Mikor lesz vége a világnak?

4 ijesztő jóslat a múltból

Vajon milyen jövő vár? Mikor jön el a világvége? Mindez évtizedekkel ezelőtt foglalkoztatta az emberiséget.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelmi egyházak és a tudományok egyaránt tagadják a jövő megismerésének lehetőségét. Ennek ellenére minden kornak megvoltak a maga prófétái, akik állításuk szerint valamilyen módon érzékeltek bizonyos, még meg nem történt eseményeket.

Nem zárható ki, hogy egy részük valóban különleges pszichikai képességgel rendelkezett, sokukról viszont egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem több egyszerű szélhámosnál.

Az új Messiás születése - 1974

1823-ban John Wroe, a vegyes megítélésű amerikai Southcott-szekta vezetője 1974-re jósolta meg valamiféle, a földi élet végét jelentő katasztrófa eljövetelét.

Egyes feltételezések szerint az időpont megválasztása nagyfokú előrelátásról tanúskodott. Wroe elődje, John Turner ugyanis azért bukott meg, mert világvége-jóslata hamisnak bizonyult. Mint tudjuk, az 1974-es prófécia sem vált valóra - ám másfél évszázad távlatából ez már semmilyen módon nem érintette az egykori vallási vezetőt.

Az egyszerű családba született, kevés iskolát végzett Wroe egy súlyos betegséget követően számos alkalommal került transzállapotba. Ilyenkor, állítása szerint, távoli jövőbeli események játszódtak le előtte. Az emberek szinte félistenként tisztelték - mígnem egyszer elvetette a sulykot. Azzal fordult szektatársaihoz, hogy az Úr parancsára bocsássanak a rendelkezésére hét szüzet, akik majd az amúgy családos Wroe kényelméről gondoskodnak hittérítő körútja során. Különös kíséretének egyik tagját azonban sikeresen teherbe ejtette. A kínos fejlemény a tagok egy részét felháborította, mások viszont hittek vezetőjüknek, aki kijelentette: a lány a következő Messiást hordja a szíve alatt. Ám a megváltóként beharangozott újszülöttről kiderült, hogy nőnemű. Ez már Wroe feltétlen híveinek is sok volt, és elzavarták az önjelölt prófétát.

Weissmandl rabbi és a bibliai jóslat - 1996

A Bibliában is számos jövendölés olvasható a világvégével kapcsolatban - egyes szakértők szerint az Ószövetségben 1239, az Újszövetségben 578. Ezek azonban nehezen fejthetők meg, annak az esélyei pedig, hogy valóban igazak, a mai napig vita tárgyát képezik, mivel a költőiségtől sem mentes szövegek többféle értelmezést tesznek lehetővé. Nagy részük azonban egyértelműen tévesnek bizonyult eddig - így az 1996-os világvége-jóslat is.

Figyelemre méltó viszont a magyar származású Weissmandl rabbi elmélete. Eszerint, ha a Tóra - azaz az Ószövetség első öt könyve - szövegéből kiragadsz egy részletet, majd az írásjelek és a szóközök kihagyásával új sorokba tördeled, függőlegesen olvasva helyenként értelmes szavakra lelhetsz. A rabbi szerint ezek a szavak adják meg a szöveg mögöttes tartalmát.
A rabbi elméletét illetően megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint alkalmazásával a Bibliából olyan történelmi események olvashatók ki, melyek a későbbiek során valóban bekövetkeztek, például Hitler hatalomra kerülése vagy az 1929-es gazdasági válság. Mások azt tartják, hogy ily módon mindenki azt olvashat ki a szövegből, amit akar.

Egy végzetes üstökös jóslata - 1980-as évek

Jeane Dixon, akit az amerikai jósok királynőjeként is emlegetnek, a nyolcvanas évek közepére jövendölte a 20. század egyik legnagyobb katasztrófájának eljövetelét. A jóslat szerint egy üstökösnek kellett volna a Földnek ütköznie. Bár Dixon azt állította, hogy a becsapódás helyét is ismeri, azt nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.

A jósnő vélhetően rendelkezett bizonyos paranormális képességekkel, ám azokat változó hatékonysággal alkalmazta a gyakorlatban. Hírnevét annak köszönhette, hogy még 1952-ben megjósolta a dallasi merényletet, ami Kennedy elnök halálát okozta. Ám jó néhány alkalommal melléfogott. Például megérezte, hogy az 1980-as években az Egyesült Államoknak női elnöke lesz, az 1990-es évek végén pedig Lady Diana egy szerelmi csalódás következtében apácazárdába vonul.

És végleg elsötétül az ég - 1999

A 16. század elején született Michel de Nostradame orvos, csillagász és nem utolsósorban próféta, aki Nostradamus néven várt ismertté. Jövőt idéző látomásait négysoros versekben örökítette meg. Bár ezek általában szintén többféleképpen értelmezhetőek, némelyikről kis jóindulattal elmondható, hogy egy-egy jelentős történelmi eseményt vetített előre. Ilyen például a nagy francia forradalom, Napóleon színre lépése, az amerikai függetlenségi háború, illetve Lincoln és Kennedy meggyilkolása.

A középkori tudós egyik próféciája szerint az 1999-es év hetedik hónapjában egy különös uralkodó ereszkedik majd alá az égből, és a Mars veszi át az uralmat az emberiség fölött - aminek a jós számos követője szerint a világ végét kellett volna jelentenie.

Elmar Gruber müncheni pszichológus viszont azon a véleményen volt, hogy Nostradamus az 1999. augusztus 11-i napfogyatkozást látta előre, mely a korábban még érvényben lévő Julianus-naptár szerint július 29-re esett volna.

Ezt is szeretjük