Gyors zsírosodást, hajhullást és törött hajvégeket eredményez, ha így samponozol
Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelned hajmosáskor.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a samponozásról van szó, sajnos a legtöbben hajlamosak inkább a hatékonyságra és az időtakarékosságra törekedni ahelyett, hogy nem sokkal lassabban, de a hajuk egészségére is odafigyelve végeznék a mosást.

Ismerd meg, mik a legjellemzőbb hibák, ha a hajmosásról van szó, és tudd meg, hogyan kerülheted el őket! A hajad nagyon gyorsan meghálálja majd a törődést.

Meleg víz

A meleg és a forró víz még véletlenül sem összekeverendő. Az utóbbi megnyitja a haj kutikuláját, porózussá, gyengévé és fakóvá teszi a hajat, ráadásul a festett árnyalatokat is nagyon gyorsan színtelenné szívja, így a túlzottan magas hőmérséklet mindenképpen kerülendő.

Javasolt ehelyett a haj első öblítéséhez meleg vizet használni, ami legfeljebb 40 Celsius-fokot jelent. Ez segít fellazítani a fejbőrt, oldja a zsírt, így alaposabb tisztítást tesz lehetővé a sampon számára.

Amennyiben festett a hajad, próbálj inkább langyos vizet használni, és válassz szulfátoktól mentes sampont a hajszíned megőrzése érdekében.

 

Hideg víz

Miután samponoztál és kondicionáltál, érdemes az utolsó öblítést hidegebb vízzel végezni, ami összezárja a pórusokat. Ez különösen egy pakolás vagy balzsam használata után fontos, hiszen ezzel a fejbőrödben tarthatod a bevitt nedvességet és tápláló anyagokat.

Ha az utolsó öblítést hideg vízzel végzed, a hajad csillogóbb, teltebb lesz, ráadásul a módszer segít a haj természetes méregtelenítésében, ugyanis a toxinok és a salakanyagok könnyebben távoznak hideg vízben.

Hagyd ki a sampont!

Minden egyes hajmosás során egyszer, legfeljebb kétszer ajánlott samponozni a hajat. A dupla samponozás akkor lehet indokolt, ha több napja nem mostál hajat, ilyenkor ugyanis az első öblítés alatt feloldod a zsírt, míg a második adag már könnyebben habzik fel, és alaposabban tisztít.

Ezzel szemben ha minden nap mosod a hajadat, nem ajánlott kétszer használnod a sampont, ugyanis ezzel kiszárítod a fejbőrt, ami könnyen hámlani kezd természetes olajok és tápanyagok hiányában. A fejbőr által termelt szebum elnevezésű, olajos anyag a haj és a bőrfelület védelmét szolgálja, így korántsem érdemes teljesen lesikálni.

Ha minden nap mosod a hajadat, akkor is hagyd ki néhány napon hetente a sampont, így az nem pucolja le az összes szebumot. A hajad ezzel a módszerrel kevésbé szárad ki, illetve kezd el töredezni, így könnyebben ellenáll majd a rendszeres formázásnak és szárításnak, ráadásul fényesebb lesz.

Váltogasd a termékeket!

Noha kényelmes és egyszerű újra meg újra megvásárolni a jól bevált sampont, mégsem ajánlott, ez ugyanis könnyen hajritkuláshoz vezethet. Ha azt veszed észre, hogy a hajad vonala a homlokodról egyre feljebb csúszik, az máris egy intő jel.

Noha a népszerű tévhittel ellentétben a samponok a rendszeres használat során nem veszítenek a hatékonyságukból, a haj - természetes kémiai egyensúlya - idővel mégis alkalmazkodik hozzájuk.

Éppen ezért érdemes minden elhasznált flakon után másik fajta sampont venni, így néhány havonta váltogatni a termékeket, és legalább egy évig nem visszatérni a korábban használt samponhoz.

A másik ajánlott megoldás, hogy négy-hat hetente válts, így a hajad folyamatosan jól reagál majd, és a maradék sampont is felhasználhatod pár hónapon belül újra.

Ezt is szeretjük