Az igazság a ránctalanító krémekről
Melyik működik, és miért?
A ránctalanítás jó szó, de nem minden esetben van mögötte tartalom. Mitől hat egy krém?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ránctalanító szó csodásan hangzik, a krémmel párosítva pedig az az ember érzése, hogy elég felkenni, és máris megint bababőre lesz.

De mi az igazság a ránctalanító krémekről, mitől lesz ránctalanító egy krém, és milyet érdemes használni, és milyet nem?

Mi az a ránctalanító krém?

Ha kicsit cinikusak szeretnénk lenni, akkor az, amire ráírják, ugyanis semmilyen szabályozás nem határozza meg, hogy egy ránctalanító krémnek milyen összetevőket kell tartalmaznia. Nyilván meg kell felelnie bármilyen terméknek a biztonságos kozmetikumok kritériumainak, de ezen túl már csak a gyártón múlik, hogy hangzatos nevet ad a krémnek, vagy esetleg a beltartalom is követi a marketinget. Az elnevezéstől tehát biztos, hogy nem lesz hatékony egy krém sem.

Mindennap újabb és újabb formulákat fedeznek fel, de érdemes a következő anyagokat keresni az összetevőlistán: retinol, C-vitamin, peptidek, Q10, hyaluronsav, kollagén, illetve hámlasztók. Utóbbiakat nem ránctalanító krémekbe teszik, hanem külön termékcsoportot alkotnak. A hámlasztásról itt olvashatsz bővebben. Egyes növényi olajok is jó hatással vannak a bőrre, ezeket is előszeretettel használják alapanyagként, de magukban is hatásosak. Azt lehet tehát mondani, hogy a ránctalanító krémek a bennük lévő hatóanyagoktól működnek, nem pedig a tudományosan hangzó elnevezésektől.

Miért tűnik szebbnek a bőr?

A legtöbb krém egyszerű hidratáló, de a legtöbbjük valóban javíthat a bőrképen. Egyrészt, ha valaki nem használt előtte semmit, akkor nagyon látványos lesz a változás. Sok termékbe tesznek kitöltő anyagokat, például szilikont, ami optikailag valóban eltünteti, illetve halványítja a ráncokat. De ez nem azt jelenti, hogy hosszú távon hatna az adott hidratáló. A ráncokat érdemes megelőzni, megfelelő krémek, szérumok és fényvédő használatával.

Ezt is szeretjük