5 hasznos tipp az Excelhez, hogy gyorsabb legyen a munka
Az Excel rendkívül hasznos program azok számára, akik kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Excel rendkívül intelligens táblázatkezelő program, mely az adatok áttekinthető megjelenítésére képes, miközben különféle függvényekkel statisztikai, pénzügyi vagy akár tudományos számításokat végez.

Használata nem túl bonyolult, mivel a többi Windows-programhoz hasonlóan menürendszer-felépítésű, és élhetsz a súgó menüvel, de kipróbálhatod tippjeinket is, hogy meggyorsítsd a munkád.

Cellák automatikus kitöltése

Az oszlopokból és sorokból álló táblázatot cellákra oszthatod. Az Excel lehetőséget ad arra, hogy több cellát bizonyos sorozatszámokkal tölts fel. A havi bontásban szereplő táblázat hónapjait nem kell egyenként kiírnod, elég közülük csak egyet. Első lépésben gépeld be az első cellába a sorozat első elemét - jelen esetben a januárt. Ha ezt már korábban megtetted, elegendő a cellát aktivizálni. Ezt követően állj az egérkurzorral a cella jobb sarkán lévő kis négyzetre, majd a bal gomb folyamatos nyomva tartása mellett jelöld ki azon cellákat, ahová a többi adatot szeretnéd írni, azaz húzd 11 cellával lefelé. Az egérgomb elengedésének hatására a megadott cellákba automatikusan bekerülnek a sorozat további tagjai.

A cellatartalom gyors mozgatása

A cellák, illetve cellacsoportok másolása vagy mozgatása történhet a vágólap segítségével is. Jelöld ki az átmásolandó cellákat, azokat helyezd a vágólapra - Shift+Del billentyűkkel törölve, illetve a Ctrl+C billentyűkkel meghagyva az eredeti helyét is.

Beilleszteni a célterület bal felső sarkára állva a vágólapról a Shift+Ins vagy a Ctrl+V billentyűk együttes lenyomásával tudod. Amennyiben több cellát szeretnél a vágólapon lévő adatokkal feltölteni, úgy a vágólapról való beillesztés előtt a célterület kijelölésekor mindazon cellákat jelöld ki, melyekbe másolni szeretnél.

Írásirány megváltoztatása

Az Excel újabb verzióinál már lehetőséged van a szövegeket, illetve az adatokat nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen vagy tetszőleges szögben elforgatva is a táblázatcellába írni. Az írásirány megváltoztatására a Formátum menü Cellák menüpontjának Igazítás fülénél van lehetőséged.

Itt tudod meghatározni a tartalom cellában elfoglalt pozícióját is, mind vízszintesen, mind függőlegesen - hasonlóan a Wordhöz.

Amennyiben a cellában engedélyezel sortörést a Sortöréssel több sorba szöveg előtti négyzet kipipálásával, úgy a cellatartalom nem lóg majd ki vízszintesen a cellából, viszont a cellaméret függőlegesen megnőhet a többsoros szöveg miatt.

Táblázatrészek színezése

A kiemelés és az áttekinthetőség szempontjából hasznos lehet, ha az egyes elemeknek különböző háttérszínt adsz. Kattints a Kitöltés gombra, majd a legördülő panelről válaszd ki a kívánt színt. További lehetőség a háttérszín meghatározásához a Formátum menü Cellák menüpontjával előhívható panel Mintázat füle, ahol beállíthatod a megfelelő színt, sőt, a Mintázat mező legördítésével a háttérmintát is.

Ha nem csupán egyes celláknak, hanem a teljes munkalapnak kívánsz hátteret létrehozni, akár tetszőleges képet is beilleszthetsz háttérnek. Ehhez a Formátum menü Lap almenüjének Háttér pontján kell kattintanod, majd a panelen a kívánt fájlt kiválasztanod. 

Hasznos gyorsbillentyűk

Ha egy nyitva lévő táblázat mellett kell új táblázatot megnyitnod, a Ctrl+N billentyűkombinációval gyorsan megteheted. Korábban mentett táblázat gyors megnyitása a Ctrl+O beütésével pillanatok alatt megtörténik.

A kurzormozgató nyilak és az egér mellett a cellák között úgy mozoghatsz gyorsan, ha használod a PgUp és PgDn billentyűt, a felfelé és a lefelé történő lapozáshoz, valamint a sor elejére állításhoz pedig a Home billentyűt. A vízszintes irányú lapozáshoz jó segítség a Ctrl+PgUp és Ctrl+PgDn billentyűk használata.

Cikkünk megírásában Bártfai Barnabás Hogyan kezdjem? című könyve segített.

Ezt is szeretjük