Miért jelennek meg erős szőrszálak a nők állán, és milyen betegségeket jelezhetnek? Az 5 legfontosabb tudnivaló

Az állon megjelenő szőrszálak nem csak esztétikai problémát jelentenek, betegségre is utalhatnak.

GettyImages-1296896499
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Habár az áll vonalán és a száj felett megjelenő pihék meglehetősen gyakoriak, a legtöbb nőt kifejezetten bosszantják, és mindenáron igyekeznek megszabadulni tőlük. Különösen igaz ez akkor, ha vastagabb és sötétebb szőrszálakról van szó.

Az erősebb szőrszálak azon túl, hogy látványosak, a szervezet működési zavarát is jelezhetik, így nem csak esztétikai problémát jelentenek. Eltávolításuk mellett a háttérben meghúzódó okok felderítése, kezelése is javasolt.

Szőrszálak az állon

Az állon megjelenő szőrszálakat több dolog is okozhatja. Nők esetében a túlzottan erős szőrszálak létrejöttéhez általában a hormonális rendszert érintő állapot vezet. Az élet egyes állomásainál, például a pubertás, a várandósság vagy a menopauza idején jelentős változások következnek be az endokrin rendszer működésében is.

Amikor a férfi nemi hormonok, tehát az androgének kerülnek túlsúlyba a szervezetben, illetve a szőrtüszők hormonok iránti érzékenysége megnő, az többek között fokozott szőrnövekedéssel jár - olyan helyeken is, ahol egyébként nem jellemző, például a hason, a mellkason, a háton vagy az állon. A jelenséget hirzutizmusnak nevezik. Az állon ilyenkor a pihék sötétebbé és vastagabbá válhatnak. A problémára nem érdemes legyinteni, mert a következő okok is megbújhatnak a hátterében:

Policisztás ovárium szindróma (PCOS): a kórkép a fogamzókorú nőket érinti, bár a név a petefészekben megjelenő cisztákra utal, ezenkívül fokozott szőrnövekedést, súlyproblémákat, erősen pattanásos bőrt, hajhullást és rendszertelen menstruációt is okozhat. Gyakran nehezíti a teherbeesést, és inzulinrezisztenciával is társulhat.

Inzulinrezisztencia: a népbetegségnek számító inzulinrezisztencia a cukoranyagcsere zavara, amit a diabétesz előszobájának is szoktak hívni. A gyulladt pattanások, a túlsúly és az alvási problémák mellett többek között fokozott szőrösödést okozhat.

Cushing-szindróma: a Cushing-szindróma tünetei a mellékvesekéreg túlműködésének köszönhetők. Itt termelődik a kortizol nevű hormon, ami a szervezet számos folyamatában, így a szénhidrát-anyagcserében is szerepet játszik. A szőrnövekedés hangsúlyosabbá válása mellett gyakori fejfájáshoz, vércukorproblémákhoz és elhízáshoz is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kongenitális adrenális hiperplázia: veleszületett, örökletes betegség, ami a mellévese működési zavarával jár, általában már csecsemőkorban vagy kisgyermekkorban jelentkezik. Az egyik, ritkább típusa, ami részleges enzimhiánnyal jár, idősebb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél figyelhető meg. Nem mindig okoz feltűnő tüneteket, de szabálytalan menstruációval, a hang mélyülésével, terméketlenséggel és az arcszőrzet fokozott növekedésével járhat.

Menopauza: a kor előrehaladtával, a változókor közeledtével is megjelenhetnek a szőrszálak az állon, ilyenkor ez egy természetes folyamat.

Mikor kell felkeresni az orvost?

A fenti jelek észlelésekor, hirtelen testsúlygyarapodás vagy szőrnövekedés, hajhullás, gyakran jelentkező fejfájás, kifejezetten problémássá váló bőr esetén érdemes szakemberhez fordulni, mert amennyiben betegség áll a háttérben, kezelésre van szükség. A menstruáció esetében pedig nemcsak a rendszeresség, hanem a mennyiség és az időtartam megváltozása is fontos figyelmeztető jel lehet.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart

A hormonrendszer az egész szervezet működését befolyásolja, ezért ha ott adódik valami gond, akkor az sok helyen megmutatkozik. A baj viszont az, hogy ezeket a tüneteket szinte mindenki jelentéktelennek gondolja, és könnyen összetéveszti más rendellenességekkel.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük