A 6 leggyönyörűbb magyar szó

Szerintünk

A magyar nyelv utánozhatatlan, egyes szavai pedig különösen gyönyörűek. Nekünk ezek a kedvenceink. És neked?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyart nem véletlenül tartják számon a világ legbonyolultabb, ugyanakkor legszebb és legkifejezőbb nyelvei között. A számtalan szép szó közül mindenkinek megvan az, amelyik a szívének legkedvesebb. Nekünk a következők azok.

A legszebb szó Mariann szerint: testvér

Bár a magyar nyelv gazdagságából adódóan rengeteg érdekes hangzású szavunk van, mi, akik értjük őket, nehezen tudunk elvonatkoztatni a jelentésüktől. Talán épp ezért kedvenc szavam a testvér, mely az egyik legszorosabb köteléket, összetartozást jelenti. Az önmagukban is szép, test és vér szavak ragozatlan összekapcsolása nemes egyszerűséggel utal a közös eredetre, különleges hangzást eredményezve. Bár a lágyabb mássalhangzókat tartalmazó szavak talán dallamosabbak, azt hiszem, ezt sem lehet kihagyni az összeállításból.

A legszebb szó Kati szerint: hajolaj

Nehezemre esne választani, ezért egy nagy klasszikusunkra hagyatkoznék. Kosztolányi Dezső - bár önkényesnek tartja egy bizonyos szó kiemelését - szintén eljátszott ezzel a gondolattal, és kizárólag hangzás alapján a következő listát állította össze: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

Egyesek szerint a hajolaj szót is különösen szépnek tartotta, mások ezt a megállapítást egy külföldi embernek tulajdonítják, akinek persze fogalma sem volt, mit is jelent a hajolaj valójában.

A legszebb szó Andi szerint: kikelet

Sokszor találkozom azzal külföldi könyvek esetében, hogy a magyar fordítás messze felülmúlja szókincsében az eredeti művet. A magyar nyelv változatos, kifejező, pontosan emiatt szeretem.

A dallamos hangzású szavak a kedvenceim, ezek közül is a legszebbnek a kikelet szót tartom. Számomra ez nemcsak egy egyszerű szinonima a tavaszi megújulásra, hanem egy egész életérzést tükröz. Megnyugtat, ugyanakkor energiával és jókedvvel tölt fel a hosszú téli hideg és sötétség után. Különösen tetszik a csengése, olyan érzésem van tőle, mintha egy kismadár csicseregne a fülembe.

A legszebb szó Eszti szerint: lenolaj

A lenolajra voksolok. Bár nem használjuk túl gyakran, és nem hordoz olyan jelentéstartalmat, melytől különösebben szép lenne, a hangzása egyszerűen gyönyörű. Nem tudom úgy kimondani, hogy ne csengjen lágyan. Kötődik is hozzá egy kedves városi legenda.

Egyszer egy Budapesten összejött külföldi-magyar társaság azon versengett, hogy melyik nyelven hangzik legszebben a szeretlek szó. A kör magyar tagja túlságosan recsegősnek tartotta a szeretlek szót, ezért megtréfálva a többieket azt mondta, lenolaj. Ezzel pedig meg is nyerte a versenyt.

A legszebb szó Margó szerint: pitypang

A magyar nyelvben nagyon sok a szép, lágy hangzású szó, de én azokat is szeretem, amelyek különös hangtársításaikkal megmosolyogtatnak. A pitypang szó hallatán szinte látom magam előtt, ahogyan az apró, ejtőernyős magocskák elválnak a virágtól, és táncolni kezdenek a szélben.

Gyerekkoromban az udvarunkon nagyon sok pitypang nőtt, ezért biztos, hogy a jelentése, illetve a hozzá kapcsolt emlékek miatt is közel áll a szívemhez ez a szó, de az is igaz, hogy szerintem nincs még egy nyelv, ami ilyen bájosan tudná egy hangsorba illeszteni a p, a ty, az n és a g hangokat.

A legszebb szó Melinda szerint: naplemente

Bár Kosztolányi, a magyar nyelv egyik legnagyobb bűvésze a különleges hangzású és meghökkentő jelentésű fülolaj mellett tette le a voksát, én a naplementét választanám a legszebb magyar szónak. Ez a lágyan ívelt hangsor ugyanis amellett, hogy hangulatfestő, már kiegyensúlyozott betűösszetétele révén is remekül harmonizál a jelenséggel, amit leír. A hangzása számomra kissé a romantikus latin nyelveket is felidézi, de minden bizonnyal az is hozzájárul a választásomhoz, hogy a naplemente már önmagában, szavak nélkül is egy egyedülállóan csodálatos jelenség.

Ezt is szeretjük