A prostikról készítettek zenés videót
4 megrázó videoklip, ami róluk szól
A prostitúció szomorú tényével a zenészek is előszeretettel foglalkoznak. Íme, az eredmény.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy férfiak és nők fizetségért cserébe bocsássák áruba testüket, egyidős az emberiség történetével. A legősibb foglalkozás és a prostituáltak élete a művészvilágot is számtalan alkalommal megihlette, amiről legendás könyvek, novellák és képzőművészeti alkotások tanúskodnak.

Napjaink egyik legnépszerűbb önkifejezési eszköze, a videoklip sem maradt ki a sorból, a következőket többek között a prostitúcióval kapcsolatos, sajátos, megrázó témájuk tette közismertté.

Ed Sheeran: The A-Team

Az alig 20 éves brit énekes-dalszerző, Ed Sheeran egyik legelső szerzeménye, a The A-Team 2011 júniusában vált hivatalosan is letölthető dallá az Egyesült Királyságban, videoklipje pedig 2010 áprilisában debütált a Youtube-on.

A fiatal fiú maga írta a dalt, mely egy vele egyidős, hajléktalan, kábítószerfüggő, éjjelente pedig prostituáltként dolgozó lány mindennapjait és álmait mutatja meg annak, aki végignézi a csaknem ötperces, fekete-fehér filmet.

A megindító és tragikus történet, valamint az egyszerű, de fülbemászó dallam igen rövid idő alatt megismertette a világgal Sheeran nevét - csakúgy, mint a lányt játszó Selina MacDonaldét -, a dal pedig több hónapig uralta a slágerlistákat.

George Michael: Roxanne

A Police 1978-as dala, a Roxanne igazi klasszikus a témában. A szövegét és zenéjét Sting írta, az ihletet pedig egy párizsi prostituált adta, akit a csapat franciaországi szállásától nem messze látott dolgozni. A dal egy férfi szemszögéből mesél arról a sajátos helyzetről, mikor előbbi egy, a testét pénzért más férfiaknak is felkínáló nőbe szerelmes, és mindenáron szeretné kimenteni ebből a világból.

A dalnak számtalan feldolgozása született: a legemlékezetesebbek közé tartozik a Moulin Rouge című filmben való megjelenése, de az eredeti verzióhoz hasonló legendává vált George Michael előadásában is, amit az utóbbihoz kapcsolódó videoklip még felejthetetlenebbé tett.

A füstös hangzású, 1999-es melódiát ugyanis olyan képsorok festik alá, melyeket az amszterdami vöröslámpás negyedben vettek fel, illetve, melyeknek egy szereplője sem színész.

Arctic Monkeys: When the Sun Goes Down

A 2005. november 16-án debütált dal az angol Arctic Monkeys bemutatkozó albumán is szerepelt, a belőle készült, Paul Fraser által rendezett videoklipet pedig december 21-én mutatta be az MTV2.

A dal és a videó egy, Sheffield Neepsend nevű negyedében dolgozó prostituált napjait, csendes magányát és futtatójával való sajátos viszonyát mutatja be szürke képekkel, leginkább realista ábrázolásmóddal, olykor azonban furcsa hangulatot árasztó, szürreális és groteszk elemekkel.

A dal a Roxanne-ra is tesz egy utalást, azonban azt visszájára fordítja: míg ott a férfi nem akarta, hogy a lány felgyújtsa azt a bizonyos vörös lámpát, addig itt kifejezetten erre utasította.

Saralaughs: Eternal Sins

A 2007-es dal az indonéziai, pontosabban a semarangi gyermekprostitúció ellen próbál tiltakozni helyben felvett, dokumentarista képsoraival, finom sejtetéseivel és sötét tónusú dallamvilágával. Bár a gyermekek prostitúcióra való kényszerítése szinte az egész világon elterjedt, Indonézia az egyik legveszélyesebb gócpontnak számít.

Az itt dolgozó prostituáltak 30%-a gyerek, kiknek száma minden évben körülbelül 150 ezerrel lesz több. Sokakat szüleik adnak el csekély összegért cserébe - legyenek bár fiúk vagy lányok -, azonban 30%-uk hajléktalan, így a túlélés ösztöne kényszeríti őket arra, hogy testüket kínálják fel az idegeneknek, némi pénzért vagy élelemért cserébe.

Ezt is szeretjük