A tó, ami annyira sós, hogy a közelébe menni is életveszélyes: az etiópiai Gaet'ale-tó levegője is mérgező lehet

A Gaet'ale-tónak nemcsak a vize, hanem kipárolgása is veszélyes lehet az emberre nézve.

ET Afar asv2018-01 img59 Dallol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Etiópiában a Danakil-mélyföldön terül el a különleges Dallol-vulkán, melynek területét a földben uralkodó geotermikus energiák, vulkanikus tevékenységek alakították ki.

A régió olyan, mintha nem is a Föld bolyón járnánk: sárgás-zöldes-barnás színű, vulkanikus forrásokból származó hiperszalin tavakkal tarkított, melyekből sótelepek türemkednek ki. A kutatók a területen extremofil mikrobákat, azaz szélsőséges körülményekhez alkalmazkodó élőlényeket is kerestek - ez idáig nem találtak arra utaló jelet, hogy bármilyen mikroorganizmus megélne ebben a sós, savas környezetben.

A Gaet’ale-tó

Az itt létrejött víztestek közül is kiemelkedik a Gaet’ale-tó, ami 43%-os sótartalmával a világ legsósabb tava címet is elnyerte. A sokak által ismert Holt-tenger vizét is lekörözi, aminek annak ellenére, hogy könnyedén lehet lebegni a vízén, „csupán" 33,7%-os a sótartalma.

ET Afar asv2018-01 img58 Dallol

A Gaet’ale-tóba olyan nagymértékben oldódtak ki vassók, hogy állaga kicsit olajszerűvé változott. A helyiek éppen ezért olajos tónak is hívják, illetve a gyilkos tó névvel is szokták illetni, mivel toxikus gázokat ereget ki magából. Annyira mérgező a levegő a környékén, hogy a haláluk pillanatában tökéletesen konzerválódott madarak, bogarak fekszenek partjánál.

Ugyan az Afrika csücskében található Danakil-mélyföld, mely három tektonikus lemez szétválásából jött létre, egyedülálló látványosságnak számít Etiópiában, a szakértők óva intik a turistákat attól, hogy túl közel merészkedjenek a Gaet’ale-tóhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A területen a vulkanikus tevékenységekből származó szén-dioxid-szint olyan magas lehet, hogy belélegezve akár egy felnőtt embert is megmérgezhet. Véleményük szerint a madártetemek figyelmeztetésül szolgálhatnak mindenkinek - ugyan elképzelhető, hogy az állatok ittak az extrém sós vízből, és úgy vesztették életüket, de nagyobb valószínűséggel a szén-dioxid végzett velük. Mindeközben a magas sótartalom konzerválta őket, mintha csak formaldehidben tárolnák a testüket, és némely tetem olyan régóta van ott, hogy vastag sóréteg is beborította már.

Nem csak a mérgező gáz miatt veszélyes

A tó keletkezésének pontos ideje nem teljesen tisztázott, mindenesetre egy műholdfelvétel alapján 2003-ban már létezhetett. Feltehetően egy 2005-ös földrengés aktiválhatta újra a geotermikus forrást, ami azóta is folyamatosan táplálja sós-savas vízzel.

A tó vize a hőmérsékletét tekintve is alkalmatlan a fürdőzésre, 50-55 fokos a vize, ráadásul savas kémhatású. A gázkipárolgások mellett még azért sem ajánlatos a közelében kóborolni, mert a körülötte lévő sókéregből álló talaj gyenge, és könnyen beszakadhat egy ember súlya alatt.

A világ édesvízkészletének ötöde ebben az egyetlen tóban van

A hatalmas Bajkál-tó a világ egyik legkülönlegesebb tava.

A világ édesvízkészletének ötöde ebben az egyetlen tóban van: 25 millió évével a legrégibb a Földön a Bajkál-tó

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: * A.Savin / WikiCommons, Getty Images Hungary, borító-, és ajánlóképek forrása: * A.Savin / WikiCommons)

Ezt is szeretjük