Fájdalmas, kellemetlen pattanások az intim területen - Miért alakulnak ki, és mit tilos tenni velük?
Az intim területen felbukkanó pattanásokkal nagyon óvatosnak kell lenni. Nem úgy kell kezelni őket, mint az arcon megjelenő pöttyöket.

no bugyi 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pattanások nem csupán az arcon vagy a háton, hanem szinte a test bármely területén kialakulhatnak - még akár az intim régióban is. De míg a homlokon, az állon vagy az orron megjelenő pöttyöket mindenki könnyedén kezeli otthon, vagy kozmetikusra bízza, a kényesebb helyeken felbukkanó puklik sokaknál aggodalmat váltanak ki.

De mi okozza őket? Mi az, amit tilos tenni velük? Vagy mikor érdemes orvoshoz fordulni miattuk? Szakértők árulták el a válaszokat.

Miért alakulnak ki pattanások az intim területen?

Marisa Garshick bőrgyógyász elmondta, attól, hogy valakinek pattanásokra hajlamos az arcbőre, még nem biztos, hogy a nemi régióban is nagyobb valószínűséggel alakulnak majd ki a pöttyök - sem fordítva. A különböző helyeken kialakuló pattanásokat ugyanis különböző tényezők váltják ki, sőt még másképp is nézhetnek ki. 

Míg az arcon fehér pöttyök, mitesszerek formájában jelennek meg, az ágyéknál gyakran vörös, esetleg gyulladt dudorokként. Utóbbiak leginkább a szőrtüszőgyulladás kategóriájába sorolhatók, legtöbbször ez okozza őket. Bakteriális vagy gombás fertőzés, a ruha súrlódása, illetve a szőrtüsző sérülése miatt is létrejöhetnek. Hátterükben sokszor a borotválkozás, a gyantázás vagy a túl szűk, nem légáteresztő fehérnemű és ruházat áll, amely felfogja, benntartja a nedvességet és a hőt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Persze más, ritkább állapotok is eredményezhetnek hasonló tüneteket, ilyenek például a ciszták vagy a hidradentitis suppurativa, a szőrtüszők, illetve a verejtékmirigyek gyulladásával járó krónikus betegség. Navya Mysore bőrgyógyász szerint a nemi régióban megjelenő pöttyök a bőrgyulladás, azaz a dermatitis következtében is létrejöhetnek: a szappanok, a tusfürdők vagy például a betétek ugyanis irritálhatják a területet. Mindezek mellett a nemi herpesz vagy a genitális szemölcsök, illetve a molluscum contagiosum, azaz az uszodaszemölcs is hasonlíthat pattanásokra. 

Mit tilos velük tenni, és hogyan kezelhetők?

Az első és legfontosabb szabály, hogy az intimpattanásokat tilos nyomkodni. Bármi álljon is ugyanis a hátterükben, a szakértők szerint ez csak ront az állapotukon, hiszen a bőr itt rendkívül érzékeny. Nem beszélve arról, hogy így az ujjakon vagy a környező területeken lévő baktériumok bejuthatnak a bőr alá, és másodlagos gyulladást, fertőzést eredményezhetnek. 

Érdemes lehet megpróbálni azt, hogy kényelmesebb, légáteresztőbb ruhákra és fehérneműre vált ilyenkor az ember, vagy lecserélni a tusfürdőt, illetve az intimmosakodót, valamint felhagy egy időre a borotválással. Ezek az apró változtatások a megelőzéshez is hozzájárulhatnak. A meleg borogatás is segíthet, azonban ha sehogy sem akarnak múlni a pöttyök, a legjobb megmutatni őket egy bőrgyógyásznak.

Így lesz sokáig sima és irritációmentes az intim terület

Az intim terület szőrtelenítése gyakran problémás, hiszen itt a bőr sokkal érzékenyebb, ráadásul sokaknak akár mindennapos borotválásra van szükség ahhoz, hogy valóban sima maradjon a bikinivonal. Ez viszont azt jelenti, hogy a szőrtüszőgyulladás és az irritáció kockázata is megnő. Érdemes néhány fontos dologra odafigyelni ahhoz, hogy elkerüld ezeket a kellemetlenségeket. Nem mindegy például, megvan-e a megfelelő elő- és utóápolás, merre húzod a borotvát, vagy milyen hőmérsékletű vizet használsz.

Ezt is szeretjük