A testedről olvasnak az állásinterjún: 4 súlyos testbeszédbaki
A tested és a mimikád többet elárul rólad, mint hinnéd. Ne hagyd, hogy másik csapatban játsszanak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy minden idők legtökéletesebb önéletrajza után személyes találkozóra is behívnak, még korántsem jelenti azt, hogy nyert ügyed van.

Elég egy felhúzott szemöldök, egy izgága láb vagy akár csak egy lanyha kézfogás, és máris elvágtad magad.

Határozatlan kézfogás

Az első, amivel szembesülsz a személyes találkozó alkalmával, a bemutatkozás lesz, méghozzá kézfogás kíséretében. Nem is hinnéd, de sokkal többet elárul rólad az, hogy milyen erősen csúsztatod oda kezed a másik fél tenyerébe, mint az, hogy milyen hangsúllyal mutatkozol be. Persze, az erőn kívül meghatározó az is, hogy milyen hosszú ideig tartod a másik fél kezét, de az ehhez társuló testbeszéd és mimika sem elhanyagolható tényező.

A kézfogás az egyetlen testi kontaktus, amibe a lehetséges munkaadóddal kerülsz, emiatt nagyon résen kell lenned, hogyan oldod meg a feladatot. Ha csak finoman megérinted a másik kezét, az legalább annyira rossz, mintha satuba fogod. A másik keze nem egy shaker, nem kell idegbeteg módon rázni, így ugyanis lerí rólad, hogy nyugtalan vagy, de ugyanez vonatkozik a hideg vagy izzadós tenyérre is.

A jó kézfogás néhány másodpercig tart, határozott, de nem csontroppantó erősségű. A közbeni folytonos szemkontaktus meghatározó, mint ahogyan az is, hogy rendesen artikulálj, ne hadarj, hogy a felvételiztető HR-es biztosan értse a neved, és nyomot hagyj benne.

Figyelj a végtagjaidra!

A kezeid és lábaid elhelyezkedése alapján messzemenő következtetéseket lehet levonni. Sajnos az ember hajlamos egy-egy testtartást felvenni, és folyton visszatérni hozzá, ezért meg kell tanulnod kontrollálni magad. Ha hadonászol, egyfolytában mozogsz, a lábaddal dobolsz, vagy csak lóbálod, hintázol a széken, azzal elárulod, hogy rettenetesen ideges vagy.

Az összekulcsolt vagy karba tett kéz már önmagában egyfajta elzárkózásról árulkodik. Ha pedig emellett olykor-olykor egy kis rángás is végigfut rajta, vagy gyakran cserélgeted jobb és bal karod, mert hamar zsibbad, az olyan, mintha nyíltan kimondanád, hogy félsz az interjútól. Persze, ez egy stresszes szituáció, így emiatt senki nem szólhat meg, de ha megtanulod ügyesen kordában tartani magad, sokkal határozottabbnak és nyilvánvalóan alkalmasabb jelöltnek fogsz tűnni.

Ezt vedd fel az interjúra!

Az állásinterjú sikere az öltözködéseden is múlik. Ha nem szeretnéd magad alatt vágni a fát, lesd el videónkból a sikerbiztos öltözködés szabályát.

Le a kezekkel!

A legtöbb cég asztalnál felvételiztet. Ez bevett szokás, mert ez alapján is sokat elárulhatsz magadról. A legveszélyesebb az, ha felkönyökölsz az asztal tetejére, ez ugyanis tiszteletlenségre és lazaságra utal. Azonban még ennél is nagyobb baklövést követhetsz el, ha az álladat a tenyereidbe támasztod, így ugyanis félreérthetetlenül arra célzol, hogy unod az egészet, és szeretnél már végre az ajtó túlsó oldalán lenni. A legjobb, ha a kezeidet tenyérrel lefelé egymás mellé teszed az asztalra, így látszik, hogy nyitott vagy bármire.

Pókerarc

Az ember úgy lett megteremtve, hogy az arca tükrözze az érzelmeit. Az évek és sok-sok gyakorlás során meg lehet tanulni a pókerarc technikáját, de stresszhelyzetben nehezebben tudunk uralkodni az apró rezdüléseken. Ám ha nem szeretnéd rögtön elásni magad, akkor jobb, ha odafigyelsz a mimikádra.

Ha nem keresed a szemkontaktust, végig máshová nézel, mint a HR-es munkatársra, abból egyértelműen következik, hogy frusztrált vagy, hogy kínos neked az egész szituáció, sőt, egyes szemléletek szerint azt is jelentheti, hogy meghunyászkodsz jövendő munkaadóid előtt. Persze, ha többen is felvételiztetnek, értelemszerűen nem muszáj egy adott emberre koncentrálnod. Próbálj meg uralkodni a vonásaidon még akkor is, ha olyasmit mondanak, ami nincs az ínyedre, ugyanis egy rossz szemvillanás, egy milliméterekkel felhúzott szemöldök miatt is elvérezhetsz az interjún.

Ha az orrodat dörzsöld, állandóan piszkálsz valamit az arcodon, vagy a hajadat tekergeted, az nemcsak az idegességre, hanem hazugságra is utalhat. Ahogyan az is, ha állandóan, nagyon erősen gesztikulálsz. Egy rossz mozdulat is negatív irányba nyomhatja a mérleg nyelvét.

Neked volt már nagyon rossz tapasztalatod állásinterjún?

Ezt is szeretjük