A 4 legfontosabb illemszabály az étteremben

Ha bizonytalan vagy az éttermi viselkedést illetően, segítünk átismételni a szabályokat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az illem alapvető szabályainak ismeretével még a legelegánsabb helyen sem érzed magad feszélyezve, és biztosan nem fordul elő, hogy kínos szituációba keveredsz. Ám kevesen vannak azok, akik határozottak minden kérdésben, ami az étteremben való helyes viselkedés és az étkezés etikettjét illeti.

A következőkben megtudhatod, az illem szerint hogyan is kell érkezni az étterembe, de szót ejtünk az aperitifekről, valamint a fizetés és a borravaló sokszor kényes kérdéséről is.

Az étterembe a férfi lép be elsőként

Tegyük fel, hogy a pároddal, a barátnőddel és annak párjával közös vacsorát terveztetek, négyesben egy elegáns étteremben. Ilyenkor a férfiak hajlamosak előzékenyen előreengedni a hölgyeket az étterem bejáratánál, ami nem is lenne baj, csakhogy az illem az étterem esetében más szabályt ír elő. Ilyenkor ugyanis az egyik férfinak kell elsőként belépnie a helyiségbe, utána következhetnek a hölgyek, majd a sor végét mindig a másik férfi zárja.

Az asztal megkeresése sem megy csak úgy. A belépés után meg kell várnotok, míg valaki fogad titeket, és leültet titeket az asztalotokhoz, ebben a sorrendben: elöl a két nő és a végén a két férfi. Ezzel az apró, de annál fontosabb illemszabállyal sokan nincsenek tisztában, pedig a társasági viselkedés egyik alapja. Ahogy az is, hogy az asztalnál előbb a hölgyek foglalnak helyet, és mindenkire vonatkozik, hogy csak az aperitif megrendelése után illik a mellékhelyiséget meglátogatnia.

Az aperitif csak étvágygerjesztő ital lehet

Az étkezés előtt mindig az aperitifé a főszerep, ami lehet egy pohár száraz fehérbor, egy Unicum, pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél - a lényeg, hogy olyan italt válassz, ami tényleg meghozza az étvágyadat. Az édes likőrök, melyeket általában a hölgyek szeretnek, sajnos nem tartoznak ebbe a kategóriába, ezért tiltólistásak a rendelésnél. Ha nem iszol alkoholt, természetesen helyénvaló az ásványvíz és a rostos gyümölcslé is.

Az ételek mellé is más-más ital illik: előételekhez és fehér húsokhoz fehér, vörös húsokhoz vörös, száraz vagy félszáraz bor illik, a rosé pedig mindenhez jó. Ha kérsz egy sört, akkor már csak annál szabad maradnod végig, mert más itallal nem igazán szokás keverni. A palackozott bort mindig az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki megrendelte: többnyire ez az a férfi, aki majd fizetni is fog.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

A damaszt szalvéta nem nyakbavaló

Az elegánsabb éttermekben természetes, hogy a papír helyett damaszt szalvétát használnak, azt, amelyet mindig az öledbe kell teríteni, és semmiképpen sem a nyakadba kötni! A papírszalvétát pedig a tányérod mellett kell tartani, azt nem szokás ölbe tenni. A damaszt szalvétát használd bátran, hiszen azért van, hogy összepiszkold. Bármiféle étel, de akár rúzsfolt is nyugodtan kerülhet rá. Ügyelj arra, hogy az étkezés végén, mikor már felállsz, a damasztot összegyűrve a tányér bal oldalára tedd. Ha szépen összehajtva teszed le, azt üzened az étterem dolgozóinak, hogy nem volt jó az étel, nem laktál jól, és ezzel a szalvétával még másnak is teríthetnek.

Fizetni csak diszkréten szabad

A pincérrel való illedelmes kommunikáció az egyik alapja az éttermi viselkedésnek. Általában, ha szeretnél valamit rendelni, soha ne kiálts, hanem keresd meg a szemeddel a felszolgálót, és bólintással, esetleg finom kézmozdulattal hívd az asztalhoz. Fizetni a lehető legdiszkrétebben illik, hogy az asztaltársaság lehetőleg ne vegye észre. Jó megoldás, hogy, aki fizet, feláll, és a pulthoz megy, majd ott elrendezi a dolgot.

Mennyi borravalót adj?
A borravaló mértékével sokan bajban vannak, túl sokat, de túl keveset sem szeretnének adni. Elfogadott, ha 10% borravalót adsz, persze akadhatnak kivételes helyek, ahol ennél picivel többet is megérdemelnek. Bár ma már általában a végösszeg tartalmazza a szervízdíjat is, ami tulajdonképpen a borravalónak felel meg.

A számlát csendben, nyugodtan ellenőrizni szabad, de nem kell hangosan minden egyes tételt végigvenni a pincérrel, a vendégek esetleges bizonyító erejét is felhasználva, mert ez már valóban kellemetlen. A pincér a számlát általában egy tokban teszi az elé, aki kérte, ebbe a tokba kell beletenni a pénzt.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ha hitelkártyával akarsz fizetni, azt kell a tokba helyezned. Ha készpénzfizetéssel céges számlát kérsz, egyszerűen tedd bele ebbe a tokba a névjegykártyádat, amin a cég neve és címe van.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.

Ezt is szeretjük