5 aprócska női fortély, amivel karriert csinálhatsz
Ne világmegváltó ötletektől várd a sikert karrieredben. Íme, néhány fortély, amivel sokkal többre viheted.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki sikertelen, vagy nem halad olyan mértékben a karrierjében, ahogy azt szeretné, azt hiszi, hogy a sikeres embereknek szerencséjük van - vagy protekciójuk.

Természetesen e kettő sem elhanyagolható tényező, a siker kulcsa azonban nem ez. Nem árt egy kevés tehetség hozzá, pontosság, jó munkavégzés és precizitás, a legfontosabb azonban olyan apró trükkök használata, melyekkel hosszútávon érvényesülhetsz.

Bármennyire meglepő, a jó modor, a társalgási készség, a reális látásmód és a nemet mondás képessége sokkal fontosabb az érvényesülés szempontjából, mint az, hogy mennyivel többet túlórázol, mint mások. Használd a következő trükköket, és irányítsd a karriered!

A köszönöm felbecsülhetetlen értéke

A köszönöm nyilvánvalóan jelentőségteljes kommunikációs frázis és eszköz. Az emberek szeretik, ha köszönetet mondanak nekik. Manapság, ha ki akarsz tűnni az üzleti világban, írj köszönőlevélkéket! Az emberek emlékeznek ezekre. Nem egy gyors e-mailre gondolunk: természetesen az is jobb, mint az, ha semmit sem küldenél, és megvan a maga helye is, de gondolj csak bele, milyen egy kézírásos köszönetet vagy gratulációt kapni valakitől!

Legyen szó a céged egy nagyobb ügyfeléről vagy éppen egy futó üzleti kapcsolatról, ez az apró gesztus nagyon is hasznos lehet. Ha pedig igazán figyelmes vagy, és valóban fontos a karriered, akkor a gratulációkkal sem fukarkodsz, ha éppen hírét veszed, hogy egy ügyfeled vagy egy régi kollégád valamilyen jelentős eredményt ért el. Egy kézzel írott üdvözlőlap apró ajándékkal egybekötve egy ilyen alkalom esetében felér megannyi partnerpartival.

A társalgás nemes művészete - a sikeres karrier kulcsa

A jó társalgás adománya rendkívül értékes, ugyanakkor mélyen alulbecsült adottság, melyet nem fejlesztenek eléggé. Az a képesség, hogy másokkal el tudj beszélgetni, éppen olyan fontos, mint a tárgyalókészség vagy az üzleti főkönyv értelmezésének képessége. Sőt, talán még fontosabb. Ez az a terület, ahol a nők gyakran előnyben vannak, de nem használják ki a tehetségüket.

Szükség van arra, hogy az ember elő tudjon adni egy történetet, helyesen használja az ikes igéket, és képes legyen némi humorral fűszerezni mondanivalóját. A jó sztorik megragadják a közönség vagy az olvasó figyelmét, élvezetesek, és megjegyzik őket. Egy tucat érdekes, begyakorolt személyes sztorival és néhány viccel nagyon messzire el lehet jutni, csakúgy, mint egy csinos frizurával és egy pohár pezsgővel.

Mozogj, ismerkedj, beszélgess!

A kapcsolatteremtés nem passzív sport. Kemény munka, ám egyben a leghasznosabb dolog, ha a karrieredet építenéd. Bizonyára hallottad már, mint tanácsot, hogy járj üzleti reggelikre, ipari konferenciákra, koktélpartikra, kereskedelmi rendezvényekre, szerezz rengeteg névjegyet, mert a kapcsolati listádat építed ezzel. Ez nemcsak levegőbe mondott tanács: valóban hasznos. A kapcsolatépítés azonban nem egyszeri alkalomról szól, úgyhogy rendszeresen el kell járnod az efféle helyekre - legalább havonta vagy negyedévenként egyszer.

Amikor pedig ott vagy, beszélgess, kérdezz, használd a társalgási képességeidet. Teremts szemkontaktust, mosolyogj, és ne túl agresszív módon, de mutatkozz be mindenkinek, aki nem küld visszautasító nonverbális jeleket. Csatlakozz egy csoporthoz, köszönj, és mutatkozz be. Ha be tudsz mutatni valakit valakinek, tedd meg. Ha rossz személyt vagy csoportot választottál, egy kis kivárás múlva diszkréten tűnj el, és kezdd az egészet elölről. Legyél sikkes és érzékeny, hogy ne tűnj unalmasnak vagy cápának - ha kitartó vagy, nyert ügyed van!

A legfontosabb a jó modor

A modor és az üzleti etikett ismerete szinte parfüm, ami általában nagyobb szerepet játszik az egyén stílusának és márkájának meghatározásában, mint azt gondolnád: ahogy az írott, úgy az íratlan viselkedési szabályok elsajátítása is rendkívül fontos, hiszen ezek segítségével válhatsz az üzleti világ részévé.

Fontos szabály például, bár kevesen beszélnek róla: egy nő nem beszél csúnyán, legfőképpen az nem, akinek a karrierje is fontos. Ugyanez igaz az érzelmek kinyilvánítására is, a kiabálásra - ez a nagybetűkkel írt e-mailekre is vonatkozik -, a dühösen megírt és dühösen elküldött elektronikus levelekre, és így tovább. Minél megszokottabbak ezek a dolgok, annál inkább kitűnsz a tömegből, ha te nem állsz be a sorba, megőrzöd a higgadtságod és a modorod.

Ne ígérj, és ne is vállalj olyat, ami nem reális!

A siker leginkább a saját elvárásaidról szól. Ugyanakkor az is alapvető eleme a sikeres üzleti karriernek, hogy képes vagy-e a vállalat, illetve a főnök elvárásaihoz illeszteni a teljesítményedet, illetve a vállalat és a főnököd teljesíti-e a te elvárásaidat. Az első számú figyelmeztetés: ne ígérj túl sokat. Tanuld meg felismerni a merész, de egyben reálisan elérhető célokat, illetve elkötelezni magadat ezek mellett. A siker definíciója az üzleti életben: az elvárásaid teljesítése vagy túlteljesítése. Pont. Ennyi. A gyakorlatban ez pusztán jelenthet annyit is, hogy képes vagy nemet mondani a főnöködnek, ha péntekre kér egy olyan jelentést, amiről tudod, hogy függetlenül attól, mennyi energiát fektetsz bele, képtelen leszel a következő kedd előtt elkészülni vele.

Dickens szerint, ha az ember 20%-os növekedést ígér, és 19%-ot teljesít, annak csalódás és akár munkanélküliség is lehet a vége. Ha 20% növekedést ígér, és 21%-ot teljesít, az eredmény boldogság és fizetésemelés.

Az, ha ügyesen saccolsz, és minőségi munkát szállítasz időn belül, tiszteletet vált ki a környezetedből, akkor is, ha ez kevésbé látványos dolog.

Természetesen nagy a kísértés azt mondani a főnöknek, amit hallani akar, jobb azonban kerülni az ilyesmit: veszélyes lehet, ha nem mérted fel jól, sikerülhet-e teljesíteni az adott célt. De ugyanilyen fontos az is, hogy, ha túlteljesíted a főnököddel megbeszélt célokat, ne hagyd, hogy felettesed magasabbra tegye a lécet - vagy legalábbis alku nélkül ne menj bele.

Ellenkező esetben azon kaphatod magát, hogy egyre nagyobb eredményeket érsz el, de egyszer sem ismerik el a sikered.

Cikkünk megírásában Mireille Guiliano A francia nők karriert csinálnak című könyve segített.

Mikor Mireille Guiliano a jó nevű Veuve Clicquot pezsgőüzem felsővezetésébe került, és a cég szóvivője lett, a francia nők filozófiáját és stílusát használva a francia pezsgőt vezető luxuscikké tette. Új könyvében, A francia nők karriert csinálnak címűben megosztja azokat a képességeket és praktikákat, melyekkel mindenki elegánsan bonthatja ki élete pezsgőspalackját, és a benne rejlő nedűt az utolsó cseppig élvezheti. Így nem meglepő, hogy a karrierépítés művészetében - a Guilianótól megszokott franciás módon - jól megfér egymás mellett megannyi, az élet különböző területén beváltható jó tanács.

Kiadja az Athenaeum Kiadó.
Ára 3490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük