A tökéletes arcbőr titka
Profi arctisztítás
Nem lesz hibátlan a bőröd, ha nem tisztítod rendesen. Ismerd meg a bőrtípusodnak megfelelő termékeket és a legjobb trükköket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr akkor szép, ha tiszta, és ezalatt nem a piszokfoltokra és hasonlókra gondolunk. A rendszeresen és alaposan tisztított arcbőr jól lélegzik, nincsenek rajta pattanások, és nem is vastagszik meg. A tápanyagok jobban felszívódnak a krémekből és maszkokból. Ismerd meg a helyes lépéseket, hogy a bőröd ragyogó legyen.

A helyes arctisztítás során eltávolítod az arcbőr szennyeződéseit, de nem okozol irritációt, és attól függően, milyen terméket választasz, még javíthatsz is a bőr állapotán. Éppúgy, mint a tisztálkodás esetében, az arclemosók használatánál is az a leglényegesebb, hogy a bőrtípusodnak megfelelő szert alkalmazz.

A megfelelő arclemosó

Arctisztító szerekből rendkívül gazdag a választék, a szappanoktól és a szappanmentes tisztítórudacskáktól kezdve a krémekig és a habzó arclemosó folyadékokig. Némelyiket vízzel kell leöblíteni, másokat vattacsomóval vagy papírzsebkendővel kell letörölni.

Az arclemosók többsége azonos elv alapján fejti ki hatását, és valamilyen zsíros vagy olajos anyagot, továbbá detergenseket tartalmaz, melyek leoldják a bőrről a szennyeződést, a zsiradékot és a sminket.

Az olaj és a detergens aránya változó, attól függően, milyen bőrtípushoz ajánlják a terméket. A zsíros bőrhöz való lemosok általában több detergenst tartalmaznak, a száraz bőrre alkalmasakban pedig az olaj vagy zsír mennyisége nagyobb.

  • A számodra legmegfelelőbb termék úgy tisztít, hogy bőröd utána nem lesz sem feszes és száraz, sem zsíros. Némi utánajárást igényel, hogy ráakadj, de megéri az erőfeszítést, mert egy jó arclemosó óriási változást hoz.
  • Ne vidd túlzásba az arctisztítást. A többség számára elegendő reggel és este alkalmazni. Ha nagyon száraz a bőröd, és kevés sminket használsz, tisztítsd meg este az arcodat, reggel pedig csak tiszta vízzel mosd le.


Arclemosó zselé - Valószínűleg a legnépszerűbb tisztítószer. Régen sok szappan agresszív volt, és szárította a bőrt, éppen ezért a legtöbbjük már nem tartalmazza. Enyhe és kíméletes hatásúak, szinte mindenki számára megfelelőek, de érzékeny bőrhöz válassz hipoallergén arclemosó zselét.
Arctisztító krémek - Többségük olyan fajta olajat tartalmaz, ami oldja a bőr zsiradékát, és fellazítja a szennyeződéseket. Ezeket általában a bőrre kell kenni, majd öblítés nélkül letörölni. Elsősorban száraz bőrre ajánlottak, de erős sminkelésnél érdemes inkább zselével tisztítani.
Antibakteriális lemosók - Megsemmisítik a bőrön normálisan jelenlévő baktériumokat, ezzel csökkentik a pattanások kialakulásának veszélyét. Pattanásos, zsíros bőrhöz megfelelőek. Némelyik drasztikus és szárító hatású. Néhány kozmetikus nem javasolja a használatukat, mert a bőrt további zsírosodásra késztetik.
Arctonik - Eltávolítja az arclemosó maradékát, frissíti az arcot, és bezárja a pórusokat. Előkészíti a bőrt a krémezéshez.

Lépésről lépésre

Mindegy, hogy milyen fajta arclemosót választasz, a tisztítás álljon két lépésből. Először a benedvesített arcra vidd fel a lemosót, és akár vízzel, akár vattakoronggal addig tisztogasd, amíg tökéletesen tiszta nem lesz. A krémes arclemosót is érdemes vízzel leöblíteni.
Ezután használd a tonikot, hogy felfrissítsd az arcodat.

Bár a napi arctisztítás megszabadít a legtöbb szennyeződéstől és sminktől, a természetes bőrsejtöregedés miatt időről időre radírozásra is szükség van. Ha a zsíros vagy normál bőrtípusba tartozol, akkor hetente egyszer használj arcradírt. Nyugodtan válassz durvább szemcséjűt. A száraz bőrűeknek elég kéthetente.

Havonta pedig érdemes valamilyen arctisztító vagy hámlasztó maszkot feltenni. Ez lehet gyári, agyagos maszk, de te is kikeverheted. Az alma savai kitűnő hámlasztó hatással bírnak. Reszelj le egyet, keverd el egy kis joghurttal, és vidd fel a megtisztított bőrre. Maximum 10 percig hagyd fent.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A szemfesték eltávolítása

Mindig speciálisan erre a célra kifejlesztett terméket használj. A közönséges arclemosók ehhez rendszerint nem felelnek meg, illetve nem alkalmazhatóak biztonságosan.
A sminklemosók folyadék, krém, zselé vagy impregnált pamacs alakjában kerülnek forgalomba. Egy részüket vízhatlan sminkek, például szempillafesték eltávolítására fejlesztik ki, és olyanok is vannak közöttük, melyeket kontaktlencsét viselők számára ajánlanak.

A szemfestékek eltávolításának szokványos módja, hogy átitatsz lemosóval egy vattakorongot, majd finoman áttörlöd a szemhéjakat és a szempillákat. Szükség esetén háromszor-négyszer is ismételd meg a lemosást, hogy a smink minden maradványa eltűnjön. A szemkörnyék bőre rendkívül érzékeny, ezért ne dörzsöld, és ne húzd. Ide mindig préselt vattakorongot használj, mert a sima vatta szálai könnyen a szemedbe mehetnek.
 

Cikkünk a Szép bőr titkai című könyv segítségével készült.

A bőrön tükröződik az általános egészségi állapot, a közérzet. A tiszta, üde bőr növeli a magabiztosságot. Ez a kézikönyv nemcsak a helyes bőrápoláshoz ad útmutatást, de segít a bőrtípus meghatározásában is. Külön tárgyalja a leggyakoribb bőrproblémákat és pigmentációs zavarokat is, megmutatja a legelőnyösebb gyógymódokat, és a bőrbetegségek megelőzéséről is olvashatsz.

Kiadja a Holló és Társa.
Ára 1890 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük