Ezen a területen tilos és veszélyes kinyomni egy pattanást - Súlyos fertőzést okozhat

Az arcnak ezen a területén nem szabad kinyomni a pattanásokat, mert akár súlyos, az egész arcra, szervezetre kiterjedő fertőzést is okozhat.

pattanas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Nem érdemes tagadni: valószínűleg mindenki nyomott már ki pattanást otthon, akármennyire is óva intenek ettől a kozmetikusok és a bőrgyógyászok. Alapvetően persze a legjobb szakemberre bízni az eltávolítását, de ha mégis saját kezűleg vágna bele az ember, fontos a megfelelő higiénia és technika. De a TikTokon terjedő videók után biztos, hogy mindenki kétszer meggondolja, nekiáll-e az otthoni nyomkodásnak.

Az orvos, dr. Ever Arias által megosztott poszt mindenkit sokkolt: az igaz történetet feldolgozó felvételen egy mesterséges intelligencia által megalkotott fiatal nő látható, aki elmeséli, hogy egyetlen pattanás kinyomásától olyan súlyos fertőzést kapott, hogy életét vesztette. 

Súlyos, életveszélyes fertőzést okozhat egy pattanás

A videó egy 18 éves lány történetét narrálja, aki júniusban veszítette életét, miután kinyomott egy pattanást az arcán. A procedúra után néhány órával később az arca feldagadt, de azt hitte, hogy ez normális reakció, és másnapra elmúlik. Reggel már sem a szemét, sem a száját nem tudta mozgatni, és amikor tükörbe nézett, sikítva hívta szüleit, akik azonnal bevitték a kórházba. Kiderült, hogy az egész testére kiterjedő staphylococcus aureus okozta fertőzésben szenved, néhány óra múlva pedig elhunyt. És mindez valóban egyetlen pattanás miatt történt.

@everariasmd Popping a pimple in this area can be deadly! #doctor #pimple #pimplepop #infection #medical #medicine #doctor #doctorreacts ♬ original sound - Ever Arias, MD

A tragédiával végződő történetet dr. Ever Arias feliratban kommentálja, és megerősíti: bár borzasztóan ritka eset, valóban megtörténhet. A staphylococcus aureus egy olyan baktérium, ami természetes módon is jelen van a bőrön, de a sérüléseken, sebeken keresztül bekerülhet a véráramba, továbbterjedhet a szervekre, és akár halálos fertőzést is okozhat. A posztra más bőrgyógyászok is reagáltak: az eset bár rendkívül ritka, de tényleg előfordulhat. A legkockázatosabb terület pedig az úgynevezett „veszély háromszögének” vagy „halál háromszögének” nevezett terület az arcon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Itt tilos és veszélyes kinyomni

A nasolabialis háromszög, vagyis az orrnyereg felső részétől a száj alsó részéig terjedő területen létfontosságú, nagy erek és idegek futnak a nyaktól az orrmelléküregeken át a koponyáig. Ezért is tilos itt piszkálni a bőrt: súlyos orrüregi fertőzések, látásvesztés, stroke vagy halál is lehet a következménye a szakértők szerint. 

- Ha koszos ujjakkal, körmökkel piszkálja valaki az arcát, vagy a bőre piszkos, akkor fennáll a bőrfertőzés kockázata - mondta dr. Joshua Zeichner a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyásza és kutatási vezetője a Huffington Postnak. Hozzátette: mivel itt olyan vénák találhatók, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az agyhoz, a véráramba kerülő baktériumok bejuthatnak az agyba, és súlyos, szisztémás fertőzést okozhatnak.

A súlyos fertőzés és az életveszélyes állapot tehát ritka, de jobb nagyon óvatosnak lenni, mert valóban járhat ilyen következményekkel egy pattanás kinyomása. Emellett, úgymond, kisebb mellékhatások is előfordulhatnak, például hegesedés, a gyulladás fokozódása, és a piszkálás hatására mélyebbre is kerülhetnek a bőrben a szennyeződések, a baktériumok.

Alapvetően a legjobb, ha sehol sem nyomkodja az ember a pattanásokat, inkább megvárja, míg elmúlnak, vagy a megfelelő pattanás elleni termékekkel kezeli őket. Ha mégis szükség van eltávolításra, érdemes kozmetikushoz fordulni, az esetleges otthoni nyomkodás során pedig kerülni kell ezt a bizonyos háromszöget, és mindenképpen oda kell figyelni a megfelelő higiéniára és technikára. Ide kattintva bővebben is olvashatsz erről.

Olvass tovább! Pattanásnak hinnéd, de sebészkés lehet a vége

A következő problémákat könnyen összetévesztheted a pattanással, azonban súlyos következményei lesznek, ha nyomkodod őket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük