Tüntesd el a foltokat!
Elszíneződések a bőrön
A bőröd nem mindenhol azonos árnyalatú. A száj körüli elszíneződésekkel és a napozás okoza foltokkal viszont törődnöd kell!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr színét normális esetben a hámsejtekben lévő barna festékanyag, a melanin, a szaruréteg - a bőr legkülső rétegének - zsírjaiban oldott sárga színű karotin, valamint a vörösvértestekben található hemoglobin határozza meg.

Következésképpen a test egyes pontjain megfigyelhető árnyalatbeli különbségek, valamint az, hogy kinek milyen színű a bőre, a hámréteg melanintartalmanának, a szaruréteg vastagságának, valamint a vérkeringésnek a függvénye.

A bőr színét azonban más, külső és belső tényezők egyaránt befolyásolhatják, esetenként olyan mértékben, amely esztétikailag már zavaró lehet...

Amikor a melanin a felelős

A melanint a bőrben található festéktermelő sejtek, az úgynevezett melanociták termelik. Hogy milyen mértékben, az többek között függ a szervezet hormontartalmától, különböző kémiai és fizikai hatásoktól - szolárium, napsütés -, de aktivitásukat növelheti bármilyen irritáció vagy a szervezetben lévő gyulladás is.

A melanin eredetű festékzavarok lehetnek veleszületettek - akár már születéskor észlelhetők -, de évekkel később is kialakulhatnak, sőt, az esetek többségében örökölhetőek is. A szeplők, az anyajegyek, valamint a halványbarna, anyajegyre emlékeztető foltok mind festékzavar következményei, melyek orvosi szempontból általában ártalmatlanok - kivéve a bizonyos körülmények között rosszindulatú elváltozásra hajlamos, barna festékes anyajegyeket -, csupán esztétikai szempontból okozhatnak problémát.

Fontos tudnod!
Bármennyire is zavaró, egy-egy anyajegy csak akkor távolítható el, ha az orvosi szempontból indokolt, az esztétikai okok másodlagosak. Csak egyet tehetsz: próbálj meg együtt élni velük, hiszen az emberek többsége is ezt teszi. Az anyajegyre emlékeztető barnás foltokat korrektorral vagy púderrel halványíthatod, ügyelj azonban arra, hogy olyan terméket használj, amely nem tartalmaz illatosító- vagy konzerválóanyagot - szalicil-anilidot, hexaklorofént, ditionalt vagy para-amino-bensoesavat -, ezek ugyanis olyan úgynevezett fototoxikus anyagok, amelyek befolyásolhatják a melanin-termelést.

Fényérzékenység és foltos arc

A nőknél általában a leggyakoribb, festékzavarra visszavezethető problémát az arcon, pontosabban a száj felett megjelenő barnás elszíneződések jelentik. Bár gyakran az olyan kozmetikai beavatkozások, mint például a bajuszgyanta is kiválthatják, a barna foltokért leginkább a már említett fototoxikus anyagok a felelősek. Egyes vélemények szerint ugyanis ezek az anyagok a bőr pigmentsejtjeit, a melanocitákat túlzott melanintermelésre ösztönzik, a száj környékén lévő sejtek ráadásul fokozottabban érzékenyek az őket aktivizáló anyagokra.

Ilyen anyagokat számos kozmetikai és szépségipari termék, valamint gyógyszer tartalmaz, ez utóbbiak közé tartoznak többek között az antihisztaminok, a szulfamidok, valamint a fenotiazinok. Ezen kívül néhány növény, mint például a bergamott, az ánizs, a petrezselyem és a zeller is fényérzékennyé teheti a bőrt. Érdemes ezért ezeket kerülnöd, főként akkor, amikor több időt töltesz a napon. Fotoallergén gyógyszerekkel történő kezelés alatt tartsd távol magad a túlzott napsütéstől, ha pedig már megjelentek a foltok, akkor minél előbb keresd fel a háziorvosod, és konzultálj vele az adott gyógyszer esetleges kiküszöbölésének lehetőségével kapcsolatban!

Piros erek ellen vitaminnal

Szintén gyakori problémát jelentenek az elsősorban az arcon megjelenő látványos, pirosas hajszálerek, amelyek megjelenésének oka a kötőszövetek és az erek falának gyengesége és rugalmatlansága, de kiválthatja a túl erős napfény, az alkohol és a májat, valamint az epét terhelő túl fűszeres étkezés is. A piros erecskék, amelyek főként a nőket érintik, akár már gyermekkorban megjelenhetnek, a kialakulásukra való hajlam ugyanis örökölhető, ezért már gyerekkorban érdemes figyelni az előjelekre, melyek közül a leggyakoribb a hirtelen erősen kipirosodó arc és a gyenge, rugalmatlan kötőszövetek.

Mivel az úgynevezett antocianidinek – amelyek a bogyós gyümölcsök színét adják – és a C-vitamin az erek falát erősíti, a piros hajszálerek megjelenése megelőzhető ezek az étrendbe történő beépítésével. A kozmetikai szerek közül is érdemes a C-vitamin tartalmú termékeket választanod, a már megjelent erecskék pedig masszírozással, nyirokmasszázzsal halványíthatók.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük