3 magyar díva és egy Grammy-díjas világsztár koncertje Budapesten
Szombattól Jazztavasz
A Műpában május 7-étől négy felejthetetlen előadást hallgathatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Művészetek Palotája idén is jazzel köszönti a tavaszt, a négy Grammy-díjjal büszkélkedő Dianne Reeves május 7-ei produkcióját az új generáció legsikeresebb énekesnőinek fellépései követik. Kozma Orsi, Szőke Nikoletta, Harcsa Veronika és együtteseik lemezbemutatókkal, rendhagyó koncertekkel hangolnak a MŰPA-ban a tavaszra.

Kozma Orsi
Dianne Reeves

Dianne Reeves május 7-én

Dianne Reeves tartja a Grammy-díjak történetének egyik rekordját, hiszen 2001 és 2003 között egymás után háromszor is az ő albumai kapták meg a világ legismertebb zenei díját. Sőt, George Clooney szereplésével futó Good Night, and Good Luck című film zenéjéért 2006-ban egy negyedik szobrocskát is elhozhatott. A Művészetek Palotájába két különleges gitárossal, Russell Malone-nal és Romero Lubamboval érkezik május 7-én.

Russell Malone-nak van tapasztalata a Grammy-díjas énekesnők kíséretében, hiszen Diana Krall díjazott albumán, a When I Look In Your Eyes korongon is közreműködött. Az amerikai gitáros szving stílusát Romero Lubambo brazil gyökerekből eredő zenei gondolatvilága fűszerezi.

Kozma Orsi május 9-én

Május 9-én a Jazz+Az és a Cotton Club Singers egykori tagjáé, Kozma Orsié a Fesztivál Színház. Az énekesnő kísérletező időszakának végére maga mögött hagyta a popzenét, és a jazz mellett horgonyzott le. Előző lemezét, a Hide and Seeket rögtön Fonogram-díjra jelölték, és megjelent Japában is. Jelenleg az Embrace című albumával turnézik, a Jazztavasz második állomásaként megtartott koncertje is ennek zenei anyagára épít. Az esten vendége Vince Mai, a Tom Jones, Natalie Cole és Robben Ford produkcióiban is közreműködő trombitás lesz.

Harcsa Veronika
Szőke Nikoletta

Szőke Nikoletta május 10-én

Szőke Nikoletta és együttese május 10-én mutatja be új albumát, a Shape of My Heartot a Fesztivál Színházban, az est vendége Tony Lakatos szaxofonos lesz. Az új CD-n saját szerzeményekkel is találkozhatsz az egyedi hangvételben feldolgozott popdalok, így Sting, George Michael és Aretha Franklin számai mellett. Az énekesnő számára a 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice Competition első helye mellett a Golden Earrings című lemeze hozta meg a sikert, amely Japánban és az Egyesült Államokban is megjelent. Legújabb albuma, amelyet Magyarországon a Művészetek Palotájában mutat be először a Szőke Nikoletta Quartet, a világ legnagyobb jazzlemez boltjában, a JazzTokyóban műfajában a második legkeresettebb felvétel volt Miles Davis Bitches Brew Live című lemeze után, megelőzve ezzel Brad Mehldaut is.

Egy kis ízelítő

Ha még nem hallottad Szőke Nikoletta dalait, adunk egy kis ízelítőt. Kattints az alábbi videóra és hallgasd meg az Invitation című számot.

Harcsa Veronika május 12-én

Harcsa Veronika régi vágya válik valóra május 12-ei koncertjével: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben végre magyarul énekelhet közönségének. Együttesével nemrég fejezte be új, Lámpafény című lemezét, amelyen a legnépszerűbb huszadik századi magyar költők kevésbé ismert költeményeit dolgozták fel.

József Attilától elhangzik például a Műterem és az Ülni, állni, ölni, halni című vers, Nemes Nagy Ágnestől a Szomj és a Szobrokat vittem, és a lemez címadója Tóth Árpád Lámpafénye. Az est vendége Kulka János lesz, aki az albumon szereplő költők által írt prózai szövegeket ad elő.

Ezt is szeretjük