40 éve nem volt ilyen meleg nyarunk: sorra dőltek meg a rekordok idén

Megdöbbentő adatok az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Három komoly hőségperiódussal, több új napi melegrekorddal, olykor heves zivatarokkal a sokéves átlaghoz képest több mint 1,5°C-kal melegebb, és némileg szárazabb volt az idei nyár - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzéséből. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 22°C volt, 1,7°C-kal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket.

A júniusi havi középhőmérséklet 2,3°C-kal volt melegebb, mint a sokéves átlag: ezzel (az 1901 óta tartó időszakban) 2017 júniusa volt a 4. legmelegebb. A július 0,7°C-kal, az augusztus pedig 2,1°C-kal volt melegebb, mint egy átlagos július, illetve augusztus. A nyári legmagasabb maximum 40,3°C volt, amelyet augusztus 4-én rögzítettek Kübekháza és Főnyed mérőhelyeken. Szintén augusztusban, 24-én mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet is: ekkor a Nógrád megyei Zabaron 2,6°C-ig hűlt a levegő.

Melegrekorddal kezdődött a nyár, június 1-jén Lágymányoson csupán 21,3°C-ig hűlt a levegő, ezzel megdőlt a fővárosi minimum-hőmérséklet napi rekordja. Július középén, egy hidegfront után szintén Zabaron 5,5°C-ig csökkent a hőmérséklet, ezzel új minimum-hőmérsékleti országos rekord született. Szintén júliusban (10-én) a Balaton térségére lecsapó heves zivatar során orkán erejű szél tombolt, a Balatonaligán működő automata szélmérő 157 kilométer/órás széllökést regisztrált, amely az idei nyáron mért legmagasabb érték.

Az augusztus elejei hőhullám során ismét melegrekordok dőltek meg. Augusztus közepén a változékonyabbra fordult időjárás miatt néhány napig az átlagosnál hűvösebb volt, a hónap utolsó hetében azonban visszatért a meleg, nyári idő, és augusztus 27-én ismét megdőlt a napi maximum rekordja. A nyár folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tisztifőorvos három (mindhárom hónapban egyszer) alkalommal rendelt hőségriasztást, illetve -riadót.

A legtöbb hőségnapot, Sellye állomás környezetében tapasztalták: itt 57 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30°C-ot. A legtöbb (19) forró napot - amikor 35°C felett van a maximum - Baja Csávoly és Pitvaros állomásokon jegyezték. Az összeállítás szerint júniusban a sokéves csapadék-átlag 81%-a hullott, míg a júliusi csapadék kissé maradt csak el az átlagostól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezen felül - bár egyelőre csak előzetes adatok alapján - de az utolsó nyári hónap is szárazabb volt országos átlagban a szokásosnál. A háromhavi mennyiség országos átlagban 165 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlag mintegy 83%-a.

Ezt is szeretjük