A 3 legjobb cikk 2009-ből
A magyar sajtóból
Számtalan cikk lát napvilágot, és merül is szinte azonnal a feledés homályába. A következő három azonban érdemes arra, hogy megjegyezzük őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavalyi év igen eseménydús volt: a H1N1 és a gazdasági válság hónapokra témával szolgált a média számára, az Aquaworld Vízibirodalom és Élményfürdőben történt tragikus balesettel hetekig címlapon foglalkozott a sajtó, és Eduardo Rózsa-Flores meggyilkolása is jó időre munkát adott az újságíróknak - hogy csak néhányat említsünk 2009 legfontosabb hírei közül.

Hírek, riportok és interjúk tízezreinek szolgáltak alapjául az események, többségükre azonban már kevesen emlékeznek. Pedig nem egy igazán maradandó írás is született, melyre érdemes visszatekinteni. Ránk a következő három gyakorolta a legnagyobb hatást.

"...nekem a bántás volt a megszokott."

A családon belüli erőszak régóta téma hazánkban, sajnos azonban elsősorban csak az áldozatok között, illetve a sajtóban. Bár nem egy kezdeményezés született már egy részletes és hatékony családjogi törvény kidolgozására vonatkozóan, a problémára évek óta nincs megoldás. Nem marad más hátra, mint várni, de addig is mindent megtenni azért, hogy az illetékesek egy percre se feledkezhessenek meg azokról a nőkről és férfiakról, akik felett párjuk szinte korlátok nélkül rendelkezik.

Munk Veronika hétrészes interjúsorozatával igyekezett rávilágítani a problémára. Olyan nőkkel és férfiakkal beszélgetett, akik családon belüli erőszak áldozataiként beszéltek történetükről és bántalmazásuk részleteiről nyilvánosan, vállalva arcukat abban a reményben, hogy ezzel elősegíthetnek némi változást.

Az Index újságírójának, Munk Veronikának különleges átérzéssel készített interjúit Dr. Szegő Tamás-díjjal is jutalmazták, mellyel a szegényekkel és elesettekkel foglalkozó újságírók teljesítményét ismerik el évről évre.

Olvasd el!
Munk Veronikának az Index.hu-n megjelent interjúsorozatát itt találod. »

40 ezer ember három négyzetkilométeren

Egyre sokasodnak a szebbnél szebb és praktikusabbnál praktikusabb elrendezésű, modern társasházak, miközben milliók tengődnek azokban a panelekben, melyek felett mára igencsak eljárt az idő. A panelprogram természetesen nagy segítség - lenne, ha a lakóknak lenne elég pénze. De nincs, legalábbis nem mindenkinek. A panellakások ára többek között ezért is egyre alacsonyabb, így a panelrengetegek lakói is egyre cserélődnek - a kevés jövedelemmel rendelkezőket még kevesebbet keresők váltják, és nem ritka az sem, hogy egyszerre három család lakik egyetlen lakásban.
Az Avason legalábbis ez a helyzet. A miskolci lakótelep Magyarország leghírhedtebb panelrengetege, ahol 40 ezer ember él mindösszesen három négyzetkilométernyi területen, és ahol a közbiztonság csak kevesek által ismert fogalom - a fokozott városőrségi jelenlét ellenére is.

Aki teheti, elköltözik az Avasról, aki viszont nem, az kénytelen tűrni az állandó hangoskodást nappal és éjszaka egyaránt, a szemetet, a gyanús alakok állandó jelenlétét a parkokban, illetve azt, hogy ide nemhogy játszóteret és padokat nem telepítenek, de még a jelenlegieket is leszerelik. Romhányi Tamás, a Népszabadság újságírója Az őrizni való város című riportjában az Avas mindennapjaiból nyújtott egy szeletet, ráadásul úgy, hogy azt 2009 januárjában Minőségi Újságírás-díjjal is jutalmazták.

Olvasd el!
Romhányi Tamásnak a Népszabadságban megjelent, Az őrizni való város című írását itt találod. »

Csecsemők, akik életet menteni születtek

Az őssejtek a jövőben nagy segítséget jelenthetnek számos, korábban gyógyíthatatlan betegség kezelésében, a sejtek ugyanis képesek azon szövetté alakulni, melybe beültetik őket. Az eddigi kutatási eredmények kecsegtetőek, ám az őssejtterápiát még ma is vita övezi, elsősorban etikai szempontból. Ilyen a medical baby-k témája is: ők azok a csecsemők, akik mesterséges megtermékenyítés útján azért jönnek a világra, hogy a köldökzsinórvérükből nyert őssejteket testvérük gyógyítására használhassák az orvosok.

Angliában, Spanyolországban és 2006 óta Franciaországban is több medical baby, magyarul gyógyító baba született, akik tökéletesen alkalmasak donornak. A lombikban megtermékenyített petesejtekből ugyanis csak azokat választják ki az orvosok, melyekből olyan baba születik, aki képes lesz segíteni a beteg testvérén.

Árvai Magdolna a medical baby-k kapcsán keresett fel két olyan párt, akiknek első gyermeke súlyos betegségben szenvedett, és akik vállalták, illetve vállalták volna az őssejtbeültetést. Életmentő testvérek című, igencsak elgondolkoztató riportjáért a Marie Clare újságíróját Minőségi Újságírás-díjjal jutalmazták.

Olvasd el!
Árvai Magdolnának a Marie Clare-ben megjelent, Életmentő testvérek című írását itt találod. »
Ezt is szeretjük