„Nem akarok mindig jó anya lenni” - Szabó Patrícia anyaságról, szépségről és kudarcokról

Szabó Patrícia a gyermekvállalásról, a karrierről és az önbecsülésről is elmondta a véleményét.

szabo-patricia-mazda

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az interjút a Mazda CX-3 támogatta.

Nem tudja, hogy kell semmit tenni, őrületbe kergeti, ha egy férfi már az első randin hagymás pizzát kér, és legkedvesebb ruhadarabja az a piros, snoopys hálóing, amit kislánya születésekor viselt - Szabó Patrícia, a Nesze!szer blog főszerkesztője, PR-szakember - de évekig volt a Cosmopolitan, a Maxima és Wellness magazin főszerkesztője, dolgozott a Nők Lapja újságírójaként, a Best piaci bevezetésével és főszerkesztésével is foglalkozott, hogy csak néhányat említsünk a médiában meghatározó munkáiból - életébe pillanthattunk be egy kicsit.

Egy pillanatra nem áll meg, nem pihen, lendületéből pedig kislányának, Rozinak is jutott bőven, aki ugyancsak élvezi a rivaldafényt. A kislány csivitelésével az első percben mindenkit elvarázsol, anyukájától nyitott személyiséget örökölt. De vajon hogy él Szabó Patrícia, mit gondol szépségről, nőkről, férfiakról, és mi az, amitől a nap 24 órájában irigylésre méltó formában van?

Önelfogadás: a szépséghez vezető út

Önmaga és hibái elfogadásával talán minden nőnek meg kell küzdenie, és rengetegen vannak, akik a szülés után is túl görcsösen és azonnal igen magas elvárásokat támasztanak maguk elé, ám Szabó Patrícia úgy véli, épp az elfogadás lenne a kulcsfontosságú.

- A szülés után természetes, hogy átalakul a test, ezért fontos, hogy egy nő fogadja el önmagát anyaként is, egy-két hét után ne a hurkákat nézegesse, igenis adjon magának időt. Én sem úgy készültem, hogy szülés után hat héttel már a kifutóra megyek, mint Heidi Klum.

Szabó Patrícia irigylésre méltó formában van, letörölhetetlen arcáról a mosoly.
Szabó Patrícia irigylésre méltó formában van, letörölhetetlen arcáról a mosoly.

- Nyilván nem egy darab melegítőben csináltam végig az első időszakot, de bevallom, nálam is előfordult, hogy este vettem észre, még mindig pizsama van rajtam. Nem akartam soha görcsösen megfelelni egy idealisztikus, a valóságtól elrugaszkodott képnek.

A súlyon aggódni szerinte teljesen felesleges: amikor elindul a gyerek, úgyis jön le a plusz kilókból. Rozinál az edzettségre csakugyan sosem lehetett panasz, az eleven kislány soha nem fárad el, és már egészen pici korától édesanyjával jön-megy az eseményeken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Sok víz és jó arckrém

Bár Rozi még csak négyéves, igazán otthonosan mozog a beauty-világban, napról napra ellesi Patríciától a legjobb praktikákat a szépségápolás vagy a sminkelés terén, igaz, még csak játékosan. Sosem lehet elég korán kezdeni, arra már most tanítja a büszke anyuka, hogy a sok víz mellett a jó krémek és minőségi kozmetikumok is fontosak, tudatosan kerülik például a „viszketős”, SLS-t tartalmazó habfürdőket.

Rozi és Patrícia köteléke szoros, ahova csak lehet, a kislány anyukájával tart.
Rozi és Patrícia köteléke szoros, ahova csak lehet, a kislány anyukájával tart.

Az arcápolás terén pedig szerinte az sem lehet akadály, ha valakinek nincs pénze arra, hogy rendszeresen kozmetikushoz járjon: a házi kozmetikumok egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően már a kamrából is könnyen össze lehet dobni egy jó pakolást.

A nagybetűs férfi és nő

Amikor legkínosabb randijáról kérdezzük, nevetve meséli el a prózai okot: a fiú hagymás pizzát kért. Persze, nem adott hangot a véleményének, de csakugyan nagy tapintatlanságnak tartotta.

Komolyra fordítva a szót: Patrícia szerint az önbecsülés kulcsfontosságú abban is, hogy mi a férfiasság és a nőiesség titka. - A férfit a szavai helyett a tettek minősítik. Egészen biztos vagyok abban, hogy az önbizalom az, amitől egy férfi férfi lesz - jelenti ki határozottan, de úgy látja, a nőknél is az önismeretben van a kulcs.

Patrícia szerint a nőiség kulcsa az önazonosságban rejlik.
Patrícia szerint a nőiség kulcsa az önazonosságban rejlik.

- Az önismeret nem egy egyszerű folyamat, de, ha nem megfelelni akarunk, és szerepet játszani, hanem önazonosak leszünk saját magunkkal, a nőiességünket is természetesen éljük meg. A generációk óta hozott sérülések, feldolgozatlan kényszerek pedig sokszor sajnos akár betegségek kialakulásában is felelősek lehetnek.

„Ne akarj jó anya lenni!”

Noha a világ folyamatosan változik, a teljesíthetetlen, öröklött elvárások az anyaságban is halmozottan jelen vannak Patrícia szerint, melyek pedig sok esetben csak görcsökhöz vezetnek.

- Vekerdyt szoktam idézni, ő mondja, hogy ne akarj mindig jó anya lenni. Mert a jó anya az egy szerep. És a gyerekednek rád van szüksége, nem valakire, aki eljátszik egy jóanya-szerepet. Nem szabad, hogy állandóan meg akarjunk felelni a főnöknek, anyának, apának, mindenkinek.

Rozi örökölte édesanyja ragyogását és életvidámságát is.
Rozi örökölte édesanyja ragyogását és életvidámságát is.

Képtelen a semmittevésre

A gyermekvállalás után hatalmas elvárások szakadnak a nőkre nemcsak az anyaságban, de egy jól felépített karrierben is, ezt pedig Patrícia bőven megtapasztalta, hiszen előfordult, hogy azért veszített el egy munkát, mert otthon maradt a gyermekével. Bevallotta, eleinte nem volt egyszerű, de feldolgozta, hogy nem tud egy időben mindent elvállalni. Pedig az energiája tényleg irigylésre méltó.

- Nem tudok unatkozni. A szülés után már benn volt nálam a laptopom, igaz, akkor azért inkább a barátnőimmel leveleztem online, de a semmittevés nem ment.

A karrier terén sem ismer megalkuvást. A Mazda CX-3 eleganciája még jobban kiemeli magabiztosságát.
A karrier terén sem ismer megalkuvást. A Mazda CX-3 eleganciája még jobban kiemeli magabiztosságát.

- Amikor szülés előtt azt kérdezték tőlem: mit fogok csinálni a bloggal, azt mondtam, figyelj, fogalmam sincs, nem voltam még anyuka. Az élet nem arról szól, hogy felállítjuk a szabályokat - richtig nem a szerint fog működni! Ezért én mindig abban hiszek, hogy az ember inkább tapasztaljon ki valamit, és azután találja ki, mit hogyan fog csinálni.

Szabadelvű a gyereknevelésben

A gyereknevelésben, úgy látja, szintén történt egy nagy, generációs szemléletváltás. Az ő anyukagenerációja már a gyerekek igényeit tartja szem előtt. A mostani gyerekek sem a szoptatás, sem a mászás terén nem követik a régi szakkönyveket, azt szokta mondani: nem olvasták azokat. Így szerinte az a fontos, hogy arra figyeljünk, a mi gyerekünk milyen, mert minden kicsi más és más.

Édesanyaként nem a szakkönyvekből próbál nevelni.
Édesanyaként nem a szakkönyvekből próbál nevelni.

Bár kiskorában arról álmodozott, hogy tévébemondónő vagy tanárnő válik belőle - utóbbi egyébként teljesült is, hiszen jelenleg az ELTE PR- és szóvivő kurzusán tanít -, Patrícia nagyjából 17 éves korában döntötte el, hogy újságíróként szeretne az emberekhez szólni. Az akadályokat pozitív hozzáállásának köszönhetően viszonylag könnyen veszi, a kudarc esetén a kitörésekre csak rövid időt ad magának, majd megnyugszik.

A kritikát pedig azoktól fogadja el, akiket szakmailag megbecsül, és a hasznos tanácsokat átgondolja, beépíti a munkájába, ám az indokolatlan, „megmondóemberektől” érkező, esetenként rosszindulatú megjegyzésekkel nem foglalkozik. 

Nem gondolja, hogy egy nőnek szülés után be kellene gubóznia.
Nem gondolja, hogy egy nőnek szülés után be kellene gubóznia.

„Nem kell mindig jól lenni”

Saját bevallása szerint ritkán sír, de úgy gondolja, és ezt mondja másoknak is: nem kell mindig jól lenni. Ha ugyanis mindent magában tart az ember, olyan feldolgozatlan érzések és görcsök maradhatnak benne, melyek miatt a szervezet előbb-utóbb akár egy betegség útján is üzenni fog, hogy nem a jó irányban halad.

Nyitott, és gyermekének is bátorságot tanít a kommunikációban, de megvan a szűkebb bizalmi köre. Családtagjait, testvérét és anyukáját a legjobb barátai köré sorolja, akik mellett mindig újabb és újabb ismeretségeket szerez, már Rozi által is szerzett új anyukabarátokat.

Legszűkebb bizalmi köre mellett mindig szerez új barátokat.
Legszűkebb bizalmi köre mellett mindig szerez új barátokat.

Jelenlegi legfontosabb céljának pedig Patrícia azt tartja, hogy az ünnepek előtti munka feszített tempója ellenére az adventi időszakban minél több minőségi időt tudjon együtt tölteni a kislányával.

- Rozinak, ugyanúgy, ahogy gyermekkoromban nekem is volt, az advent a legfontosabb időszak, az ilyenkor szerzett szeretetpontokból táplálkozik majd később is, ezért december második felében minél többet vele szeretnék lenni. Már megnéztük a város fényeit, és nagy buzgalommal díszíti a szobáját. Tavaly házhoz jött a Télapó is, meglepően jól vette a dolgot, nem ijedt meg attól sem, hogy reggel 7-kor egy szakállas fickó áll a fürdőszoba előtt - nevette el magát. - Nagyon várjuk már a karácsonyt.

(Képek: Bagi Attila/E-PICture Stúdió.)

Ezt is szeretjük