75 bálna tetemét találták meg a sivatagban: hogyan kerülhettek oda a csontok?

Egyelőre a kutatók sem tudják, hogyan halhattak meg az állatok.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges leletre bukkantak a chilei régészek a sivatag közepén, egy forgalmas útvonal közelében: évmilliókkal ezelőtt egy hatalmas bálnacsoport vetődött erre a területre a Csendes-óceánból, és az állatok titokzatos módon itt is lelték halálukat.

Az izgalmas lelet számos más furcsaságot is rejt, a kutatók pedig egyelőre nem tudják megmondani, hogyan érhetett véget a bálnák élete, és miért pont erre a területre úszott a csoport.

Egy mára eltűnt faj maradványait is megtalálták

A régészek eddig 75 bálna tetemét fedezték fel, köztük 20 teljesen épen maradt csontvázat is találtak.

Azt, hogy a bálnák hogyan kerültek erre a területre, amely ma a Föld egyik legszárazabb pontja, egyelőre a biológusok sem tudják megmondani: talán megzavarodtak, és véletlenül sodródtak a partra, talán egy földcsuszamlás vagy egy vihar következtében egy lagúnában ragadtak, de az is lehet, hogy hosszú évek alatt gyűltek itt össze a tetemek.

Nicholas Pyenson, a Smithsonian Nemzeti Múzeum tengeri emlősök maradványaiért felelős kurátora mást gondol: amint azt az Msnbc-nek elmondta, szerinte az egymástól mindössze néhány méterre fekvő állatok nagyjából egy időben halhattak meg, és a legfőbb kérdés az, hogy hogyan kerülhettek mindannyian az Atacama-sivatag ugyanazon pontjára.

A maradványok nagyjából egy futballpályányi területet borítanak be, és a régészek néhány egészen szokatlan leletet is találtak közöttük. A csoportba valószínűleg egy bálnacsalád is tartozott, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy két, egymáshoz feltűnően közel fekvő bálna teteme között egy borjúéra is ráakadtak.

Minden idők 10 legrejtélyesebb tárgya

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kutatók egy mára kihalt delfinfajta maradványait is felfedezték, amelynek két rozmárszerű agyara volt, és eddig csak Peru területén bukkantak a nyomára.

Bálnacsoport-maradványokat korábban már Peruban és Egyiptomban is találtak a régészek, a chilei lelet azonban nagysága és szokatlanul jó állapota miatt kiemelkedik a többiek közül.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Kép forrása: google.com

Ezt is szeretjük