13 hétköznapi dolog, ami balszerencsét hoz

Óvakodj tőlük!

Íme, néhány elterjedt hiedelem balsorsot hozó tárgyakról és gesztusokról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hiedelmeknek gyakran olyan erős a hatásuk, hogy akkor is dolgoznak, ha valaki nem hisz igazán bennük. Van, aki csak megszokásból kerüli a 13-as számot vagy a fekete macskákat, mások nem fordulnak vissza akkor sem, ha otthon hagytak valamit.

Sok babona eredete homályba vész, pedig némelyiküknek régen hasznos funkciója volt. Gyakran olyan cselekedetektől óvta meg az embereket, melyek akkoriban tényleg bajt jelenthettek. 

Akadnak köztük olyanok, melyek mágikus hit részei voltak, míg bizonyos tettek vagy tárgyak azért kaptak megbélyegzést, mert szomorú, baljós történésekkel mutattak valamiféle hasonlóságot. Ilyen például az a japán eredetű babona is, mely szerint az, akinek északra néz a feje az ágyban, rövidéletű lesz, mert a temetőben is fejjel északnak feküdtek a halottak. Íme, néhány elterjedt babona - mert a biztonság kedvéért nem árt óvatosnak lenni.

Fekete macska

A fekete macskáknak sok kultúrában mágikus erőt tulajdonítottak. Egyiptomban szent állatnak tartották a macskákat, a középkori Európában viszont fekete szőrű egyedeiket a boszorkányok szövetségesének gondolták. Az angolszász területeken ugyanakkor a szerencse és gazdagság hírnökeiként köszöntötték őket, és a németek hidalták át a megítélés ellentmondásait. Szerintük, ha jobbról balra megy át valaki előtt egy fekete cica, balszerencsét hoz, ám ha épp ellenkezőleg, akkor jószerencsét.

Törött tükör

A tükröket sokáig mágikus félelem övezte. Őseink úgy gondolták, hogy a tükörben megjelenő kép az ember lelke, ha pedig a tükör eltörik, a lélek is megsérül, és elszakad a testtől. Mégis akadt egy módja, hogy megállítsák a hétéves balszerencsét. Aki eltört egy tükröt, annak várnia kellett hét órát, minden évért egyet, azután felszedni a darabokat, és éjszaka elégetni a holdfénynél.

Létrák

Létra alatt átmenni balszerencsét jelent. Ez a babona akkor keletkezett, amikor a bűnözőket még nem akasztófára, hanem létrára lógatták. Azt gondolták, hogy a halott lelkük ottmaradt a létra alatt, és sosem lehetett tudni, melyik létra érintetlen, és melyik alatt lehet találkozni túlvilági entitással.

Bagoly

Éjjeli állatokat nappal látni szokatlan, és a hit szerint a természet rendje ellen való, talán ezért is övezi babonás félelem a jelenséget. Sokáig baljós ómennek tekintették, ha bagoly néz be az ablakon, illetve denevér repül a szobába. Nemcsak a bagolyhoz, de a verébhez is kapcsolódtak babonák. Az ókori Rómában úgy tartották, a verebek viszik a halott lelkeket az alvilágba, és balszerencsét hoz, ha egyet is elpusztít valaki közülük.

A sóbabonák abból az időből származnak, amikor a só nem volt mindenki számára elérhető. Nemcsak nagy értéket, de mágikus erőt is tulajdonítottak neki, ezért kellett vigyázni rá.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ám a kiömlött sóra is létezik orvosság. Ha egy csepp sót áthajítasz a válladon, megakadályozhatod a szerencsétlenségeket.

Babonás vagy?

Ezt is szeretjük