Vastagabb és sötétebb lesz a szőr, ha borotválod? A szakértők elárulták, mi az igazság

Szakértők válaszolták meg a borotválkozással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

borotvalkozas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A különböző szépségápolási témákkal kapcsolatban sok mítosz és tévhit kering a köztudatban. A szőrtelenítés sem kivétel ezalól.

Na de vajon mi igaz közülük? Igaz például, hogy vastagabb és sötétebb lesz a szőr, ha borotválod? Vagy az, hogy gyorsabban nő vissza, mint gyantázáskor? Szakértők árulták el a válaszokat.

Tények és tévhitek a szőrtelenítésről

Vastagabb, sötétebb lesz a szőr a borotválástól?

Joie Tavernise orvosesztétikai szakértő elárulta a HuffPost oldalán, hogy ez csak egy tévhit: nem lesznek sem vaskosabbak, sem sötétebbek a szálak, ha borotvával távolítod el őket. Hozzátette, hogy érdemes belegondolni: ha ez igaz lenne, minden kopaszodó férfinak megoldást jelentene. 

Michael Jacobs, a Weill Cornell Medicine bőrgyógyászprofesszora szerint ez a folyamat nem érinti a szőrszálak gyökerét, hagymáját, csakis a felszínét, így nem is lehet a milyenségére befolyással. Ezt kizárólag a genetika határozza meg. Rebecca Marcus bőrgyógyász pedig azt is elmondta, hogy valójában a szálak csak vastagabbnak tűnnek, miközben épp nőnek vissza, de igazából nem változik a minőségük.

Gyorsabban visszanőnek a szálak borotválkozással?

Michael Jacobs szerint abban viszont van igazság, hogy a szőr gyorsabban visszanő a borotválástól. Gyantázás közben ugyanis az egész tüszőt eltávolítod a gyökérből, és hosszabb időbe telik, mire újranő, és eléri a bőr felszínét, tehát láthatóvá válik. A borotva viszont csak a felszíntől vágja le a szálakat, így a növekedés is innen kezdődik, tehát körülbelül kettő-hét napig tart, mire visszanő, gyantázás esetében azonban három-hat hét ez az időtartam.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyantázástól kevesebb lesz a szőr?

És hogy kevesebb szőr nő-e, ha rendszeresen gyantázol? A szakértő szerint erre nincs biztos válasz. Elárulta, idővel csökkenhet a szálak mennyisége a borotváláshoz képest, ugyanis előfordul, hogy kevésbé, kevesebb nő vissza, de ez nem száz százalékig biztos, és nem mindenkinél így van. A tartós simaságot csak lézerrel vagy elektrolízissel lehet elérni.

A borotválás szőrtüszőgyulladást okoz?

A borotválkozás okozhat szőrtüszőgyulladást, de Jacobs szerint vannak módszerek, melyekkel megelőzhető a kellemetlen probléma. Ő például a szőrtelenítés előtti hámlasztást ajánlja, de a borotvakrémek, borotvagélek fontosságát is hangsúlyozta, ezek ugyanis csökkentik az olyan negatív következményeket, mint a viszketés, a bőrpír vagy a szőrbenövés.

A gyanta jobb az érzékeny területekre?

Jacobs szerint ez így van. A gyantázás a legjobb az olyan érzékeny területeken, mint a bikinivonal vagy a hónalj, mivel precízebb, csökkenti a bőrirritáció lehetőségét, és kisebb valószínűséggel eredményez benőtt szőrszálakat.

Így lesz sokáig sima az intim fazon

A szőrtelenítés sok időt elvesz, és a bőrt is nagyon erősen igénybe veszi az érzékeny területeken, ráadásul komoly költségekkel járhat. Különösképpen az intim területeken. Így érthető, ha mindenki azt szeretné, hogy lehetőség szerint ritkán kelljen csak foglalkozni vele. Szerencsére a helyzet nem reménytelen.

Így lesz sokáig sima és pattanás nélküli az intim fazon: apró trükkök a bársonyos bőrért

Ezekkel a módszerekkel akár kétszer tovább tarthat a simaság.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük