Ez a világ kedvenc illata a kutatás szerint - Sok parfümben megtalálható

Egy kutatás megállapította, melyik illatot kedvelik a legtöbben a világon.

illat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szaglószervekben négyszáz különböző, működő szagreceptor található, amelyek összetétele személyenként eltérhet. Az emberi orr a kutatások szerint egybillió szagot képes megkülönböztetni, az agy pedig nagyjából 50 ezer aromát tud megjegyezni.

Ezek alapján nem csoda, hogy mindenki más-más illatokat talál kellemesnek, és más-más aromákat visel magán szívesen. De úgy tűnik, van egy, ami világszerte a legnagyobb kedvenc.

Ez a világ kedvenc illata

Egy korábbi, a Current Biologyban publikált kutatás során arra voltak kíváncsiak, melyik illat az, ami a legtöbbek nagy kedvence. A csapat azt akarta megállapítani, hogy a szagérzékelés konzisztens-e világszerte, vagy az emberek kulturálisan tanulták az illatpreferenciáikat. A vizsgálathoz a tudósok 225 személyt kérdeztek meg tíz különböző kulturális csoportból, köztük városlakókat, bennszülötteket, valamint hagyományos vidéki mezőgazdasági és halászati közösségekből származó embereket.

A résztvevőket főképp az Egyesült Államok, Mexikó és Thaiföld városi területeiről gyűjtötték össze, a kutatásnak alanyai voltak a délkelet-ázsiai esőerdők vadászcsoportjai, például a thaiföldi Maláj-félszigetről származó semaq beri nép, valamint Közép-Amerika csendes-óceáni partvidékéről származó halászközösségeinek tagjai is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A különböző kulturális hátterű résztvevőket arra kérték, hogy szagoljanak meg tíz eltérő illatot tartalmazó fiolát véletlenszerű sorrendben, ezután pedig rangsorolniuk kellett őket az alapján, hogy melyiket tartották a leginkább, illetve legkevésbé kellemesnek.

Kiderült, hogy az első helyezett a vanília fő illatanyaga, a vanillin lett, míg az utolsó helyre nem meglepő módon a többek közt sajtokban és a testszagban megtalálható, szúrós szagú izovaleriánsav került. A dobogó második foka egyébként az ananászra emlékeztető etil-butiráté lett, a harmadikra pedig a linaloolé, amely a levendulaolajban és a muskotályzsálya-olajban fordul elő.

Az adatok elemzése során a tudósok azt találták, hogy a kulturális háttér befolyása csak kis szerepet játszik a szagpreferenciában. Az eltérések leginkább személyes preferencián alapultak, ez ugyanis a döntések 54%-át tette ki. A szakértők úgy vélik, az illatokkal kapcsolatos kulturális preferenciák az evolúcióban gyökereznek, létezik univerzális szagérzékelés, amelyet a molekulaszerkezet vezérel, és megmagyarázza, miért szeretünk vagy nem szeretünk bizonyos szagokat.

Mindez további vizsgálatokat igényel, de az biztos, hogy a kedvenc illat egyértelműen a vanília lett, ami rengeteg parfümben megtalálható - nem véletlenül.

Nézd meg, melyek a világ legtöbbet eladott parfümjei!

Ezeket a parfümöket vásárolják világszerte a legtöbben: képekkel, árakkal mutatjuk őket. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük