7 hónapig vonult a halottasmenet

Az őrült királynő legendája

Az Őrült Johanna néven elhíresült királynőnek a szerelem okozta a vesztét. Íme, a történet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kasztília királynője, I. Johanna legendás őrültségét sokak szerint nagyanyjától, Portugáliai Izabellától örökölte, mások szerint azonban a férje, Szép Fülöp iránt táplált, már-már eszeveszett szerelme és a halála miatt érzett mérhetetlen fájdalom volt a kiváltó ok.

Az őrület kezdete

Bár előre elrendezett házasságként jött létre frigyük, Johanna és Fülöp első látásra egymásba szerettek, és már egy nappal az esküvő előtt is együtt töltötték az éjszakát. Fülöp szeszélyes feleségét saját politikai céljai érdekében állandó befolyás alatt tartotta, emellett számtalan szeretőt tartott, Johanna azonban mindvégig heves érzelmeket táplált férje iránt. 1506. szeptember 17-én Fülöp az embereivel pelota nevű labdajátékot játszott, és úgy felhevült, hogy teljesen kiizzadt, és nagyon megszomjazott. Kiállt egy helyre, hogy a hűvös hegyi szellőben - gondolta - megszárítkozzon, és közben megivott egy korsó vizet.

Aznap este már betegnek érezte magát, másnap reggelre belázasodott. Három nappal később már vért köhögött. A torka begyulladt, és szeptember 24-ére fekete és vörös kiütésekkel lett tele a teste. Kómába esett, és két nap múlva meghalt. Három órával később az ismét várandós Johanna engedélyezte, hogy Fülöpöt az udvaroncai előkészítsék a temetésre. Ezután a királynő feketébe öltözött, és csak ült maga elé bámulva lakosztályában.

Borzalmas halottas menet

Mikor végül Johanna magához tért a kábaságból, egyetlen gondolata volt: el kell vinnie Fülöp holttestét Granadába, hogy ott temessék el. A jeges téli ködben ijesztő menet indult útnak. Johanna gyalog ment a halottaskocsi mögött. 60 kilométeren át bírta a menetelést a nehéz hegyi terepen, mielőtt a kimerültség és a szülés megindulása megállásra nem kényszerítette Spanyolország közepén, Torquemadában.

Itt adott éltetet Johanna 1507 elején hatodik gyermekének, Katalin nevű lányának. Legközelebb egy szegény kis településnél, Hornillosnál kényszerültek megállásra. Fülöp ekkor már hét hónapja halott volt, úgyhogy már megindult a szóbeszéd Johanna őrült viselkedéséről. Azt pletykálták, hogy a királynőnek egy szerzetes beszélt egy olyan halottról, aki 14 év után visszatért az életbe, és most ő is ebben reménykedik.

A legborzalmasabb pletyka arról szólt, hogy Johanna szinte mindennap kinyittatta a koporsót, és szerelmeskedett Fülöp maradványaival. Valójában azonban Johanna csupán négyszer nyittatta ki a koporsót, és akkor is csak bámulta férje tetemét.

Elzárva a világtól

Jó darabig eltartott, mire Johannában tudatosult az igazság. Apja, Ferdinánd Spanyolország déli részére, Córdobába készült hadjárattal egy rebellis arisztokrata ellen, és azt mondta Johannának, hogy szeretné, ha a távollétében lánya biztonságos helyen lenne. Erre Ferdinánd Tordesillas nyirkos, lehangoló, börtönszerű kastélyát gondolta legalkalmasabbnak. Johanna furcsa viselkedése innentől kezdve kórossá vált. Nem volt hajlandó mosakodni, sem tiszta ruhát venni. Mire Ferdinánd 1509 elején visszatért Córdobából, már számos tanú igazolta, hogy lánya őrültté vált. Ferdinánd elrendelte Johanna erős őrizetét Tordesillas kastélyában.

Ferdinánd 1516-ban elhunyt, és Johanna lett Aragónia trónjának várományosa, bár számára az ismét egyesített spanyol királyság nem jelentett semmit. Johanna legidősebb fia, Károly éppoly rosszindulatúnak bizonyult, mint apja és nagyapja. Hatalmas birodalmat örökölt, ami feledtette vele fiúi érzéseit.

Ám Károly csak abban az esetben vehette birtokba örökségét, ha anyja hivatalosan lemond a trónról az ő javára. Nem tartott sokáig, míg meggyőzte Johannát, aki már oly mélyre merült betegségében, hogy zokszó nélkül hozzájárult, a fia uralkodjon helyette.

30 év sorvadás

Miután megkapta, amit akart, Károly teljesen elzárta anyját a külvilágtól, a szolgákat szigorú titoktartásra kötelezve. Johanna senkit nem fogadhatott, sőt, Károly parancsára a szobáit, lehetőleg az ágyát sem hagyhatta el. Johanna állapota ellenére foglalkozott a szökés gondolatával, és erre alkalma is nyílt, miután tordesillasi fogságának híre 1519-ben kitudódott.

A Károly által bevezetett súlyos adók ellen tiltakozók a palotához vonultak, és be is jutottak az udvarra. Johanna ekkor ragadta meg az alkalmat, hogy kitörjön cellájából, és lássa a lázadókat, akik zajosan őt követelték, mint jog szerinti uralkodójukat. Csakhogy már sokkal zavartabb volt, semhogy felismerje, mi is folyik körülötte. Üveges, üres tekintettel bámult az érte kiállókra, majd hagyta, hogy visszavezessék a palotába, és újra bezárják. Ez alkalommal már egy sötét, ablaktalan cellába lökték.

Alkalmanként ugyan kiengedték, például 1525-ben egyszer, amikor lánya, Katalin elindult a palotából, hogy III. Portugáliai Jánossal házasságot kössön. Johanna az elvonuló sokaságot egy erős vasrácsokkal védett ablakból figyelte, nehogy kivethesse magát.

Johanna még 30 évig sorvadozott a tordesillasi kastélyban, egyre mélyebbre süllyedve a képzelgésekbe és a félelmetes látomásokba, melyek megbomlott elméjét gyötörték. Miután élete kétharmad részét fogságban töltötte, 1555-ben, 76 évesen hunyt el. A királynőt Granadában, a királyi kápolnában férje mellé temették el. Ha még egy izgalmas királynő életét megismernéd, kattints ide, és ismerd meg azt, aki férfinak képzelte magát!

Képek: en.wikipedia.org Joanna of Castile szócikke; hu.wikipedia.org I. Johanna kasztíliai királynő szócikke.

Cikkünk Brenda Ralph Lewis Európai uralkodók sötét titkai című könyve alapján készült.

A királyi házak pompája és kifinomultsága mögött botrányok, rejtélyek és gyilkosságok döbbenetes titkai húzódnak meg. A kötet lenyűgöző képet fest Európa uralkodóinak féltve őrzött titkairól - felfedi, mi zajlott valójában a paloták folyosóin, a hálószobákban és a börtönökben. A királyi házak és belterjes birodalmak sötét titkait felfedő történeteket gyilkosságokról, elmebetegségekről, megszállott szerelmekről és embertelen kínzásokról készült illusztrációk teszik hátborzongatóan szemléletessé.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük