A veseproblémák 6 látható jele a bőrön - Sokan nem veszik észre a tüneteket
A vese működési zavarait jelentéktelennek tűnő bőrtünetek is jelezhetik.

no tukor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vesék a kiválasztásért felelős szervek, feladataik közé tartozik a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, de hatással vannak a vérnyomásra, illetve a nátrium-, a kálium- és a kalciumháztartásra is.

Ha nem működnek megfelelően, az az egész szervezetre kihat. A veseproblémák szerteágazó tüneteket okozhatnak, és többek közt akár a bőrön is megmutatkozhatnak.

A veseproblémák bőrtünetei

Sokan nem is sejtik, hogy gond lehet a veséjükkel, ugyanis a hasonló betegségek sokáig lappanghatnak, a kezdeti tüneteket pedig sokan szinte észre sem veszik, vagy nem tulajdonítanak nekik nagyobb jelentőséget. Az általános jelek közé tartozik a deréktáji fájdalom, a gyakori vizelési inger vagy a véres vizelet, a vizelet mennyiségének csökkenése, az állandó fáradtság, az erős szomjúságérzés és a magas vérnyomás is. De azt, ha nem működik megfelelően a vese, a bőr is mutatja. 

Az alábbi tünetek veseproblémára is figyelmeztethetnek, ezért érdemes rájuk odafigyelni. 

  • Száraz, viszkető bőr
  • Szemkörnyéki duzzanat, ödéma
  • Fokozott bőrpigmentálódás, festékes foltok kialakulása
  • A bőr sárgás vagy szürkés árnyalatúvá válása
  • Viszkető kiütések
  • Véraláfutások 

A cikk az ajánló után folytatódik

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha valaki a fenti elváltozásokat tapasztalja magán, érdemes orvoshoz fordulnia, hogy fény derülhessen a kiváltó okokra, illetve az esetleges veseproblémákra. A vesebetegségek gyakoribban a 2-es típusú cukorbetegséggel, a túlsúllyal és a magas vérnyomással küzdőknél, de a vese gyulladásos megbetegedései és autoimmun kórképek is állhatnak a tünetek mögött. A vesekövesség szintén gyakori, a hazai népesség 5-6 százalékát érinti. 

A laborértékekben főképp a húgysav, a kreatinin, az eGFR, valamint a kálium eltérései jelezhetik a rendellenességet.

A májbetegségek bőrtünetei

Ha a következő jeleket tapasztalod magadon, érdemes mihamarabb kikérned egy orvos véleményét, az alábbiak ugyanis a máj működési zavaraira, betegségeire is utalhatnak.

Ezt is szeretjük