3 hét, és több százezer forintot kereshetsz szakképzettség nélkül
Hamarosan megnyílik az osztrák és a német munkaerőpiac. Az 1000 eurós fizetés mindkét országban alap.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Három hét múlva megnyílik az osztrák és a német munkaerőpiac, így az Európai Unión belül már minden tagállamban szabadon vállalhatnak munkát a magyar dolgozók. E két ország volt az utolsó, amely a korlátozásokat eddig fenntartotta, bár bizonyos hiányszakmák esetében - hegesztő, hentes - már ezek a tagállamok is könnyített munkavállalást vezettek be.

Felmérések szerint a legnagyobb kereslet az ipari és kereskedelmi szektorban várható, de az irodai munkák terén is lehetnek lehetőségek. Az Európai Unió hivatalos álláskereső portálján, az Eures-en Ausztriát és Németországot tekintve jelenleg több mint 360 ezer üres állás van fent. Ennyi munkakör biztosan üres, ám a verseny igen éles.

Az állásokban közös, hogy szinte kivétel nélkül mindegyikhez német nyelvtudás szükséges, jó hír viszont, hogy főként Ausztriában a szakképzetlen munkaerő is találhat magának lehetőségeket.

280-340 ezer forint konyhai kisegítőként

Ausztriában jelenleg 35 ezer pozíció vár betöltésre, a munkáltatók a képzettséget nem igénylő feladatköröket tekintve főként a vendéglátás területére keresnek embereket. Speciális tudás nélkül emellett leginkább szobalányként, konyhai kisegítőként vagy betegápolóként helyezkedhetsz el.

Egy szobalány és egy konyhai kisegítő Ausztriában átlagosan 1000-1200 eurót, 280-340 ezer forintot keres, ez azonban bruttó összeg, vagyis a fizetendő adók még lejönnek belőle.

Németországban jóval több az üres állás, csak az Euresen több mint 330 ezer munka vár betöltésre. Itt azonban nagy számban szakmunkásokat, továbbá mérnököket és informatikusokat keresnek, vagyis az állások betöltéséhez legtöbbször tapasztalat és szaktudás szükséges. Specifikus tudás nélkül itt is leginkább csak a vendéglátás területén helyezkedhetsz el.

330-360 ezer forintos fizetés szobalányként

A bérek Németországban a következőképp alakulnak: a szobalányok 8,4 eurós órabérrel számolhatnak, vagyis a fizetésük bruttó 1200-1300 euró körül alakul, ami 330-360 ezer forintot jelent. A konyhai kisegítők, mosogatók ennél kevesebbet, 1100-1200 eurót, 310-330 ezer forintot kereshetnek.

Szintén hiányszakmának számít az országban a betegápoló és az idősgondozó, ezzel a munkával a kint élők beszámolói szerint bruttó 1200-1300 eurót kereshetsz, ami 330-360 ezer forint. Azt tehát túlzás lenne állítani, hogy külföldön álomfizetést kaphatunk takarításért, bár az tény, hogy kint az itthoniakhoz képest magasabbak a bérek.

Vigyázz, kiben bízol meg!

Soha ne higgy a túl csábító ajánlatoknak, mert azok általában valamilyen átverést takarnak. Ugyanez a helyzet akkor, ha a közvetítő pénzt kér a szolgáltatásaiért. Az állásközvetítés - legalábbis a munkavállalók felé - a komoly cégeknél mindig ingyenes.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Tisztázd már rögtön az elején, hogy a munkáltatód biztosít-e szállást, étkezést számodra. Gyakori, hogy a vendéglátás területére jelentkező dolgozók azt hiszik, hogy ez automatikusan jár, viszont munkáltatótól függ, hogy ezt beleépíti-e a bérbe, vagy sem.

Ezt is szeretjük