 44 céhközpont és a város több mint 80%-a, tucatnyinál is kevesebb halálesetet jegyeztek fel.
A halottak között volt a tüzet okozó pék szolgálója, továbbá Paul Lowell, Shoe Lane-i óraműves, egy öregember, aki takarókat mentett ki a Szent Pál székesegyházból, de füstmérgezést szenvedett, és még ketten, akik ingóságaik mentése közben szerencsétlenül a pincéjükbe zuhantak.

A tűz meglehetősen lassan terjedt, ezért viszonylag könnyen ment az emberek kitelepítése. Bár csak az említett öt áldozat maradt biztosan a falak között, a tűzvészben több mint százezer ember vesztette el az otthonát. Sokan közülük a Moorfield melletti viskóvárosban táboroztak le, vagy kalyibát építettek leégett ingatlanjuk közelében. Az újjáépítés azonban olyan sebességgel folyt, hogy 1672-re csaknem mindenki visszatelepülhetett új otthonába.

A kelták voltak Nagy-Britannia őslakosai

Tévhit, a kelták ugyanis csupán 1792. június 21-én jelentek meg a brit szigeteken. Akkor történt, hogy londoniak egy csoportja megrendezett egy kitalált szertartást a Primrose Hillen: köröket raktak ki kövekből, és kijelentették, hogy újjáélesztenek egy olyan rituálét, melynek az ősi kelta nemzetig nyúlnak vissza a gyökerei.
Nem léteznek olyan feljegyzések, melyek igazolnák, hogy ezt megelőzően is használták volna a kelta szót Nagy-Britannia vagy Írország azon lakóinak megnevezésére, akik a rómaiak előtt éltek ott, és egyáltalán nincs olyan szó, mellyel saját magukat megnevezték.

A kelta szót Hérodotosz görög történetíró alkotta időszámításunk előtt 450-ben, amikor azokról a népekről írt, akik a Duna forrásvidékén, az Alpoktól északra éltek. A rómaiak ugyanazokat a népeket gallinak hívták, a Brit-szigetek lakóit pedig britanninak - de keltáknak soha.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A kelta szó használatának kezdete az angol nyelvben a 17. századra tehető: egy Edward Lluyd nevű walesi nyelvész megvizsgálta az Írországban, Skóciában, Walesben, Cornwallban és Angliában beszélt nyelvek hasonlóságait, és kelta nyelveknek nevezte el őket, minek hatására a név megragadt a köztudatban.

Cikkünk a Tévhitek a nagyvilágról - 200 dolog, amit biztosan rosszul tudsz című könyv alapján készült.

Talán manapság fokozottan fenyeget a veszély, hogy az ember elhiszi: mindent tud. Manapság ugyanis az emberiség összes tudása elérhető, ha kattintasz egyet az egérrel. Ez mind nagyon szép és jó, csakhogy az a baj vele, hogy az interneten fellelt szövegekből is könnyen szent szöveg válik. Kincsestárra van szükség, de nem a tudáséra, hanem a tudatlanságéra. Valamire, ami megvilágít. Ez a könyv ilyen világító fáklya, amely rávezethet a sok meghökkentést tartogató útra.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 2790 forint.
Ezt is szeretjük