Aki nem szül, azt verheti a férje: ilyen a magyar tündérmese

2012 legnagyobb politikai botrányai

Varga, Matolcsy és Schmitt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Volt olyan fideszes képviselő az idén, aki úgy gondolta, a nőknek inkább szülniük kellene, nem pedig panaszkodniuk a családon belüli erőszak miatt, de a CNN-nek adott nyilatkozata után sokan Matolcsy szakmai kvalitásait is megkérdőjelezték.

2012 nem szenvedett hiányt politikai patáliákból, hiszen ez volt az év, amelyben egy köztársasági elnök is lemondott egy gazdasági lap által kirobbantott botrány következtében.

Varga István nőellenes kijelentései

Egy szeptemberi nap hajnali időpontjára tűzte napirendre a parlament a családon belüli erőszak kérdését. Egy népi kezdeményezés értelmében a képviselők arról szavaztak, bekerüljön-e külön tételként a büntetőtörvénykönyvbe a kapcsolaton belüli erőszak.

A fidesz vezérszónoka Varga István volt, aki azzal érvelt, ha a családon belüli erőszak tényállását betennék a Btk.-ba, akkor a válófélben levő nők alaptalan vádakkal támadnák meg a férfiakat, és ez hova vezetne? Szerinte ehelyett a nőknek újra vissza kellene térniük az otthonukba, a gyerekeket nevelni a munka helyett, és akkor nem is lenne baj

Magyarországon hetente egy nő és havonta egy gyerek hal meg a családon belüli erőszak következményeként, és semmiféle statisztika nem támasztja alá, hogy azok a nők, akik több gyereket vállalnának, esetleg otthon maradnának a szülés után, kevésbé lennének kitéve férjük bántalmazásának.

A képviselő reakciója akkora felháborodást keltett, hogy végül a Fidesz is jobbnak látta, ha visszalép. Rogán Antal jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy miután női képviselőtársai és a felesége is felhívta a figyelmét arra, hogy a probléma valóban súlyos, "a hölgyek akarata előtt meghajolva" a Fidesz mégis támogatja a kezdeményezést.

Matolcsy tündérmeséje

Egy egész ország figyelte értetlenül, amikor idén júniusban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek adott interjújában kijelentette: a válságnak vége, a magyar gazdaság pedig olyan, akár egy tündérmese, és jövőre már erős növekedést fog mutatni.

A minisztert az sem zökkentette ki, amikor a riporter felhívta rá a figyelmét, hogy  a magyar gazdaság több mint '%-nyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban. A miniszter szerint mindez csak átmeneti probléma, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt év utolsó negyedében az egyik legjobbak voltunk az unióban, így szerinte nincs okunk aggodalomra.

Amikor a riporter Richard Quest arról beszélt, hogy a közgazdászok szerint Magyarország túlságosan kreatív eszközökkel próbálja talpra állítani a gazdaságot, és nem a jó úton halad, Matolcsy azt felelte, hogy a kormánynak "nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával" sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot.

A nyilatkozat után itthon többen megkérdőjelezték a gazdasági miniszter szakmai rátermettségét.

Schmitt Pál bukása

A hivatalba lépése óta minden törvénytervezetet aláíró köztársasági elnök, Schmitt Pál és helyesírása régóta az internetezők céltáblája volt, az igazi botrány azonban akkor pattant ki, amikor a HVG megírta: a köztársasági elnök doktori diplomamunkája legnagyobb részben egy bolgár diplomamunka fordítása, ráadásul forrásmegjelölés nélkül - ez pedig plágiumnak számít, így a köztársasági elnököt meg kell fosztani doktori címétől.

Bár a köztársasági elnök végig azt mondta, ártatlannak érzi magát, és hogy diplomamunkája megfelelt az aktuális kívánalmaknak, a Semmelweis Egyetem végül megfosztotta tudományos fokozatától.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Schmitt Pál eleinte azt is többször kijelentette, hogy nem fog a vádak miatt lemondani, ám végül mégis elhagyta a posztját - állítása szerint nem azért, mert megbukott, hanem az ország érdekében, amely most nem engedheti meg magának, hogy olyan köztársasági elnöke legyen, aki megosztja az embereket.

Ezt is szeretjük