Ráncosít, roncsolja a bőrt, mégis naponta magadra kened

Mit kell tudni a kőolajszármazékokról?

Íme, egy újabb ok arra, hogy a természetes bőrápolás mellett dönts.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Testápolók, tusfürdők és még ránctalanító krémek is érintettek a kőolajszármazékok ügyében.

Ezek az anyagok a bőr fiatalsága és egészsége ellen dolgoznak. Érdemes nyitott szemmel járni, mert az ilyen összetevőknek a krémeken feltüntetett nevéből nem biztos, hogy arra következtetsz, hogy káros anyagról van szó.

Miért kell vigyázni?

Már maga a kőolajszármazék szó is negatív kisugárzással bír, ha egy bőrápoló készítménnyel kapcsolatban említjük. Ez nem alaptalan, mert ennek az összetevőnek számos romboló képessége van, és hosszú távon használva a készítmény eredeti szerepével ellentétes hatást képes elérni.

Az ilyen összetevőket tartalmazó krém felismerhető, mert érezhetően megtelepszik a bőrön, nem szívódik be, és szinte lehetetlen teljesen eltávolítani. Ennek következtében a bőr nem tud megfelelően lélegezni, a pórusok eltömődnek, aknék alakulnak ki, és még allergia, bőrgyulladás is jelentkezhet.

A kőolajszármazékoknak jelentős szerepük van a ráncosodás felgyorsulásában, intenzívvé válásában is. Gátolják a bőr azon a képességét, amivel a méreganyagokat semlegesíti. Ennek nem csak azonnal látható külső nyomai vannak.

A mérgek bejutásával elkezdődik a bőröregedés folyamata és a rugalmasság elvesztése. Ez már önmagában is elég a gyors ráncosodáshoz, de a kőolajszármazékok emellett még a sejtfejlődést is lassítják. Elvonják a vizet a bőrtől, és a természetes védekezőképességét is megszüntetik.

Ezen anyagok számos negatív tulajdonsága közül talán a legrosszabb, hogy függőséget okoznak. Kialakul egy ördögi kör: ha a megszokottnál hosszabb ideig nem kened be magad, a bőröd húzódni kezd, szinte szomjazik a krémre, viszont minél többször használod a készítményt, annál jobban jelentkezik majd a bőrfeszülés a kihagyás időszakában.

Ha ezt tapasztalod, és a termék összetevői közt a lent említett elnevezéseket találod, akkor sürgősen válts olyan testápolóra vagy arckrémre, ami biztonságos, és mondjuk kakaóvajjal kényezteti a bőrödet, ahelyett, hogy tönkretenné.

Megtévesztő nevek

A krémeken feltüntetett kőolajszármazékok nevéből nem biztos, hogy elsőre azt gondolnád, hogy ártalmas anyaggal van dolgod, sőt, a szavak még szimpatikusnak is tűnhetnek. A leggyakoribbak ezek közül például a vazelin - Vaseline -, a paraffinolaj - Paraffinum Liquidum -, az ásványolaj - Mineral Oil - és a mikrokristályos viasz - Microcristallina Wax.

Ha biztosra mész, használj természetes bőrápolókat! Ám ha mégsem ezek mellett döntesz, mindenképp böngészd az összetevők listáját, mielőtt megvásárolsz egy kozmetikai cikket. Szerencsére léteznek kőolajszármazék-mentes termékek is.

Ezt is szeretjük