A 3 legdurvább illemtanbaki, amit elkövethetsz a céges bulin

Sok kellemetlen szituációba belecseppenhetsz a munkahelyi buli alkalmával. Kerüld el őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A céges bulik részben azért vannak, hogy kieresszétek a gőzt, valamint, hogy a munkán kívül is megismerhesd azokat, akikkel együtt dolgozol. Azonban ilyenkor sem árt résen lenni, nehogy valami olyat tegyél, ami nemcsak óriási udvariatlanság, de még kínos is.

Kis illemtan-határozónkból most megtudhatod, melyek a legkényesebb helyzetek, sőt, arra is választ kaphatsz, hogyan oldhatod meg őket.

Ne sajátíts ki senkit!

Ha nemcsak az osztályod van jelen a bulin, hanem sok idegen is, ha találsz egy ismerőst, csak két percre állj le vele beszélgetni, mert előfordulhat, hogy ő szeretne másokkal is ismerkedni.

Sétálj tovább, legfeljebb a következő körben megint találkoztok. Ha már éppen beszélget valakivel, de neked feltétlenül szót kell vele váltanod, akkor állj meg egy kicsit távolabb, és nézd azt, akivel szeretnél beszélni. Ha nem veszi a lapot, akkor inkább sétálj egy kicsit. Nem illik odalépni, majd félbeszakítani a beszélgetést.

A testbeszéd segítségedre van abban, hogy a beszélgetők tényleg be akarnak-e fogadni, vagy csak műmosollyal üdvözölnek: nézd a lábfejeket. Akik beszélgetnek, azoknak a két lábfeje a másik felé nyit a sarkakat zárva tartva. Ha odalépsz, és nem kívánnak beszélgetni veled, akkor a fejük odafordul, röpül a mosoly is, de a lábfejek továbbra is egymásra nyílnak. Ha viszont be akarnak fogadni, akkor a hozzád közelebb eső lábfejek feléd fordulnak.

Ne légy mohó!

Ha állófogadással kötötték egybe a bulit, a büféasztal feléd eső szélén a kistányérok, a szalvéta, a villák és a kések összeborítva vannak elhelyezve. Elsőnek a szalvétát vedd a bal kezedbe, erre tedd rá a kistányért, és az evőeszközökből csak a villát vedd el. A tányérra téve a villa szárát a bal hüvelykujjad tövével szorítsd a tányérhoz, így a jobb kezeddel tudsz szedni a tányérra. Sok helyen a büféasztal mögött felszolgálók állnak, ilyenkor inkább nyújtsd át nekik a kistányért, és mondd meg, mit kérsz, majd ők rászedik.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Soha nem szabad egyszerre sokat szedni, mert az nemcsak a mohóság jele, hanem le is potyoghat a tányérról ez-az. Illik betartani az ételsort, tehát kezdd a hideg előételekkel. Ha annak ellenére, hogy elegánsan csak egyfajtát vettél, és nem is sokat, mégis leesik valami, akkor nem szabad a szőnyegbe taposni, hanem szólni kell egy felszolgálónak, és megkérni, hogy intézkedjen. Majd előre is megköszönve el kell onnan lépni.

Ne részegedj le!

A céges bulikat a nagykönyv szerint azért tartják meg, hogy közelebb hozzák egymáshoz a beosztottakat, főnököket. Ilyenkor mindenki felszabadultabban viselkedik - általában a felszolgált alkoholos italok hatására -, ezáltal könnyedén átcsaphat az egész parti ereszd el a hajamba.

Nincs azzal semmi gond, ha te is megkóstolod a finomabbnál finomabb pezsgőket, borokat, csak légy tisztában azzal, hogy mennyire bírod az italozást, mert előfordulhat, hogy alkoholos befolyásoltság alatt olyat teszel, ami igazán kínos neked és a többieknek is. Hiszen azon túl, hogy egy részeg nő nem éppen szép látvány, másnap szembe kell nézned újra a kollégáiddal, sőt, ami rosszabb, a főnökeiddel is.

Egyél rendesen!

Az étteremnek kutyakötelessége, hogy csak olyan ételeket tegyen fel a büféasztalra, amit egy villával felszerelve, állva meg lehet enni. Az állófogadás termében a fal mellett vannak az asztalok abrosszal, vázával, esetleg szalvétával, de nincs mellettük szék. Ezek arra szolgálnak, hogy ide tudd letenni a piszkos kistányért, poharat. Semmiképp nem ildomos ott állva, késsel-villával enni.
Nemcsak a látvány nevetséges, életveszélyes a ruházatra nézve is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Képzeld csak el, az asztal a csípődig ér, te ráteszed a tányért, és elvágod késsel-villával az ételt. Közben a válladon függő kistáska belelóg a szaftba és a salátába. Ezután a villára feltornyozott falattal elindulsz a szád felé. Óhatatlan, hogy ettől még mélyebbre megy a holmid a szaftban. Ha a falat visszaesik a szaftba, nyilvánvaló, hogy rendesen összepecsételsz mindent. Ha sikerül is a szádig vinni, akkor biztos, hogy az utolsó pillanatban egy cseppecske csak lehull a blúzod elejére, jobb esetben az ajkadra.

Cikkünk Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve alapján készült, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük