4 kínos fotó, 4 azonnal kettétört karrier

Elrontott kampányplakátok, zugfotók, kínos hálószobai képek - szenátorok és sztárok kerültek miattuk végleg a süllyesztőbe.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahová nézünk, fotók sorába ütközünk: kínos lesifotók, sajtófotók, csodás természetfotók, divat- és kampányfotók, kiszivárgott felvételek és beállított jelenetek. Lépten-nyomon kattintgat valaki, mert mióta a fényképezés létezik, életünk minden pillanata képekben dokumentálható.

A közszereplők többnyire számolnak az állandó vakuvillogással, ennek ellenére számtalan olyan esetről tudni, amikor az ismert embernek egy szerencsétlen fotó okozta vesztét.

Van, akit szemfüles lesifotós, illetve van, akit saját ostobasága tett tönkre, de egy dolog közös bennük: a sorsfordító képek és szereplőik örökre bekerültek a történelem nagy fotóalbumába. Íme, néhány bizonyíték!

A rosszul elsült kampányplakát

Az amerikai Mike Dukakis a hetvenes évek közepén Massachusettes állam kormányzója volt, de 1988-ban úgy döntött, hogy az elnöki posztért is indul demokrata színekben. Mivel politikáját többször is az a kritika érte, hogy nem képviseli elég harcosan az amerikai érdekeket, a választási kampányban be akarták bizonyítani ennek ellenkezőjét. A tanácsadók naphosszat rágták a ceruzájuk végét, mire valamelyik agytrösztnek végül kipattant a fejéből a nagyszerű ötlet: fotózzák le Dukakis-t egy tankban.

A képek elkészültek, a választók pedig kikészültek. Fél Amerika a tankból kikukucskáló, rohamsisakban vigyorgó elnökjelöltön röhögött vagy szörnyülködött, ki-ki vérmérséklete szerint.

Dukakis a tankban. Kép: listverse.files.worldpress.com

Dukakis mindenesetre ezzel örökre elásta magát, a fotó pedig minden idők legszerencsétlenebb kampányplakátjaként vonult be a történelembe. Híre mára túlnőtt önmagán, szinte szállóigévé vált a Dukakis a tankban kifejezés, mellyel azóta is előszeretettel illetnek minden balul elsült kampányötletet. Apropó ötlet, arról nem szól a fáma, mi lett a főokossal, aki bedobta a fotó ötletét, de valószínű, hogy nem dicsérték meg érte.

Van, akinek bejött!
Két évvel korábban Margaret Thatcher, az angol Vaslady is hasonló fotón pózolt, de neki azzal a kampányplakáttal sikerült is újraválasztatnia magát. A karakán politikusnő és a tank a brit választók szerint nagyon is összepasszolt.

A hamis bizonyíték

A politikában nem ritkák a fotókkal való visszaélések, ez történt az elnökjelölt Millard Tydings-szal is, aki 1927 és 1951 között Maryland kormányzója volt, de később demokrata jelöltként az 1950-es elnökválasztáson is indult. A politikus addigra már híres volt egy-két erőteljes felszólalásáról, az USA nukleáris fegyverkezésére vonatkozó terveivel például különösen nagy port vert fel. Neve ismert volt Joseph McCarthy ügyével kapcsolatban is, Tydings vezette ugyanis a meghallgatását a kommunisták kormányba és hadseregbe való beszivárgását illetően. Viharos időket élt tehát az ország, mindenki mindenhol kínai vagy orosz kommunista kémeket sejtett.

A hamis és az eredeti fotók. Kép: click.si.edu.com, museumofhoaxes.com, corbisimages.com

Így amikor elérkezett a választások ideje, McCarthy hívei bedobtak egy fotót Tydings-ról, melyen Earl Bowderrel, az Amerikai Kommunista Párt vezetőjével látható bizalmas beszélgetésbe mélyedve. Bowder és Tydings közös fotója bombaként robbant a sajtóban. A politikus hiába tagadott, csúnyán elbukta a jelöltséget. A fotóról utóbb kiderült, hogy csak egy ügyes montázs, a két politikus valójában sosem találkozott. Ez azonban már nem segített, az aljas csel és botrány aláásta Tydings karrierjét.

Később tisztázták Tydings nevét, és 1956-ban ismét jelölték, de megromlott egészségére hivatkozva visszalépett.

A leleplező lesifotó

Colorado kormányzója, az 1988-as demokrata elnökjelölt, Gary Hart szintén politikai machináció áldozata lett, ráadásul az ő vesztét is egy fotó okozta. Amint bejelentette indulását, máris beindult ellene a pletykagépezet, a sajtó házasságtörő, titkos kapcsolatáról cikkezett. Hart erre nagy önérzetesen kijelentette, hogy akár a nap 24 órájában megfigyelhetik, ő azt sem bánja, hisz élete annyira eseménytelen, hogy biztos benne, a paparazzók fogják hamarabb elunni a dolgot.

Donna Rice és Gary Hart, a házasságtörő szenátor. Kép: listverse.files.worldpress.com, chaterbox.typepad.com

Nem sokkal fenti kijelentése előtt azonban a Miami Herald két riportere egy ismeretlen, csinos nőt látott kijönni Hart washingtoni irodájából. A hölgyben Donna Rice-t vélték felismerni, az exmodellt és reklámarcot.
A lap még aznap, ugyanabban a számban közölte Hart pökhendi beszólását és a csinos Rice felbukkanását. Hart tagadott egészen addig, míg két napra rá a National Enquirer bulvármagazin le nem közölt róla egy fotót, melyen ő látható a Bimini mólón ücsörögve, a miniszoknyás Donnával az ölében. A 29 éves szőkeség és az 52 éves szenátor intim kapcsolata nyilvánvalóvá vált, Hart azonnal ki is esett a jelöltek köréből.

Érdekes egybeesés, hogy Hart már a pletykák kezdetekor is épp azzal a Mike Dukakis-szal vívott csatát a jelöltségért, aki később - a fent említett tankos incidens miatt - szintén kiesett a versenyből. Eseménydús választás volt!

Kínos hálószobai fotók

A Hong Kong-i születésű, kínai-kanadai filmszínésznek és popikonnak, Edison Chennek nem volt szüksége holmi paparazzókra és zugfotókra, hogy egyetlen rossz húzással örökre elássa magát. A megnyerő ficsúr ágyában számtalan híres kínai színésznő megfordult, ő pedig volt olyan agyalágyult, hogy mindezt dokumentálja. Nagy naivan azt hitte, hogy a forró jeleneteket megörökítő fotók jó helyen lesznek saját számítógépén, de egy nap az összessel szembetalálta magát az interneten. Mint utóbb kiderült, a pornográf felvételeket egy informatikus lopta le a színész laptopjáról, amikor javította, így kerültek a fotók előbb illetéktelen kezekbe, majd az egész világ szeme elé.

A nőfaló Edison Chent saját szexfotói tették tönkre. Kép: coolcampus.com, news.about-knowledge.com

Chen első ijedségében azt mondta, az összes felvétel hamis, de másodszorra - talán ügyvédei tanácsára - elismerte, hogy a hempergés hevében, forró fejjel valóban elkattintott pár fotót. Összesen 1330-at.

A kínaiak, úgy látszik, rosszul tűrik a közszereplők efféle kilengéseit, mivel a sztár nem sokkal a botrány kipattanása után nyilvánosan, ország-világ előtt megbánta bűnét. Sőt, mi több, egy sajtótájékoztatón bejelentette a show-bizniszből való önkéntes és végleges száműzetését is.

A botránynak köszönhetően Chen netes népszerűsége az egekbe ugrott. A botrány idején, vagyis 2008 januárjában az ő nevére kerestek a legtöbben a Google-ben.

Az eset után Chen el is tűnt a médiából, bevonult egy utahi elvonóra, hogy kikezeltesse magát szexfüggőségéből. Becsületére legyen mondva, hogy azóta sem próbált semmilyen ürüggyel visszakerülni a reflektorfénybe.

Ezt is szeretjük