Szőlőzsírfüggőség: mitől alakul ki, és mit használj, hogy rendben legyen a szád?
Mit tegyél, ha ötpercenként kenegetni kell a szádat?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ajkak bőre nagyon vékony, könnyen nedves lesz, a szél és a hideg könnyen kiszárítja, nem véletlen, hogy sok ember táskájában alapfelszerelés a szőlőzsír, amit szorgalmasan használ is.

Egy idő után azon kaphatja magát, hogy egyre gyakrabban használja, a szája mégis kiszárad, a bőr egyre csak követeli az újrazsírozást, kialakul egyfajta függőség. De vajon mi áll a hátterében?

Szőlőzsírfüggőség

A kozmetikumokban sajnos nemcsak a bőrnek hasznos anyagok lapulnak, sőt, akadnak olyanok is, amelyek inkább a gyártók érdekeit szolgálják, hogy a vásárló minél többet vegyen a termékből.

Vásárlás előtt minden esetben el kellene olvasni az összetevők listáját, az úgynevezett INCI-t, és nem reklámok alapján letenni a voksot, de sajnos sokan inkább a szép csomagolás, a csábító illat - ami sok esetben mesterséges - alapján teszik be a kosárba a terméket. Pedig itt aztán tényleg a belbecsnek kellene döntenie.

A szőlőzsírokban, ajakbalzsamokban is sok olyan anyagot használnak, ami nem tesz jót a bőrnek, ápolás helyett szárítja azt, és ezért érzi szükségét az ember a folyamatos kenegetésnek.

A legnagyobb problémát valószínűleg a kőolajszármazékok jelentik. Sok ajakápoló fő összetevőiről van szó, melyeket Paraffinum Liquidum Paraffin, Paraffin Oil, Petrolatum néven találhatsz meg a csomagoláson.
Ezek az anyagok zsírosak, de nem szívódnak fel, csak egy réteget képeznek a bőrön, ami nem tud lélegezni, megvastagodik és borzasztóan kiszárad. Azért használják szívesen, mert érzékeny bőrre is jó, mivel nem allergén.

A különböző ízesítő, illetve illatanyagok sem a legjobbak, ezek allergizálnak, szárítanak, különösen a frissítő, mentolt tartalmazó termékek. Ha szeretnéd elkerülni az állandó kenegetést, akkor válassz olyan terméket, amiben nincs illatanyag, növényi zsírból készült, vagy készítsd el a sajátodat, melynek receptjét ide kattintva olvashatod.

Ezt is szeretjük