Így szabadulj meg a szem alatti karikáktól a bőrgyógyász szerint: nem csak az alváshiány okozhatja

Sokaknak okoz gondot a szem alatti sötét karikák látványa. A szakértő kategóriákba szedte az okokat és ellenszerüket.

GettyImages-914605728

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Bárkivel előfordul, hogy egy átvirrasztott éjszaka után sötét karikák éktelenkednek a szeme alatt, ezek azonban a pihenéssel elhalványulnak. De mi a helyzet akkor, amikor tartósan fennállnak, látszólag minden ok nélkül?

Dr. Campbell bőrgyógyász szerint nem is az alváshiány a fő oka a kialakulásnak. Az ellenszert pedig ahhoz kell igazítani, mi okozza a sötét karikákat.

A legfőbb ok a genetika

Dr. Campbell szerint legnagyobb részt a gének felelősek a karikás szem kialakulásáért. A genetika szabályozza a bőr típusát és tónusát, ami pedig befolyásolja a karikákra való hajlamot. Alapvetően azok esetében jellemzőbb, akiknek a bőrében több a melanin - vagyis a barnásabb tónusú bőrűeknél gyakoribb jelenség.

GettyImages-1189321578
Fotó: VladimirFLoyd / Getty Images Hungary

Ugyanakkor a világos bőrűeknél is megjelenhet a karikás szem, mivel a vékony, sápadt bőrön keresztül jobban meglátszanak az apró vérerek. Ezért van az, hogy náluk leginkább lilás színe van a szem alatti területnek. A genetika által okozott karikára sajnos nincs olyan krém, ami csodát tenne, bár egyes készítmények segíthetnek elhalványítani.

Gyulladás és pigmentprobléma is okozhatja

A bőrgyógyász szerint a szem alatti sötét karikák egyik potenciális oka az ekcéma, melynek gyulladása után pigmenttúltengés keletkezik az adott területen. Olyan allergia is állhat a háttérben, ami gyakori szemdörzsölésre készteti az illetőt, ezzel szintén gyulladást és pigmenttúltengést előidézve.

GettyImages-1159989590
Fotó: Prostock-Studio / Getty Images Hungary

Mi a teendő ilyenkor? Először is az irritáció okát kell megszüntetni, majd olyan gyulladáscsökkentő krémet használni, ami a szem alatti érzékeny részre is biztonságosan kenhető. A szakértő emellett azokat a termékeket javasolja, amikben C-vitamin található.

Ezek az életmódtényezők befolyásolják

Az elsődleges tényező természetesen az alváshiány, ami valóban megmutatkozhat az arcon. Ilyenkor vérbőség keletkezik a szem alatti erekben, ezért tűnik sötétebbnek. De a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás, valamint stressz lenyomata is lehet a karika, mint ahogy a hosszan a napsütésnek kitett bőr is állhat a háttérben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A kipihentség és az egészséges táplálkozás a karikák állapotát is javítja, valamint nagyon fontos a legalább 30-as erősségű fényvédő krémek és alapozók használata. Napsütésben sokat számít az olyan napszemüveg viselése is, mely UV-szűrővel ellátott.

Az öregedés velejárója

Az öregedés természetes velejárója, hogy megereszkedik a bőr, veszít rugalmasságából, a szem alatti rész pedig besüllyed, és sötét felületet eredményez. A legjobb ellenszer ilyenkor a retinolalapú krém, mely elősegíti a kollagén termelődését, és így segít feltölteni a szem alatti beesett részt, valamint visszanyerni egészséges színét. Persze egyéb életmódbeli szokásokra is érdemes odafigyelni, hogy lelassítsd a bőr öregedését, például sminkben sosem szabad lefeküdni aludni.

Tekintetek a világból, amik mindent elmesélnek

Gyönyörű szempárokat fotóztak a világ minden tájáról, és nem is csak emberekét. Ezek a tekintetek többet mondanak minden szónál.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük