A történelem 4 legfurcsább elnökfelesége
Különös hóbortjai mindenkinek lehetnek, de a közéletben nehéz rejtegetni őket. A következő elnökfeleségeknek sem sikerült.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Van közöttük divatimádó, agresszív, de olyan is, aki asztrológusra bízta a Fehér Ház irányítását. Egyvalami közös bennünk: mind a négyen az ország első asszonyai voltak valamikor.

Minden lépésüket figyelte a sajtó, és azonnal be is számolt róla, így aztán a botrányokat sem kerülhették el. Íme, négy elnökfeleség, aki leginkább különös szokásaival írta be magát a történelemkönyvekbe.

Imelda Marcos, a cipőmániás

Ha Imelda Marcos mától egy cipőt sem venne, akkor is nyolc éven keresztül mindennap másikban indulhatna el otthonról. Nincs még egy olyan first lady, akit annyira a hatalmába kerített volna a fényűzés és a pénz, mint őt.

Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök felesége - akit csak Vaspillangó néven emlegetnek látszólag törékeny és kedves, ám annál akaratosabb személyisége miatt - több mint háromezer topánnal és rengeteg luxuskiegészítővel rendelkezik, bár ennek valójában ma már csak a töredékét birtokolja.

A pénz- és hatalomimádó Imelda Marcost diktátor férjével együtt 1986-ban űzték el az országból, az ellenük kirobbant felkelés miatt Hawaiira menekültek. Annyira gyorsan kellett eltűnniük, hogy nem tudták minden vagyonukat összepakolni.

Forrás: commons.wikimedia.org

Az elnöki palotában - egyebek mellett - körülbelül 1200 pár cipőt találtak utánuk, ami tovább fokozta a közfelháborodást. Néhány éve Manilában a volt elnökasszony kiállítást nyitott leghíresebb cipőiből, de ez még mindig semmi: hihetetlen életéről 2007-ben diszkózenés színdarab készült.

Grace Mugabe és az agresszió

Zimbabwéban régóta katasztrofális a helyzet: nem elég a súlyos infláció, az éhezés és a különböző járványok pusztítása, még az elnöki pár magatartása is mélyíti a válságot. Miközben ugyanis az ország nyomorog, az elnök és felesége, Robert Gabriel és Grace Mugabe, nyaralásokra és gyógyüdülésekre szórják a pénzt. Feltűnő életmódjukkal folyamatosan az újságok címlapján szerepelnek. Ráadásul Grace Mugabe az agressziótól sem riad vissza. Hongkongban például csak a diplomáciai mentessége miatt nem állították bíróság elé az elnökasszonyt, amikor first lady létére alaposan helybenhagyott egy fotóst.

Grace agresszív viselkedésének szenvedő alanya a Sunday Times fotósa volt, akit az asszony többször megütött, a kezén lévő gyémántgyűrűvel pedig súlyos sebeket ejtett a férfi arcán egy dulakodás során.

Forrás: welt.de

A riporter Robert és Grace pénzszórását akarta megörökíteni, amikor a first lady ökle lecsapott.

Nancy Reagan és az asztrológia

A legfurcsább elnökfeleség címre joggal tarthat igényt az amerikai first lady. 1981-ben, a Donald Reagan elleni sikertelen merénylet után felesége, Nancy Reagen úgy döntött, segítségül hívja a csillagokat. Kiharcolta, hogy a Fehér Ház személyzetét bővítsék, nevezetesen egy asztrológussal, és az ő útmutató jóslata szerint rendezték be a további életüket. Az asztrológus rendszeresen beleszólhatott az elnök napirendjébe, kiszámolta például a politikai tevékenységre legalkalmasabb időt, de azt is megmondta, mikor kell Reagannek tartózkodnia minden nyilvános szerepléstől vagy döntéstől. Sőt, a reprezentatív utak időpontját is a csillagok állásához igazították.

A tény, hogy egy asztrológus betekintést nyerhet az állami ügyekbe, sőt, befolyással is bírhat, akkoriban hatalmas botrányt kavart az Egyesült Államokban.

Forrás: neatorama.com

Mindez azonban nem tartotta vissza Nancy-t attól, hogy rendszeresen ezoterikus szakemberekkel konzultáljon. A mai napig komoly szerepet tulajdonít a csillagoknak, és mélyen hisz az ezotériában - legutóbb egy, a Vanity Fair magazinnak adott interjújával hívta fel magára a figyelmet, melyben arról számolt be, hogy úgy érzi, férje rendszeresen meglátogatja őt éjszakánként a túlvilágról.

Sara Netanyahu, a cipődobáló

Nincs túl jó híre az izraeli elnök feleségének, Sara Netanyahunak sem, aki legfőképpen az őt körülvevő folyamatos botrányokról vált híressé a beosztottjaival való kegyetlen bánásmódja és hirtelen természete miatt. Az egyik asszisztensét egyszer például megdobta a cipőjével, mert szerinte az nem volt elég fényesre kipucolva. Majd hozzátette, még egész barátian megúszta ezt az apró hibát.

Forrás: zimbio.com

Egy másik háztartási alkalmazottja már feljelentést is tett ellene, mert a first lady nem fizette ki a teljes munkabérét, ráadásul nem egyszer hajnalban hívta fel, hogy igazítsa meg a párnáit. Emellett napi négyszer kell zuhanyoznia, illetve tiszta ruhát vennie, nehogy összepiszkolja az elnöki házat.

A kibírhatatlan zsarnok hírében álló asszony legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a jelenlegi elnöknek, Shimon Peresnek nyilvánosan hányta szemére félrelépéseit.

Ezt is szeretjük