Ilyen plusz juttatásokra számíthatsz a béreden felül jövőre: kiket érint?

2015-től a kismamák adózása egészen átalakul, sőt. Jön a gyermekápolási segély is.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új év mindig új törvényi szabályozásokat is hoz, 2015-ben sem lesz ez másképpen.

Ezúttal a kismamák adókedvezményére és a gyermekápolási segélyre koncentrál a kormány, arra ösztökélve a nőket, hogy megéri gyermeket szülni. Lássuk, tényleg így van-e.

Kismamák adókedvezménye

2015. január 1-től változnak a kismamákra vonatkozó adókedvezmények. A gyermekgondozási segély, valamint a gyermekgondozási díj folyósításának ideje alatt vagy azt követően foglalkoztatott anyák a foglalkoztatás első két évében 27%-os, a foglalkoztatás harmadik évében pedig a bruttó fizetést tekintve 14%-os adókedvezményre jogosultak. Az első esetnél a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%-ra, a második esetben 14%-ra változik.

A három- vagy több gyermekes családokban - a gyermeknevelési támogatás kiküldését is ide értve - ezek a kedvezmények a következőképpen módosulnak: az első három évben a bruttó munkabér 27%-os, a foglalkoztatás negyedik-ötödik évében pedig a bruttó munkabér 14,5%-os adókedvezménye illeti meg a kismamákat. Az első esetben a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%-ra, a második esetben pedig 14%-ra változik.

Gyermekápolási táppénz

A gyermekápolási segélyre vonatkozó előírások szintén módosulnak 2015-től. Mivel a legfiatalabb generáció egészsége sérülékeny, a szülőknek sok időt kell a munkától távol, a gyermekek otthoni, esetlegesen kórházi ápolásával tölteniük. Az ilyenkor vállalt fizetés nélküli szabadság komoly anyagi hiányt ró a családokra, ezért 2015-től a szülők úgynevezett gyermekápolási táppénzt igényelhetnek majd, mely 12 évesnél fiatalabb gyermekek otthoni ápolása során, illetve bizonyos esetekben kórházi tartózkodás alatt is megilleti őket.

A napi kereset 50-60%-át lehet így megkapni havonta, ami 100 ezer forintos bér esetén 50-60 ezer forintot jelent. Az igényt a munkáltatónál kell jelezni.

Mindezt csak az veheti igénybe, akinek érvényes biztosítási jogviszonya van, és rendelkezik az orvos által kiadott hivatalos igazolással, miszerint a keresőképtelenség jogosan illeti meg a gyermeke ápolása kapcsán.
A kormány az új rendelkezéssel a nagycsaládosok iránti elkötelezettségét szeretné bizonyítani, ám kérdéses, hogy a munkaadók mennyire tolerálják, ha a gyerek betegségére hivatkozva a szülők gyakorta választják a gyermekápolási táppénzt.

Ezt is szeretjük