3+4 kötelező illemszabály dohányosoknak

Ha nem tudsz leszokni

Ha képtelen vagy letenni a cigarettát, legalább a dohányzás alapvető illemszabályaival legyél tisztában.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több kampány készül azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatására, ám úgy tűnik, kevés sikerrel. Még mindig számtalan égő cigarettával találkozni a dohányzásra még lehetőséget adó szórakozóhelyeken, ráadásul az utcán eldobott csikkek mennyisége sem azt mutatja, hogy csökkenne a dohányzók száma.

Ennek ellenére mi most nem e minden kétséget kizáróan káros szokás ellen lobbiznánk, csupán felhívnánk a figyelmed arra, hogy, ha már képtelen vagy leszokni, legalább úgy dohányozz, ahogyan azt illik.

A dohányzásra ugyanis hasonló szabályok vonatkoznak, mint például az étteremben való viselkedésre, és hasonló véleményt is alkothatnak rólad, ha nem ismered a vonatkozó etikettet.

Ahol semmiképpen...

Ma már egyre kevesebb helyen adnak lehetőséget a dohányzásra, így a legtöbb munkahelyen, étteremben és hivatalban egyenesen tilos rágyújtani. Ha ezeken a helyeken dohányzol, nem csak az etikett szabályai, hanem a törvény ellen is vétesz. Éppen ezért jobb, ha nem kezdesz el füstölni ott, ahol ez jól láthatóan tiltva van, vagy ahol nincs kirakva hamutál. Ha nincs is kiírva, akkor is tilos például kis légterű szobában vagy liftben rágyújtani, továbbá olyan gépkocsiban, melyben gyermek vagy terhes nő, esetleg nemdohányzó személy ül, de ugyanez a helyzet a reptereken, az éttermekben és a közintézményekben. Illetlenség továbbá rágyújtani az utcán - nőknek különösen! -, illetve égő cigarettával belépni valahová vagy távozni onnan.

...és ahogy semmiképp!

Bizonyára tudod, hogy a bemutatkozásnál elég néhány másodperc ahhoz, hogy a másik fél véleményt alkosson rólad, ezen az első benyomáson pedig igen nehéz a későbbiekben változtatni.

Ha tehát udvarias, illedelmes személy benyomását szeretnéd kelteni, soha ne mutatkozz be úgy, hogy közben dohányzol! Ha pedig a másik fél nem dohányzik, addig ne is gyújts rá a társaságában, amíg arra engedélyt nem kértél - ez egyaránt vonatkozik a cigarettára, a pipára és a szivarra is.

Mindig ügyelj arra, hogy ne szálljon másra a füst, függetlenül attól, hogy dohányzik-e az illető, vagy sem, a nemdohányzók lakását telefüstölni pedig még engedély esetén is igencsak megfontolandó.

A nagy kérdés: a tűz

Tévedsz, ha azt gondolod, a tűzadásra nem vonatkoznak illemszabályok, itt sem mindegy ugyanis, hogy nőről vagy férfiról van-e szó, sőt, az sem, hogy a tűzadás gyufával vagy öngyújtóval történik-e. Hogy miért?
Alapvető illemszabály, hogy tüzet mindig a fiatalabb az idősebbnek, az alacsonyabb beosztásban lévő a magasabb rangúnak, illetve a férfi a nőnek ad, ráadásul úgy, hogy az öngyújtót minden egyes cigarettához újra és újra meggyújtja. Gyufa esetén erre nincs szükség, ám ekkor is csupán két cigaretta gyújtható meg egyetlen lángról.

A legnagyobb bakik
Ha nem akarod lejáratni magad, akkor a következő szabályok betartására fokozottan ügyelj!
  • Nőként soha ne adj tüzet, kérés esetén is inkább csak az öngyújtódat vagy a gyufádat nyújtsd át!
  • Ügyelj arra, hogy a hamutartóba hamu kerüljön, és ne teafilter, szalvéta vagy ételmaradék! Nem oda illő dolgokkal telepakolni a legnagyobb illetlenség.
  • Ha dohányzol, gondoskodj arról, hogy legyen mit elszívnod, mástól kéregetni ugyanis szintén neveletlenségre vall.
  • A hamu és a csikk a hamutartóba való, nem pedig a virágcserépbe vagy a csészébe!
Ezt is szeretjük