A korpásodás 3 oka

Már mindent megpróbáltál, de továbbra is fehér a vállad? Derítsd ki, hogy mi okozza a korpásodást, hogy megnyerhesd ezt a csatát! Ugyanis nem mindegy, mivel kezeled.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az alábbiakban megtudhatod, hogy mi állhat a korpásodás hátterében, így a gyógyszertárban a megfelelő terméket vásárolhatod meg.

A korpa

A korpásodás valójában nem haj-, hanem bőrprobléma. A hajas fejbőr fokozott és rendellenes hámlása, vagyis az elszarusodott, elhalt hámsejtek lemezkékben válnak le a bőrfelszínről.

A bőr három rétege az epidermis, a dermis és a subcutis. A hám több sejtrétegből áll. A bőr sejtjei az epidermis basalis rétegében folyamatosan képződnek.

Amint ezek a felszín felé vándorolnak, ellapulnak, elhalnak, és védőréteget alkotnak, amelyet stratum corneum-nak, szarurétegnek nevezünk. Normális esetben a sejtvándorlás körülbelül négy hétig tart, és a szaruréteget 25-30 sejtréteg alkotja. Az egészséges bőrről fokozatosan leválnak az elhalt sejtek olyan lemezkék formájában, amelyek változó számú, legfeljebb néhány száz sejtet tartalmaznak, és szabad szemmel nem láthatóak. Korpásodásról akkor beszélünk, ha a szarusodott bőr leválása három hét vagy kevesebb idő alatt zajlik le.

Gombásodás

A korpásodást legtöbbször a fejbőrön elszaporodott gombák okozzák. Ezek normális esetben is megtalálhatóak a fejbőrön, problémát csak akkor okoznak, ha valamiért nagyon elszaporodnak, és a fejbőr epidermis-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra késztetik, ami azután korpa formájában távozik.

A korpásodás oka rendszerint az amúgy ártalmatlan élesztőgomba, a Malassezia furfur nevű mikroorganizmus, amely csak bizonyos hajlamosító tényezők jelenlétében, illetve együttes jelenlétében válik kórokozóvá.

A gyógyszertárban megmondják, hogy melyik korpa elleni sampon való gombás fertőzés ellen. Csak ezt használd, különben csak fokozod a korpásodást!

Pikkelysömör

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos. A psoriasisos bőr kiszáradt felületén lemezekkel hámló, ívelt szélű, a bőrfelszínből enyhén kiemelkedő foltok keletkeznek, melyek többnyire egy-egy jellegzetes területen - fejbőr, testhajlatok, könyök, térd, körmök - jelennek meg. A pikkelysömör kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet.

A külső hatás lehet belső betegség is. Pikkelysömöre csak annak lehet, aki a betegségre való hajlammal születik. A psoriasisos bőrtünetek akkor alakulnak ki, ha a hajlam és a provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet. A psoriasisnak nagyon sokféle formája van. A pikkelysömör ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet.


Mindkét okot bőrgyógyász segítségével kiderítheted, aki biztosan megtalálja a számodra megfelelő gyógymódot. A korpa nem két perc alatt múlik el, légy türelmes!

Stressz

A stressz szó szerinti fordításban nyomást, megpróbáltatást jelent. Ha folyamatosan ki vagy téve a stressznek, ami lehet pozitív és negatív is, akkor kialakulhatnak pszichoszomatikus tünetek, betegségek.

Ezen tünetek egyike lehet a korpásodás is. A köztudatban a stressz általában negatív történések következménye, de a nagy pozitív változások is ugyanolyan hatással lehetnek rád, mint az esetleges negatív helyzetek.

Ha a korpásodásnak valóban a stressz az oka, akkor általában a tünet nem jár egyedül. Egyéb bőrproblémák, pattanások, kis piros kiütések is megjelenhetnek.

Ezt is szeretjük