4 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz
Filmtörténeti klasszikusok, melyek meghatározóak voltak a mozgófilm világában. Íme, négy remekmű, amit mindenkinek látni kell!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta megszületett a mozgófilm, majd a hangosfilm, szinte ömlenek a jobbnál jobb alkotások a mozikba. A rendezők nem ismernek lehetetlent, legyen szó szívfacsaró vagy éppen ravaszul csavaros történetről, egyszerűsége miatt gyönyörű vagy éppen pompája miatt lenyűgöző látványról.

A temérdek kitűnő film között időről időre pedig olyan maradandó alkotások is születnek, melyek nemcsak tökéletesek a nézők szórakoztatására, de meghatározóak a film történetében. A következő négy film ilyen: mérföldkövek, melyeket legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

Magánbeszélgetés

Francis Ford Coppola 1974-ben készült, cannes-i nagydíjas filmje, a Magánbeszélgetés a 44 éves, magányosan élő Harry Caul drámáját kíséri végig. Harry a lehallgatás királya, ám egy jól fizető, rendkívül profi módon elvégzett munka során mégis leginkább saját kiszolgáltatottságára döbben rá. A film különlegessége, hogy még a Watergate-botrány kirobbanása előtt készült, emiatt egyfajta hátborzongató jóslatnak tartották - Coppolának fogalma sem lehetett az ügyről és az utána ismeretessé vált dokumentumokról.

Coppola célja eredetileg egy lélektani horror készítése volt, a film végül mégis a magány és a felelősség kérdése körül forog: mit tegyen, és mit tehet egy hivatalból pártatlan lehallgató, ha a feleségét még a parkban is figyeltető cégigazgató bűntényre készül? És mi vár rá, ha esetleg úgy dönt, lép az ügyben? Coppola remekműve kötelező néznivaló - mindenkinek.

Száll a kakukk fészkére

Milos Forman filmje, a Száll a kakukk fészkére Ken Kesey azonos című regényének 1975-ben készült adaptációja. Főszereplője Patrick McMurphy, akit eddig büntető-rabgazdaságban tartottak fogva, most azonban elmegyógyintézetbe szállítanak. Patrick rövid időn belül az ápoltak hangadójává válik az intézetben. Az osztályt Ratched nővér vezeti, aki McMurphy legfőbb célpontja: a férfi folyamatosan provokálja, az ápoltak között szított kisebb lázadásai is a nővér hatalmának és tekintélyének megdöntésére irányulnak.

Patrick nemsokára hatalmas tekintélyre tesz szert az ápoltak között, amikor egy, a zuhanyzóban lévő több száz kilogrammos csaptelepet próbál kidobni a rácsozott ablakon. Bár a művelet nem sikerül, a súlyos szerkezet a szökés fontos szimbólumává válik, Patrick pedig a legfőbb vezetővé. Hamarosan arra is rájön, hogy az ápoltak - akiknek élete mind egy-egy dráma - semmivel sem bolondabbak, mint ő, aki azonban eredetileg csupán megjátszotta a bolondságot. Ám hiába látja, hogy az orvostudomány álcája mögé bújtatott érzéketlenség és álszentség csak ront az állapotukon, utóbbiak ellen harcolni igen, de győzni már nem tud.

Kundun

Martin Scorsese 1997-ben készült filmje, a Kundun Tibet vallási vezetője, a Dalai Láma előtti tiszteletadás, valamint a nyugati civilizációnak a keleti kultúra iránt való elragadtatásának gyümölcse. Egyben kitűnő eszköz a buddhizmus bemutatására egy katolikus rendező szemszögéből.

A Kundun a 14. Dalai Láma életét mutatja be 1937 és 1959 között. Tenzin Gyatsot mindössze kétévesen ismerik el Buddha reinkarnációjának - így kezdődik a film, melynek további részében figyelemmel kísérheted a láma felnövését, oktatását, fiatal éveit, és szépen-lassan felnőtté válásának történetét is. A Kundun készítéséhez a ma is élő Tenzin Gyatso önéletrajzi írásait is felhasználták, így nézőként hiteles képet kaphatsz nem csupán a gyerekkorról, hanem arról az időszakról is, amikor a maoista Kínából kénytelen volt máig tartó száműzetésébe vonulni.

Martin Scorsese pompás kiállítású, lenyűgözően látványos eposzának köszönhetően a közelmúlt és a jelen történelmének egyik legnagyobb személyiségéhez kerülhetsz közelebb - úgy, ahogy sosem gondoltad volna.

Párizs, szeretlek!

A Párizs, szeretlek! című alkotás Wes Craven értő kezei alatt született 2005-ben. A színes francia film különlegessége - melyet 2006-ban mutattak be a Cannes-i Fesztiválon -, hogy nem egyetlen film, hanem 18 rövid alkotás egésze, melyek 18 párizsi kerületben mutatják be a mulandó szerelmet. A rövidfilmek mindegyikét más és más rendező készítette, és minden esetben más színész játssza a főszerepet.

Összesen 22 rendező 18 rövid története alkotja tehát az egész estés szerelmi vallomást a fények és a szerelem városáról, Párizsról. Valamennyi történet a francia fővárosban játszódik, melyben neves sztárok mesélnek a szeretetről és a szerelemről, hol elvarázsolva, hol ámulatba ejtve a nézőt. Az epizódok megindító, felkavaró, különös és eleven város képét rajzolják meg, ahol minden pillanatban születnek és múlnak el kapcsolatok, ahol kéz a kézben jár a szenvedés a boldogsággal.

OLVASD EL EZT IS!

lm
  • kultúra
  • szórakozás

A 3 legjobb hétvégi DVD

Ezt is szeretjük