Ezért jelennek meg szőrszálak a nők állán - Betegséget is jelezhetnek

Nem csupán esztétikai problémát jelentenek, jóval komolyabb bajra is utalhatnak.

Szőrszálak az állon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A szervezet mindig megmutatja, ha valami baj van, de sajnos nem sokan ismerik fel a figyelmeztető jeleket. Pedig a bőrön megjelenő elváltozások utalhatnak olyan súlyosabb egészségügyi gondokra, melyeket nem szabadna figyelmen kívül hagyni.

A cukorbetegség eredményezheti az ajkak kiszáradását, de gyulladt, pattanásra emlékeztető csomók megjelenését is. Mindemellett szokatlan szőrösödést okozhat a test bizonyos területein, leginkább a köldök körül és a lapockákon. De a nők számára kellemetlen, szokatlan helyen felbukkanó szőrszálak a diabétesz mellett másra is utalhatnak. Az áll pihéi például több betegségre is figyelmeztetnek.

Mit jeleznek a szőrszálak az állon?

A gyengébb és az erősebb, sötét szőrszálak megjelenése elsősorban hormonális problémára utalhat. Ezek gyakran akkor bújnak elő, amikor a női szervezetben felborul az egyensúly, és a férfi-, azaz androgén hormonok kerülnek túlsúlyba. Ráadásul ennek jóval súlyosabb következményei is lehetnek a pihéknél, többek közt a meddőség, az elhízás, a hajhullás és a foltos kopaszodás, hiszen az egész szervezet működését összezavarja.

szor allon

Emellett a tünet egy még komolyabb hormonális betegségre is figyelmeztethet, méghozzá a PCOS-re, azaz a policisztás ovárium szindrómára, ami rengeteg nőt érint. Ezt is a férfi nemi hormonok túlsúlya okozza, de jóval komplikáltabb és veszélyesebb, mint sokan gondolják. A petefészek mellett több szervet is érinthet, a szőrösödésen kívül pedig vérzészavarokat, anyagcserezavarokat, sőt, sajnos meddőséget is okozhat. Ezért is fontos egy alapos hormonvizsgálat, ha szőrszálak jelennek meg az állon. Minél hamarabb fényt kell deríteni a háttérben megbúvó okokra, hogy kezelni lehessen őket.

Komoly betegség is okozhatja

Két ritkábban előforduló betegség is okozhatja a kellemetlen szőrszálakat. Az egyik a Cushing-szindróma, ami a mellékvesekéreg hormonjának túltermelése miatt alakul ki. A szőrösödés mellett elhízással, az arc kikerekedésével és pirosas árnyalatúvá válásával, valamint hajhullással és cukorbetegség kialakulásával is járhat. Fontos minél előbb felismerni és endokrinológus szakértő segítségét kérni, aki valószínűleg műtéti beavatkozással tudja orvosolni a problémát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A másik a kongenitális adrenális hiperplázia, amit viszont a legtöbbször a születés után már felfedeznek, és igen ritka, hogy nem tud róla a beteg. Ha ez áll fenn, egyértelmű, hogy ez okozza a szőrszálak növekedését is. Mindezek mellett akár a fogamzásgátló mellékhatása is lehet az áll pihésedése, de sok nő a terhesség alatt is tapasztalja ezt a tünetet, ami viszont általában a baba születése után el is tűnik. Ami viszont lényeges, nem szabad semmibe venni a jelenséget, és mindenképp utána kell járni az okának, kivéve akkor, ha valaki elmúlt hetvenéves. Ebben az esetben ugyanis normális jelenségnek számít az orvosok szerint.

Ezt is szeretjük