Mi ez a furcsa sörte a macskák nyelvén? Elképesztő, mire képesek vele
A tudósok lerántották a leplet a macskákkal kapcsolatos gyakori tévhitről, miszerint a nyelvük olyan, akár a smirgli.

macskanyelv
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész úgy kezdődött, hogy Alexis Noel, a Georgia Tech kutatójának figyelmét felkeltette az a bámulatos precizitás, ahogy Murphy macskája nemcsak, hogy tisztára, de csomómentesre nyalja a szőrét. Hatékonyabban, mint bármilyen fésű.

Némi utánaolvasás után aztán rájött, hogy a tudomány mostanáig vajmi keveset foglalkozott a bársonytalpúak tisztálkodásának biomechanikai hátterével. Így hát fogta magát, és kollégáival együtt a jelenség nyomába eredtek, majd eredményeiket a PNAS szaklapban publikálták

A macskák nyelve

Mindenekelőtt leszögezték: a tévhitekkel ellentétben a macskák nyelve távolról sem hasonlít a dörzspapírhoz. Szó se róla, az apró testrész nagyon érdes, funkcióját tekintve viszont közelebb áll egy tökéletes hajkeféhez. Az alábbi videóban megnézheted, milyen egy sokszorosan felnagyított macskanyelv:

Roppant érdekes, hogy a szerv tele van befelé álló tüskékkel, melyeknek anyaga rugalmas keratin, így a szakértők szerint leginkább az emberi körömhöz hasonlítanak. A tüskék minden irányban mozognak, ezáltal jobban követik a csomókat, és hibátlanul kifésülik azokat. Amire egy hagyományos fésű sem képes. Hasonlóképp működik a nagymacskák nyelve is, furcsa módon viszont a perzsa macskák tüskéi nem elég hosszúak, hogy feladatukat hibátlanul ellássák.

A macskák hőháztartása

Kísérletük során Noelék számára az is világossá vált, hogy a macskanyelvnek a bunda tisztán tartásán kívül a hőháztartás szabályozásánál is fontos szerep jut. Bundás barátaink ugyanis csak mérsékelten izzadnak, a felesleges a hő pedig jellemzően az ujjbegyeken keresztül távozik. Lihegni látod a macskád? Ez többnyire az izgalom jele náluk, bár kutatások szerint kánikulában is liheghetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sziget, ahonnan kitiltották a macskákat: ő az egyetlen cica, aki ott él

Longyearbyen a világ legészakibb városa, ahol a turisták közül is csak azokat szívlelik, akik maradéktalanul betartják a helyi - sokszor meglehetősen fura - szabályokat. Példának okáért, senki sem tarthat macskát.

Nyitókép: Pixabay.

Ezt is szeretjük