3 durva hiba az önéletrajzodban, ami miatt nem fogsz állást kapni

Hiába küldöd a jelentkezéseket, nem érkezik válasz? Találd meg az okát!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy HR-es naponta akár több tucat önéletrajzot is átböngészhet, különösen most, amikor a válságnak megfelelően még szorosabb küzdelem folyik egy-egy pozícióért.

Ha régóta hiába küldözgeted az önéletrajzodat, nem hívnak vissza azokról a helyekről sem, amelyekről úgy gondolod, képességeid és tapasztalatod alapján te lennél az ideális jelölt, fusd át még egyszer az CV-det.

Az alábbi hibákat sokan elkövetik, de ez még nem akadályozza meg a pályáztatót abban, hogy mindannyiuk jelentkezését azonnal félretolja.

Nem önéletrajzba való e-mail cím

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy valaki egyszerűen az adatai közé biggyeszti a barátai által is ismert e-mail címét. Ezzel önmagában még nem lenne gond, de senki nem szeretne kicsilány79-re vagy partygirlre bízni egy felelősséggel járó állást.

A rossz e-mail cím azért is különösen súlyos hibának számít, mert könnyen lehet, hogy a HR-es már éppen egy személyes találkozó megbeszélése miatt fürkészi az elérhetőségeidet, de a nem túl bizalomgerjesztő postafiók miatt mégis inkább félreteszi az önéletrajzodat.

Súlyos hibának számít a céges e-mail cím megadása is: ha jelenleg még van munkahelyed, akkor a protokoll szerint azt illik távol tartani a kilátásban lévő állástól.

A legjobb, amit tehetsz, ha létrehozol egy postafiókot, ahol a felhasználói neved a valódi vezeték- és keresztneved, ponttal, esetleg alulvonással elválasztva, ha szükséges, egy számot még biggyeszthetsz mögé, de a frappáns vagy aranyos beceneveket tartogasd a barátaiddal való levelezésre.

Az idő hálójában

A dátum fontos és kötelező eleme az önéletrajznak! Bár csak néhány számot takar, egy HR-es szemében sokkal nagyobb jelentősége van. Egyrészt azt mutatja, hogy az önéletrajzod aktuális, friss, és nem egy hónapokkal ezelőtt frissített mappából kotortad elő. Másrészt így az önéletrajzod nem keveredik el a HR osztály papírrengetegében, hiszen a rajta szereplő dátum egyértelművé teszi, hogy aktuális, még fel nem dolgozott levélről van szó.

Negatív mondatok

Ha nem rendelkezel az állás betöltéséhez szükséges kompetenciákkal, akkor az önéletrajzod elküldésével csak fölöslegesen rabolod a saját magad és a HR-es idejét.

Ha mégis úgy érzed, hogy alkalmas lennél az adott feladatra, akkor sem érdemes elhallgatni ezeket az információkat: légy tárgyilagos, és ne kezdj el magyarázkodni, amiért fél évet megcsúsztál a szakdolgozatod leadásával, de arra is ügyelj, hogy ne szerepeljen túl sok negatív mondat egy lapon az önéletrajzodban: még nincs diplomám, még nincs jogosítványom, még nincs nyelvvizsgám.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hiányok felsorolása helyett inkább összpontosíts a megoldásra: júniusban kapod meg a diplomádat, a jogosítvány megszerzése folyamatban van, egy féléves nyelvtanfolyam közepénél tartasz. Ha a HR-es azt látja, hogy önállóan dolgozol a hiányosságok megszüntetésén, sokkal pozitívabb képet alakíthat ki rólad, mintha a félbehagyott terveid halmazával töltöd ki a CV-det.

Ezt is szeretjük