Ő volt a Titanic legfiatalabb utasa: 2 hónaposan élte túl a katasztrófát

Milvina Dean édesapja azonban az Atlanti-óceánban lelte halálát.

titanic-hajo

A Titanic első és egyben utolsó útjára 1912. április 10-én indult az angliai Southamptonból. A franciaországi Cherbourg-ban, valamint az írországi Queenstownban még kikötött a luxus óceánjáró hajó, ám New Yorkba már soha nem érkezett meg.

Összesen 2224 ember volt a fedélzeten, melyből 1514-en haltak meg 1912. április 15-én, amikor a 270 méter hosszúságú teste kettétörve az Atlanti-óceán mélyére süllyedt. A katasztrófát mindössze 710 ember élte túl, köztük a hajó legfiatalabb utasa, Milvina Dean.

Milvina Dean, a Titanic legfiatalabb utasa

A kislány alig két hónapos volt, amikor édesanyjával, édesapjával és kétéves bátyjával, Bertrammal harmadosztályú jegyet váltottak a Titanicra. A család úgy tervezte, elhagyja Angliát, és Kansasba költöznek az apa, Bertram Frank családjához, és dohányboltot nyitnak.

1912. április 14-én 23:40-kor az édesapa megérezte a hajó jéghegynek ütközését, és a család, amilyen gyorsan csak tudott, a fedélzetre ment. Az édesanya és a két gyerek viszonylag gyorsan kapott helyet a 10-es számú csónakban.

Milvina Dean édesanyjával 2 hónaposan - és idős korában.
Milvina Dean édesanyjával 2 hónaposan - és idős korában.
Fotó: Getty Images Hungary

Ám mivel csak az utasok fele számára volt elegendő férőhely a mentőcsónakokban, a férfiak többsége odaveszett. A harmadosztályon utazó férfiak 84%-a - köztük Milvina Dean édesapja - lelte halálát az Atlanti-óceán hullámsírjában.

A tragédiát követően a család végül nem költözött az Egyesült Államokba, az RMS Adriatic fedélzetén visszatértek Angliába. Milvina Southhamptonban járt iskolába, és nyolcéves koráig nem is tudott róla, hogy a Titanic utasa volt. Élete során számos helyen dolgozott: volt térképész, titkárnő, eladó. Már nyugdíjasként kezdte el komolyabban foglalkoztatni az óceánjáró tragédiája. Élete utolsó két évtizedében számos Titaniccal kapcsolatos rendezvényen, kiállításon vett részt, szerepelt dokumentumfilmben, rádiós interjúkban. Milvina Dean szép kort ért meg: 97 éves volt, mikor 2009. május 31-én, a Titanic vízrebocsátásának 98. évfordulóján elhunyt. Ő volt a Titanic legfiatalabb utasa és utolsó túlélője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Hajó vagy csillagvizsgáló?

Japánban, a Nara prefektúra területén található, az időszámításunk előtt 250-552-re visszanyúló történetű falu gigászi alkotásai a ma embere számára ismeretlenek.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük