5 rafináltnak hitt trükk, amit azonnal kiszúr az APEH

Ügyeskedsz a számlákkal? Megfeledkezel az adóbevallás egyes részeiről? Vigyázz!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre kevesebb mozgástérrel, ugyanakkor egyre nagyobb büntetésekkel számolhatsz, ha elég ügyesnek érzed magad ahhoz, hogy megpróbálj túljárni az APEH eszén.

A legtöbb, korábban igen rafináltnak vélt trükk ma már azonnal fennakad az APEH rostáján. A megkérdezett szakértők állítják: nem érdemes próbálkozni - legalábbis az alábbi fortélyokkal semmi esetre sem.

A feledékenységet már nem tolerálják

Azt, hogy a jogszerűtlenül visszaigényelt kedvezmények és a számlákkal történő ügyeskedés felett eljárt az idő, a legjobban az bizonyítja, hogy az adóhatóság is nehezen sorol fel olyan tipikus módszereket, melyekkel időről időre próbálkoznak a leleményes állampolgárok.

A tudatos feledékenység azonban még ma is bevett szokás: a leggyakoribb esetben az adózók azzal igyekeznek megkerülni az APEH-et, hogy bizonyos információkat elhallgatnak a hatóság előtt. Sokan ugyanis azt hiszik, ha a bevallás bizonyos részeit nemes egyszerűséggel üresen hagyják, akkor az majd úgysem szúr szemet senkinek. Ha te is hajlamos voltál eddig a feledékenységre, jobb, ha tudod: elmúltak azok az idők, amikor az APEH átsiklott az efféle hanyagságon.

Ha például az elmúlt évben öt munkahelyen dolgoztál, ám ebből csak hármat vallasz be, a rendszer azonnal kiszűri a hiányosságot. Ugyanis az adóhatóság a munkáltatóktól is bekéri a vonatkozó adatokat, és összeveti a két különböző forrásból érkező információt. Erre sokan nem gondolnak, ahogy a trükközők egy része azzal sincs tisztában, hogy az ilyen figyelmetlenségek miatt kiszabható büntetések elévülési ideje is egyre hosszabb. Általában öt, de egyes esetekben már nyolc évig is számon kérhetik elmaradt adóforintjaidat.

Trükkök a számlákkal, adókedvezményekkel

Néhány éve még boldog-boldogtalan kaphatott számlatömböt az írószerboltban. Ennek következtében sokan hamis számlák gyártásával igyekeztek szert tenni némi plusz jövedelemre. Ma már hivatalos dokumentumok felmutatásával kell igazolni a jogosultságot, valamint az árusítóhelyeknek minden egyes vásárlást le kell jelenteniük az adóhatóság felé - a számlákkal történő trükközést ezért jobb elfelejteni.

Hasonló a helyzet a hosszabb távra szóló adókedvezményekkel. Bár korábban még volt esély rá, hogy ezekre nem figyel fel az APEH, ma már csak ügyes próbálkozásnak számít, ha olyan kiadásokat próbálsz meg jóváírni a bevallásodban, melyek után csak hosszabb távon jár(na) adókedvezmény. Ha például életbiztosítást kötsz, és igénybe veszed az ezzel járó adókedvezményt, de még a biztosítás lejárta előtt felbontod a szerződést, az addig folyósított kedvezményt visszamenőleg is - kamatokkal együtt - könyörtelenül kifizettetik veled.

Már nem jelent kibúvót a céges autó!

A leleményes vállalkozók körében korábban a céges autóval való ügyeskedés is igen nagy népszerűségnek örvendett. Ma már ez is a múlté, hiszen február óta minden céges autó adóköteles, és az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget.

Az APEH ugyanis hivatalból megkapja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától a gépjármű-nyilvántartással kapcsolatos adatokat, melyet folyamatosan összevet a cégautóra vonatkozó bevallásokkal.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Ahol jelentős eltéréseket tapasztal az adóhatóság, ott célirányos vizsgálatot is elrendelhetnek.

Túl gyakran adni-venni sem érdemes
Súlyos szabálytalanságnak, sőt, bizonyos esetekben bűncselekménynek számít, ha egy ingatlan többszörös adásvételével próbálod meg jogosulatlanul visszaigényelni az áfát. A gyakori tulajdonosváltás egyre többször szúr szemet a revizoroknak, akik legutóbb egy közép-magyarországi kastély esetében csaptak le a közel 100 millió forintot elsikkasztó csalókra.
Ezt is szeretjük